Cifre uluitoare pentru municipiul nostru. Cu acestea a ieşit miercuri în faţă primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, la conferinţa de presă organizată pe tema spaţiilor verzi şi nu numai. Edilul a venit „însoţit” de un raport desprins din „Registrul local al spaţiilor vezi din Arad”, o lucrare comandată de Primăria Arad în urmă cu un an de zile şi care a fost finalizată chiar acum.
Edilul a punctat, din start, faptul că sinteza datelor din registru va fi expusă într-o prezentare publică în săptămânile care vor urma, atunci când toţi vor putea afla „adevărul despre spaţiile verzi din oraş”.
Incursiunea lui Gheorghe Falcă prin raportul privind spaţiile verzi ale Aradului a pornit cu dorinţa anunţată deja, de luni, de edil: intenţia oraşului de a concura la titlul de „Capitală Verde a Europei” în anul 2018 şi de la declaraţia că Aradul are deja îndeplinite unele din cele 12 condiţii impuse în această selecţie europeană. De aici nu i-a fost greu primarului să treacă la bilanţul verdelui din Arad şi să arunce bomba: 85.71 mp de spaţiu verde are oraşul pe cap de locuitor. Fără Pădurea Ceala, a ţinut să precizeze edilul, cu toate că cifrele nu păreau credibile nici cu pădure cu tot, darmite fără.
Şi a venit apoi avalanşa de alte cifre. Potrivit specialiştilor care au elaborat registrul verde, Aradul are 129.297 de arbori, adică 0,7 arbori pe cap de locuitor.
Din cei 129.297 de arbori, 1.111 sunt mai bătrâni de 80 de ani, iar 34 mai înalţi de 20 de metri. Per total, în municipiu, spun cei care au elaborat studiul, sunt 219 specii de arbori, dar, din păcate, spune Gheorghe Falcă, „cu unele specii nu ne putem mândri pentru că nu ar trebui să intre în categoria oraşelor precum Aradul” (plopii şi salcâmii fiind trecuţi cumva pe lista neagră). Ba, mai mult, din cei peste 100.000 de arbori, nu mai puţin de 35.000 sunt… pruni, o statistică care ar cam trebui să ne dea de gândit. Au fost număraţi aici toţi copacii, nu doar cei de pe domeniul public, ci şi din curţile oamenilor, statistica incluzând la toate categoriile atât domeniul public, cât şi cel privat al oraşului.
După prezentarea pe scurt a acestor cifre, concluzia edilului local devenea evidentă: „E clar că Aradul este un oraş verde, căci avem 85,71 mp de spaţii verzi pe cap de locuitor! Ceea ce trebuie să discutăm este problema calităţii acestui spaţiu verde. Aici avem probleme. Şi trebuie, în plus, să ne punem întrebarea: ce fel de pomi vrem să avem în oraş: plopi, pruni, salcâmi, corcoduşi? Sau să avem un spaţiu verde de calitate, cu plante şi arbori ce se potrivesc unor oraşe occidentale? Iar calitatea spaţiului verde din oraş o ridică atât primăria, cât şi locuitorii oraşului, în zonele din vecinătatea locuinţelor lor. Toţi trebuie să fim atenţi la verdele din jurul nostru”, a punctat Falcă.
Tot raportul, mai spune edilul local, a fost cel care a determinat Primăria Arad să ia decizia de a se înscrie în competiţia „Capitală Verde a Europei”, pentru anul 2018, an în care, spune primarul, oraşul va atinge multe dintre cele 12 condiţii impuse competitorilor.
Cum rămâne cu Eminescu?
În atare condiţii, cum rămâne cu intenţia Primăriei Arad de a realiza o parcare peste Parcul Eminescu şi doar deasupra acesteia un loc de promenadă cu parc nou? „În continuarea vrem ca Parcul Eminescu să îl transformăm într-un parc adevărat, cu arbori adevăraţi, unde să rezolvăm şi problema de trafic şi unde să avem şi o promenadă adevărată”, a declarat Gheorghe Falcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!