Arad. Agricultorii arădeni vor avea o campanie de însămânţare “optimă” în această toamnă, consideră autorităţile, care au constatat că rezervele de apă din sol s-au refăcut în judeţ după seceta istorică din această vară.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, a declarat că ploile abundente vor ajuta foarte mult culturile de grâu sau alte plante care vor fi recoltate anul viitor în vară. “Anul trecut, în septembrie şi octombrie, am avut în total 42 de litri pe metru pătrat de precipitaţii, iar acum avem 180 de litri şi încă nu e încheiată luna octombrie. Datorită ploilor abundente, rezervele de apă din sol s-au refăcut, pentru că am avut parte de o secetă cum nu s-a mai văzut în ultimii 25 – 30 de ani. Campania agricolă de toamnă se poate desfăşura în condiţii optime şi poate să fie un succes, pentru că ne aşteptăm ca plantele să răsară uniform”, a spus Ioan Martin.
El a precizat că cele mai mari suprafeţe vor fi însămânţate cu grâu, orz de toamnă, triticale, secară, ovăz sau unele culturi furajere.
Datele Direcţiei Agricole mai arată că precipitaţiile căzute în ultima lună sunt cantitativ mult mai însemnate şi faţă de 2020 sau 2019. În 2020, în septembrie şi octombrie (luni întregi) au căzut în total 87 de litri pe metru pătrat, iar în 2019 – 50 de litri pe metru pătrat.
La mijlocul lunii iulie, preşedintele Asociaţiei “Ţăranul nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, declarase că seceta este “fără precedent în ultimii 30 de ani” în zona Nădlac, iar culturile de porumb au fost compromise în mare parte.
Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din care 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situate la Semlac şi Păuliş. Asta înseamnă că doar 2,3% din terenuri pot fi irigate în acest moment.
Citiți principiile noastre de moderare aici!