Numeroşi fermieri arădeni sunt în pragul falimentului din cauza secetei pronunţate. Mii de hectare cultivate cu porumb sunt compromise în judeţ, autorităţile estimând că producţia ar putea fi mai mică de jumătate faţă de anii anteriori, chiar dacă ar începe să cadă precipitaţii.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, a declarat că zilnic se înregistrează de la fermieri cereri de evaluare a pagubelor produse de secetă, deocamdată cele mai multe din zona Nădlac, unde sunt şi terenurile cele mai fertile din judeţ. Doar de la Nădlac au fost înregistrate 60 de cereri, în ultimele două – trei săptămâni, care vizează o suprafaţă de peste 2.000 de hectare de culturi înfiinţate primăvara, în special porumb, dar şi floarea-soarelui sau soia.
“Pe lângă pagubele produse în zona Nădlac, mai avem probleme mari la Semlac, Şeitin sau Pereg, dar şi în alte localităţi. Am început evaluarea acestor pagube şi putem considera că pe terenurile verificate culturile sunt compromise sută la sută. Ne confruntăm cu cea mai pronunţată secetă pedologică din ultimii 30 de ani, care acum afectează culturile înfiinţate în primăvară, dar mai ales porumbul. Chiar dacă ar începe să cadă precipitaţii, situaţia poate fi salvată doar pe alocuri. Este foarte probabil să avem pierderi uriaşe, cu o producţie de porumb mai mică de jumătate faţă de anii anteriori, la nivelul întregului judeţ”, a spus Ioan Martin.
Conducerea Direcţiei Agricole se aşteaptă să înregistreze sute de cereri de evaluare a pagubelor, în următoarele săptămâni.
Recunoaștere ca zonă calamitată
Preşedintele Asociaţiei “Ţăranul nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, a declarat, la rândul său, că în zonă “nu va exista producţie de porumb în acest an”. “Nu a fost niciodată aşa ceva. În zona Nădlac putem spune că sunt compromise toate suprafeţele cultivate cu porumb. Ne mai putem baza doar pe sprijin de la stat, cu condiţia să recunoască cât mai curând faptul că zona este calamitată”, a spus Porubsky, a cărui asociaţie gestionează peste 2.000 de hectare de teren agricol.
Doar 8.000 de hectare
Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din care doar 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situaţie la Semlac şi Păuliş. JA-M.B.
Trimite articolul
XPăi și moldovenii din urbea noastră ce se fac fără mămăligă? I jali oăi
Irigatii.irigatii si iar irrigation…hunguru,,e,,prost …aha si alti ca ei…nu stau dupa ploaie dar romanasul e mai destept
-
Perfect de acord
Unde sunt sefii de la ANIF, ca sa prezinte rezultatele lor in activitatea d asigurare a apei pentru irigatii ? S-au “strutuit” ?
Auzi la imputitule ăla ce zice. Zona calamitată? Ba lene, putoare și jeg de Porubsky nu ți.e rușine să faci agricultura că pe vremea dacilor? Ce mai rămâne ? Să te rogi la zei pentru ploaie? Cum treci granita la unguri peste tot el verde, grau frumos și copt, porumb verde și înalt, floarea soarelui…și plin de sisteme mobile de irigații. Și tu gunoi puturos autohton spui că zona E calamitată? După ce că voi gunoaielor primiti bani de la guvern pentru însămânțare, subvenții pt lucrul la hectar și în caz de compromitere a recoltei mai primiti și despăgubiri tot de la guvern. De ieșiți mai in câștig decât ați început. Și asta în fiecare an aceeași poveste. In ce plua mtii de țară ai mai văzut că guvernul le da bani pt că sunt agricultori prosti și nu le.a ieșit recolta. Uda bre recolta si lasă.ne cu zona calamitată. Tu ești singurul calamitat, o catastrofa de om.
-
Prostia și nesimțirea, la unii,nu are limite!
-
Prostia și nesimțirea,la unii,nu au limite!
In secolul XXI, secetă!?
Pt. prevenirea secetei ce a-ți facut concret? A-ți facut matanii ca cel de sus să vă dea ploaie sau a-ti construit sisteme de irigații?
Situatia este grava la nivel global- un amic din Senegal spune ca si la ei este seceta cumplita, Madagascar, partea de sud, foamete… etc se taie arborii seculari si nu se planteaza suficient- zona Nadlac, Pereg…. zici ca e desert, nu tu liziere…. ca la unguri, daca tot au fost mentionati. Saracii fermieri bogati… , baga plugul pana in drum, nu-i mai satura nimenea. PLANTATI si iar plantati, saracilor cu duhul. Recomand tuturor: ” Salt of the Earth”( Sarea pamantului) un documentar care merita vazut de toata lumea. Am avut sansa sa vizitez Amazonia, pe ruta fluviala Manaus-Belem (dureaza 4 zile) eram depasiti pe timpul zilei de 2-3 barje uriase, pline cu lemn brut, arbori uriasi, cu siguranta este la fel in Asia si Africa, nu mai zic de Romanica noastra- stati cateva ore prin Sebes si vetivedea nebunia si lacomia umana in toata plenitudinea ei… deh, austriecii au singurul si primul zgarie nori din lemn si au si crestere anuala cu 32 milioane m cubi lemn….
Mai bine ar investi miliarde in impaduriri decat in razboaie.
-
Merci frumos pt sugestie. Acum am găsit documentarul și abia aștept să-l vizionez. Cele bune.