ARAD. Migrarea forței de muncă a fost și rămâne o provocare pentru piața economică arădeană. Principalul pol care atrage forța calificată din Arad este județul vecin Timiș, unul dintre motive fiind și salariile mult mai mari decât cele din județul nostru. Acest fenomen este cunoscut și resimțit tot mai mult, la un moment dat vorbindu-se chiar de o criză a personalului calificat care poate aduce plus-valoare companiilor.
Timișul oferă salarii mai atractive, iar distanța mică dintre Arad și Timiș nu presupune în mod obligatoriu o relocare a angajaților, aceștia putând să facă zilnic naveta.
Direcția Județeană de Statistică vine să confirme diferența mare între salariile arădenilor și cele ale timișorenilor. În ultima lună din buletinul statistic, februarie 2021, diferența între salariul mediu net din Arad și cel din Timiș era de 762 de lei. În procente, angajații din Timiș câștigă cu aproximativ 25% mai mult decât cei din Arad. Diferențele s-au menținut lună de lună, existând chiar și luni în care avansul timișorenilor s-a apropiat de 1,000 lei (noiembrie 2020, salariu mediu net în Arad fiind de 3.014 lei, iar în Timiș de 3.917 lei).
Referindu-ne strict la județul Arad, în ultimul an a existat o fluctuație a salariilor, în mod special influențată de starea de urgență și pandemie. Așadar, în ianuarie 2020 un arădean câștiga în medie 2.771 lei, iar în aprilie anul trecut același salariat câștiga doar 2.504 lei. Din luna iunie a început o creștere a salariilor care a continuat cu mici diferențe până în luna octombrie, când s-a depășit pragul de 2.900 lei salariu net. Ultimele luni din an au venit cu salarii peste 3.000 lei, fenomen întâlnit an de an în baza sporurilor și beneficiilor salariale de la final de an.
Începutul de an a venit cu o temperare a creșterilor salariale, în luna februarie existând chiar o scădere față de ianuarie. Comparativ, în Timiș, anul 2021 a început cu un trend ascendent în ceea ce privește salariile.
Clasamentul național nu vine nici el cu vești mai bune pentru arădeni. Aradul se situează sub media pe țară, salariul mediu net în România fiind de 2.955 lei. Aradul se clasează doar pe poziția a 18-a ca nivel de salarizare, în timp ce Timișul e al treilea județ din țară unde se plătesc cele mai mari salarii. Cea mai bine-plătită forță de muncă este în București – 4.313 lei salariu mediu net, urmat de Cluj – 3.976 lei. Discrepanțele între județe sunt însă foarte mari, între cel mai mare și cel mic salariu mediu net plătit diferența fiind de aproape 2.000 de lei (județul unde salariile sunt cele mai mici este Harghita – 2.546 lei).
Construcțiile, în top
Pe sectoare de activitate, în Arad, cele mai mari salarii se plătesc în industrie și construcții – 2.961 lei/lună. Urmează apoi salariații din servicii -2.915 lei/lună și pe ultimul loc sunt angajații din agricultură, silvicultură și pescuit – 2.386 lei.
Cât despre numărul de angajați, cei mai mulți arădeni lucrează în servicii – 65.692, construcțiile și industria numără 63.953 angajați, iar agricultura, silvicultura și pescuitul au 4.086 salariați. Per total, Aradul avea în februarie 133.731 salariați, cu 1.231 mai puțini decât în februarie 2020.
Trimite articolul
XDiferenta e logica,si ea constituie inca un aspect al existentei la sat,compartiv cu existenta la oras….
-
Tâmpenii….pentru 3000 lei nu îți vine nimeni la munca în Arad dacă pentru banii ăștia trebuie chiar sa și muncească!
Asta inseamna sa fii condus ca oras de acelas Grup Mafiot de peste 16 ani , esti condamnat la saracie si se vede in cifre !
