ARAD. Municipiul Arad a fost premiat la categoria „Cetate” în cadrul „bătăliei” pentru titlul de „Orașul Reciclării”, fiind una dintre municipalitățile care au colectat separat cele mai multe deșeuri de ambalaje, per total. Pe parcursul competiției, adică în perioada 1 septembrie 2012-28 februarie 2013, în Arad au fost colectate separat 574,360 de kg de deșeuri de ambalaje, dintre care 279,380 kg de plastic, 291,280 de kg de hârtie-carton și 3,700 de kg de metal. Aceste rezultate au fost posibile datorită implicării autorităților locale și a partenerilor acestora – operatori de salubritate și organizații de profil.
Scopul competiţiei
Competiția „Orașul Reciclării” a fost inițiată de Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei „Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje. Proiectul a fost adresat primăriilor de municipiu, cu scopul de a implica şi mobiliza cele mai importante sisteme de colectare separată din portofoliul Eco-Rom Ambalaje, pentru ca serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să înceapă să crească. În „bătălia” pentru titlul de „Oraşul Reciclării” s-au înscris 20 locaţii-cheie în care Eco-Rom Ambalaje susține dezvoltarea serviciilor de colectare separată: Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Craiova, Deva, Focșani, Iași, Mediaș, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, inclusiv Sectorul 1 și Sectorul 6 București.
La finalul celor șase luni de „bătălie”, Tulcea a fost desemnat marele câștigător pentru titlul de „Orașul Reciclării”, obținând cel mai mare punctaj la evaluarea finală.
Responsabilitatea autorităţilor
,,Deși competiția s-a încheiat, bătălia pentru reciclare continuă! Autoritățile locale au o responsabilitate foarte mare în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor legale de reciclare – este vorba despre reducerea lunară, cu 15%, a cantității de gunoi depus pe groapă și reciclarea a 50% din deșeul menajer până în 2020. Doar prin implicarea acestora, a populației și prin susținerea industriei putem atinge standardele europene impuse și țara noastră poate performa în domeniul reciclării” a declarat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.
Citiți principiile noastre de moderare aici!