ARAD. A fost nevoie de mai bine de un an şi jumătate pentru ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) să semneze protocolul de predare a drumului judeţean Arad-Şiria-Seleuş spre administrarea Consiliului Judeţean Arad (CJA).
„În luna aprilie a anului 2013, ministerul a trimis un draft de protocol, dar şi solicitarea adoptării unei hotărâri a CJA prin care să preluăm drumul respectiv în administrare, după ce Guvernul Ponta a stopat Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. În data de 26 aprilie a fost adoptată hotărârea respectivă prin care aprobam trecerea şoselei din administrarea MDRT în administrarea CJA. De atunci şi până acum nu s-a mai întâmplat nimic. Asta deşi am insistat de nenumărate ori, am trimis adrese şi am făcut deplasări la Bucureşti pentru a debloca situaţia. O singură dată am primit un singur răspuns şi anume că drumul se află într-un contract perfect legal cu o firmă care a câştigat licitaţia de modernizare a lui, dar care se afla în insolvenţă”, a reiterat vechea poveste Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.
S-a întors
Într-un final, la distanţă de un an şi jumătate de la solicitarea pe care chiar ei au trimis-o, cei de la Ministerul Dezvoltării Regionale au trimis către CJA şi protocolul de predare/primire a şoselei. Documentul a ajuns la Arad în data de 20 octombrie. „Este groaznică indecizia celor din minister care, din primăvara anului trecut, după ce ne-au trimis o solicitare, nu au mai făcut nimic în privinţa drumului. Apoi, mă deranjează foarte tare că s-a ales exact această perioadă pentru ca drumul să ne fie predat. Este sfârşitul lunii octombrie, nu mai putem face nimic pentru modernizarea şoselei, nu avem bani bugetaţi pentru astfel de lucrări”, a mai spus Ioţcu.
Pe fonduri europene
Însă cei de la CJA au şi o speranţă când vine vorba despre drumul Arad-Şiria-Seleuş: fondurile europene. „Acest drum va fi depus ca şi prim proiect pe linia de finanţare europeană din perioada 2014-2020”, a mai spus Ioţcu. Modernizarea şoselei care are o lungime totală de 35,6 kilometri are şi un studiu de fezabilitate actualizat deja, aşa că toate documentele sunt pregătite pentru sesiunea de depunere a proiectelor. Valoarea estimată a lucrării este de aproximativ 12 milioane de euro, conform studiului de fezabilitate. Teoretic, dacă vom prinde fonduri europene pentru această modernizare, lucrarea va dura cel puţin un an de zile de la semnarea contractului. Aşa că semnalele nu sunt foarte pozitive: arădenii vor trebui să circule încă o bucată bună de vreme pe acest drum care arată ca după război.
Pe sectoare
Dacă proiectul de modernizare a drumului Arad-Şiria-Seleuş nu va primi finanţare europeană şi nici una naţională, potrivit celui mai prost scenariu, CJA va începe să repare şoseaua din fonduri proprii. Doar că asta înseamnă că drumul va fi modernizat pe bucăţi, în funcţie de posibilităţile financiare proprii ale instituţiei judeţene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!