ARAD. Aradul are numeroase parcuri amenajate în locuri în care nu există copaci, iar vara nu poţi sta în acestea decât la prima oră a zilei sau seara. În locurile de joacă care nu au petec de umbră, instalaţiile pentru copii sunt inutilizabile. Temperaturi de aproape 60 de grade au fost măsurate de reprezentanţii unei asociaţii din Arad, pe suprafeţele toboganelor şi leagănelor, iar alte teste au indicat temperaturi similare pe spaţiile cu beton sau asfalt din cartierele de blocuri.
Teste în parcuri
Unul dintre reprezentanţii Asociaţiei Pro Urbe Arad, Ladislau Szoke, care a efectuat teste, a declarat că „ceea ce se întâmplă în cartierele de blocuri este un fenomen tipic de insulă termică urbană, unde temperatura este mult mai mare decât temperatura mediului ambiant”. „Ce auzim la ştiri, temperaturile din unele oraşe, este vorba de temperaturi măsurate în afara oraşului şi deasupra unor suprafeţe înierbate. Dacă în oraş se spune că sunt 38 de grade Celsius, în cartiere foarte probabil sunt peste 45 de grade Celsius”, a spus Ladislau Szoke.
Asfalt în Alfa, la 51 de grade
În timpul măsurătorilor efectuate la orele prânzului, asfaltul din cartierul Alfa avea 51 de grade, iar la doi metri distanţă, pe iarbă, au fost măsurate la soare 38 de grade Celsius, în timp ce iarba de la umbră avea doar 27 de grade. Suprafeţele mobilierului din parcul de lângă dig şi pista de biciclete aveau temperaturi cuprinse între 57 şi 60 de grade, însă după-amiaza, când şi soarele este mai puternic, acestea pot fi mult mai ridicate.
Asociaţia arată că parcurile pentru copii, dar şi cartierele de blocuri, trebuie să aibă mai multe zone umbrite cu pomi, pentru a se reduce din disconfortul termic pe timpul verii.
Coduri roșii în iunie
În ultimele zile, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de caniculă pentru judeţul Arad şi tot vestul ţării. Pentru joi şi vineri, în premieră pentru luna iunie, s-au emis coduri roşii de temperaturi extreme. Astfel, conform prognozei, temperaturile vor ajunge la 41 de grade la umbră.
Puncte de prim-ajutor
În contextul acestor avertizări, autorităţile din Arad au decis un set de măsuri pentru diminuarea efectelor caniculei, între care amenajarea de puncte medicale de prim-ajutor în zonele aglomerate, care să fie dotate cu aer condiţionat şi să ofere gratuit apă potabilă. Miercuri, Primăria Arad a deschis două astfel de puncte, în holul principal al Palatului Administrativ şi în Catedrala Ortodoxă din zona Podgoria.
Dispozițiile CJSU
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a dispus identificarea, cu sprijinul autorităţilor locale, ONG-urilor şi voluntarilor, a persoanelor vulnerabile şi monitorizarea acestora. De asemenea, angajatorii trebuie să analizeze necesitatea reducerii programului normal de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber, în situaţia depăşirii pragului critic de 80 de unităţi al indicelui de confort termic. CJSU recomandă ca deplasările pe stradă să se facă la primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, iar aglomeraţiile să fie evitate.
Trimite articolul
XDacă și mizeriile alea sunt parcuri…….
Dar ce ati vrea,doar au taiat toti copacii….
-
ba franzela,mai bine i taie decat sa pice pe copii.cine mama frass-ului e de vina pt caldura asta??
-
Oamenii care gandesc la fel ca tine.
-
Asfaltarea,constructiile,betoanele,pavajele in detrimentul copacilor,ierbii,baltilor,se razbuna,iata consecintele.Dar ca regula nu exista interventie edilitara care sa nu zdreleasca sau rupa arborii,cu rezultat imediat uscarea lor.Nu are sens taierea copacilor mari sub motivul ca plantam noi altii,deoarece pana cresc acestia vom ramane fara pic de umbra si racoare.
Ce descoperire uluitoare 😜 mortaciunile care incaseaza bani grei luna de luna din buget unde au fost pina acum? Trazniv-ar Tatăl Ceresc la prima ploaie. O adunatura de milogi și incompetenti în toată administratia satului.
-
👍 Romania lucrului bine facut. As muri de ras daca nu ar fi de plans.
Tovarasul Szoke sa militeze mai bine pentru replantari in locurile unde arborii putrezi si periculosi au fost taiati, pentru replantarea de arbori care sa genereze racoare si sa le umbreasca, la marginea trotuarelor, la refacerea spatiilor verzi prin inierbari si replantari de trandafiri pe Faleza si in parcurile ei, Panselutele nu tin umbra, un pom ornamental, un trandafir catarator da.
Copaci, pomi, plante!!!
Unde sunt?
Avem zone in oras care arata ca un desert si ma mirati ca nu ii bine.
Buni nostri prieteni ai naturii care dau umbra, regleaza umiditatea, dau oxigen si reduc zgomotul in zone aglomerate.
Sau careva vecin este dernajat ca nu isi poate parca masina pe trotuar?
Trage seara careva apa din Mures cu furtun gros si motopompa sa le ude cat de cat ? Nuuu, ca mai bine sa se usuce orice urma de vegetatie in parcuri, acolo, langa rau .