ARAD. S-au împlinit zece ani de când Consiliul Judeţean a cumpărat, cu fonduri europene, 50.000 de unităţi de compostare individuală, care urmau să fie distribuite populaţiei din mediul rural până la finele anului 2013. Containerele speciale cu ajutorul cărora se poate produce acasă îngrăşământul pentru grădină au fost achiziţionate printr-un program judeţean de gestionare a deşeurilor. Atunci, au fost cumpărate şi 46.500 europubele de 120 litri, 58.000 de europubele de 240 litri şi 8.230 de containere din plastic sau metal pentru colectarea diferenţiată a deşeurilor. Pentru toate, s-a plătit suma de 23.887.598 lei. În timp ce containerele pentru deşeuri au ajuns la populaţie, fiind distribuite în mare măsură, cele pentru compost stau depozitate de primării de ani de zile, de când au fost preluate de la Consiliul Judeţean.
Doar utilizatori, nu proprietari
Mulţi oameni din mediul rural nu ştiu că pot ridica de la primării aceste sisteme pentru compost, iar majoritatea dintre cei care ştiu preferă să nu se încurce cu autorităţile. Asta pentru că, conform programului prin care sunt distribuite populaţiei, beneficiarii nu devin proprietari pe aceste containere speciale.
„Aceste unităţi de compostare sunt predate beneficiarilor pe baza unor procese verbale. Oamenii le folosesc gratuit, dar se află pe inventar la noi. Asta îi face pe mulţi să fie reticenţi, nu vor să se încurce. Se gândesc că dacă se strică le plătesc şi să ştiţi că sunt şi foarte fragile. Probabil pentru că au fost depozitate mulţi ani, plasticul şi-a pierdut din calităţi. Şi noi când am asamblat un astfel de container, pentru a-l prezenta oamenilor care vin la primărie, s-au rupt bucăţi din plastic”, ne-a declarat viceprimarul comunei Vladimirescu, Ioan Plaveţi.
El a precizat că administraţia are pe stoc 3.070 de unităţi de compostare şi doar în jur de 200 au fost ridicate în ultimii ani, de când a început procedura. Astfel, se ridică o altă problemă, cea a spaţiilor de depozitare ţinute ocupate ani la rând cu aceste containere din plastic.
Problemă generalizată
Problemele sunt semnalate de mai toţi edilii care au stat de vorbă cu noi pe acest subiect. În comuna Bocsig, de exemplu, 1.014 bucăţi au fost alocate, dar toate sunt în depozit. La Ineu, doar 10 la sută din cele 2.700 de containere speciale au fost ridicate de către localnici. La Lipova, nici măcar nu au ajuns aceste unităţi de compostare de la autorităţile judeţene. „Deşi suntem membri ai ADI Deşeuri (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Arad – n.r.), nu am primit nici măcar celebrele europubele, ce să mai vorbim de aceste unităţi de compostare. Ne-au tot promis cu ani în urmă că ne vor aloca, dar nu s-a întâmplat nimic. Va trebui să gestionăm singuri problema resturilor vegetale de la populaţie, motiv pentru care am reglementat în Consiliul Local încheierea unui contract cu o firmă privată care să le colecteze de la populaţie. În viitor, le-am putea folosi la o centrală pe biomasă pe care vrem să o construim în baza unui proiect european, care va produce energie termică pentru instituţiile publice din oraşul nostru”, ne-a declarat primarul din Lipova, Florin Pera.
Un caz rar
Bârzava este comuna care a reuşit să rezolve problema distriburii unităţilor de compost. Anul trecut, văzând că oamenii nu vin să le ridice, reprezentanţii Primăriei au mers din poartă în poartă şi le-au predat. „Dacă nu făceam asta, rămâneam cu ele pe cap. Am avut 800 de bucăţi şi am ales să mergem la uşa omului şi să le predăm, să îi punem să semneze că le-au luat şi am scăpat de ele”, ne-a declarat primarul comunei Bîrzava, Gabriel Faur.
Poziţia Consiliului Judeţean
Autorităţile judeţene, care au cumpărat containerele pentru compost şi le-au împărţit primăriilor, spun că rămâne în sarcina administraţiilor locale să le distribuie populaţiei.
„Încă din anul 2015 Consiliul Judeţean Arad a aprobat darea în administrare către consiliile locale a unităţilor de compostare individuală, pentru ca acestea să fie utilizate în cadrul gospodăriilor individuale, iar consiliile locale au aprobat preluarea în administrare a acestor bunuri şi au început distribuirea acestora. Consiliul Judeţean Arad şi-a îndeplinit obligaţiile asumate faţă de finanţatorul european şi a distribuit unităţile de compostare individuale către toate unităţile administrativ-teritoriale din mediul rural care, conform aplicaţiei de finanţare, au fost identificate în vederea atribuirii acestor bunuri”, este punctul de vedere pe care ni l-a transmis Consiliul Judeţean.
Instituţia subliniază că „unităţile administrativ-teritoriale care au în administrare aceste bunuri şi-au asumat obligaţia de a le distribui beneficiarilor finali”.
Cu privire la plângerile privind calitatea plasticului din care sunt făcute, instituţia transmite că la momentul achiziţiei „calitatea acestor bunuri a fost certificată, fiind conforme cu normele europene în vigoare”.
Cum funcţionează
Compostarea reprezintă procesul de descompunere şi transformare a resturilor vegetale, materiei organice solide, într-un îngrăşământ foarte benefic în agricultură. Anumite microorganisme (în principal bacterii şi fungi) acţionează asupra resturilor puse în container, procesul durând câteva luni. În aceste containere se pot pune de la deşeuri din grădină (iarbă tăiată, frunze, crenguţe, plante uscate etc.) la resturile alimentare, cum sunt cojile de legume şi fructe sau vegetalele stricate.
Specialiştii spun că aproape trei sferturi din gunoiul zilnic este format din deşeuri organice ce provin de la resturile din bucătărie, din grădină sau chiar de la animale (gunoi de grajd, de la iepuri, păsări de curte etc.). Aceste deşeuri au un conţinut mare de substanţe nutritive, care pot fi valorificate ca îngrăşământ natural, în urma procesului de compostare.
Trimite articolul
XDoamne!
Cata prostie la angajatii din Primaria Vladimirescu!
Bai…. , e vorba de plastic care se poate rupe, distruge, etc. si pe care conform contabilitatii, il puteati CASA!
Stiti ce inseamna cuvantul ‘casare’? dupa 1 an ?
Vai de capul vostru de incompetenti! cine naiba va angajat…. o mana de incompetenti.
Dati-le oamenilor recipientele pentru a le folosi!
Sau le vreti pentru voi? ca ulterior sa le scoateti la vanzare?
La Felnac au ajuns, dar fara o campanie de informare a oamenilor simpli nu faceti nimic. Lumea tine gunoi in ele, plastice, polistiren, doar la mine pe strada am explicat cum sta treaba cu resturile vegetale si descompunerea lor in aceste recipiente. 🙂
Am si eu doua si va pot spune ca sint extraordinare pt depozitat lemne/surcele pt gratar. Chiar vreau sa mai fac rost de inca unul.