Primăria Arad a decis să-și asume public şi să-i invite şi pe aleşii locali municipali să se angajeze să susţină financiar (din bani de la bugetul local şi nu numai) planurile prin care Municipiul Arad ar putea deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021. Pe ordinea de zi a şedinţei CLM de miercuri se află în primul rând acest proiect „privind aprobarea angajamentului de susţinere financiarã în perioada 2016-2026 a candidaturii Municipiului Arad la acţiunea Uniunii Europene „CAPITALÃ EUROPEANÃ A CULTURII” pentru anul 2021, în România”.
Ce zice proiectul? În primul rând că se aprobă candidatura Municipiului Arad la acţiunea Uniunii Europene “Capitalã Europeanã a Culturii”. În al doilea rând că se aprobă angajamentul Municipiului Arad de susţinere financiară în perioada 2017-2022, prin cuprinderea în bugetul local a sumei totale de 16 milioane euro, reprezentând bugetul operaţional de implementare a proiectului”. Cum ar urma să fie cheltuiţi acești bani: în anul 2017, se vor aloca 800 mii euro, în 2018, alţi 800 mii euro, în 2019, alţi 800 mii euro, în timp ce în 2020 suma alocată ar urma să fie de 1,6 milioane euro, în 2021, de 8 milioane euro, iar în anul 2022 ultimii 4 milioane euro vor lua această direcţie.
Dar sumele ce vor merge spre acest deziderat nu se opresc aici. Potrivit aceluiaşi proiect, ce va fi supus votului miercuri, „se aprobã angajamentul Municipiului Arad de susţinere financiarã în perioada 2016-2026 a investiţiilor în infrastructura culturalã, constând în lucrãri de reabilitare a instituţiilor de culturã şi a altor obiective. Care sunt ţintele aici? Reabilitare învelitoare, faţadã principalã şi salã spectacole la Filarmonica de Stat Arad, reabilitare clãdire Teatru Clasic “Ioan Slavici” Arad, reabilitare clãdire cinematograful Grãdişte şi cinematograful Studio, amenajarea Parcului Reconcilierii Româno-Maghiare şi amplasarea Monumentului Marii Uniri. Pentru toate aceste planuri, Primăria îşi propune să pună deoparte 25.925.000 euro (valoarea totală estimată a investiţiei).
Şi nu e gata. Consilierii sunt chemaţi să aprobe „angajamentul Municipiului Arad de susţinere financiarã în perioada 2016-2026 a investiţiilor în infrastructura culturalã, prin achiziţionarea şi reabilitarea unor imobile, în vederea introducerii în circuitul cultural urban: Teatrul Vechi şi Casa Hirschl, Turnul de Apã, Casa Marta, Zona Industrialã Teba, Pavilionul Secession Parc, valoarea totalã estimatã fiind de 17.000.000 de euro.
Iar lista continuă. Municipiul urmează să se angajeze să susţină financiar în aceeaşi perioadă „investiţiile în infrastructura culturalã privind punerea în valoare a patrimoniului natural”, adică să amenajeze şi să extindă faleza Mureş, dar şi să amenajeze Clubul Sportiv Nautic, pe suma estimată de 12.671.000 euro.
Şi Cetatea, desigur
Finalul aparţine cum era de aşteptat Cetăţii, care ar urma să înghită suma cea mai mare de bani. În proiect, articolul 6 vorbeşte de aprobarea „angajamentului Municipiului Arad de susţinere financiarã în perioada 2016-2026 a investiţiilor în infrastructura culturalã privind reinventarea Aradului Cultural: Reconversia şi revitalizarea Ansamblului Cetãţii Aradului, Amenajarea Grãdinii Centrale în Cetatea Aradului, realizarea şi amenajarea unor spaţii de creaţie, inclusiv rezidenţiale, amenajarea de spaţii pentru expoziţie, producţie şi desfacere produse din manufacturi tradiţionale”. Cât bani s-ar duce pe Cetatea Aradului? Undeva la 59.000.000 de euro. Acestea sunt planurile puse pe hârtie, în proiect, de mai marii Primăriei Arad pe tema Arad Capitală Culturală Europeană 2021.
Dezvoltare urbană
Dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 urmează să fie depus până la data de 10 octombrie 2015 la Ministerul Culturii, iar edilul susţine că lupta pentru obţinerea titlului nu se rezumã numai la pregătirea unui program cultural pentru anul respectiv, ci la realizarea unui proiect major de dezvoltare urbanã, care să fie continuat chiar dacă Aradul nu va câştiga aceste titlu. Totul, cu un buget de investiţii estimat, pentru perioada 2016-2026, la 114,5 milioane euro! Care să completeze alocaţiile anuale din bugetul general al municipiului Arad, în domeniul cultural!
Ce zice primarul
„Cu excepţia primului articol din proiect, celelalte vorbesc de infrastructura culturală a Aradului. Ori că vom câştiga, ori că nu, ne vom duce până la capăt aceste planuri. Pentru că de fapt investim în patrimoniul Aradului! Acest proiect nu face altceva decât să confirme că Aradul are o strategie şi că investiţia în cultură şi în infrastructura culturală devine o prioritate pentru municipiul nostru. Sunt planuri mari pe care le încercăm realizate până în 2026, deşi cu Cetatea nu cred că vom putea finaliza dezvoltarea atunci”, a precizat primarul Gheorghe Falcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!