C[ăunul arad,- cu a mic- va rămâne la nivelul de cătun din lumea a treia, fiind sb înțeleapta conducere a falkăkatului, prin reprezentantul bibi, alta pacoste.
-
sub inteleapta votare a satenilor!!!
Im Arad, salariul este destul de mic comparativ cu alte județe dar venitul este mult mai mare, mediu vorbesc , deoarece sunt foarte mulți beneficiari de diurna, șoferi, sunt mii de de astfel de angajati in Arad, care au salar minim pe economie, se și vede in statistica , serviciile sint pe primul loc ca nr de angajati!Aradul nu este un oraș chiar și județ sărac!Este prost gestionat , asta cred eu!
Este foarte bine când apar știri de,, deschis ochii plebei” dar este ok acest lucru sa fie constant și nu doar când,, o parte” vrea,, dorește nuanțare în maro” a celeilalte părți.
Arad = Vasluiul vestului. Trist de tot
-
Poate un pic mai rau,pastrand proportiile…
-
Chiar Caracalul vestului…
Personal, nu cred ca este corecta comparatia. Adica in Arad castigi x lei pe luna si ai anumite cheltuieli. In Timis castigi un x mai mare, dar costurile de viata in Timisoara sunt mai mari decat in Arad. Chiriile, de exemplu, sau preturile de la piata. Si nu primesti cine stie ce inapoi. Precum Aradul e invadat de moldoveni, asa si in Timis e plin de olteni. Oameni veniti de la coada vacii, care arunca gunoi de la geam, care parcheaza unde apuca, scuipa, striga, comportament necivilizat. Deci, sunt multe lucruri de considerat si nu totul se rezuma la bani. Discutia pe valoarea absoluta e chiar fara sens, sunt atatea alte lucruri care conteaza.
Un articol nepotrivit. Nu poți compara Aradul cu nici un oraș vecin, deoarece a fost, s-a moștenit tot ce e mai rău, hoția minciuna. Un oraș distrus din toate punctele de vedere, fără industrie, fără economie. De ce VW , care avea prima alternativă Aradul, a renunțat- nu a dat suficientă SPAGĂ cu-i trebuia. De Timioara nu se poate discuta… Oradea ne-a luat-o cu mult înainte. Concurența rămâne Comlăușul.
Nivelul economic sau al castigurilor depinde în cea mai mare măsură de mediul universitar, de educație și de numărul de locuitori. Dacă suntem oraș muncitoresc cu slujbe cu un nivel de pregătire mediu atunci și câștigurile sunt pe măsură, iar bulgărele nu se mai rostogolște, economia nu crește 🙂
Abia apoi vine gestionarea bună sau proastă.
În teorie suntem poarta rutieră spre Europa dar nu se simte nicăieri acest aspect.
-
Like
-
In sfarsit un comentariu care pune punctul pe i. Bravo !
Like +1
Alooo, …Se aude Falca, Cionca &Co…? Degeaba va laudati pe hartie cu drumuri si fonduri atrase daca oamenii sunt saraci, nu mai sperati la votanti fraieriti.
Cautati pe net informatii si vedeti cat de mici sunt salariile in Bihor fata de Arad!!
-
Eu zic sa mergi sa te angajezi in Oradea, si vei avea o surpriză, salariile sunt mai mari acolo, plus ai mai multe oportunități, la noi nu exista decat automotive, dar daca vrei si altceva, Oradea e mult peste. Am cunostinte care s-au mutat acolo, si stiu ce salarii au. Ca sa nu spun alternativele din orice domeniu, care sunt la alt nivel. Oriucm, în maxim 2 ani, ne vor întrece si oficial la salarii, ca judet, ca aici e vorba de județe, nu de orase.
Cel mai de kko catun din vestul tarii Oltenishoara,cei carora nu va place civilizația mutati-va in cocina aia de Timișoara
Vorbesc pentru că știu!
Sunt absolvent de Politehnică in Timișoara dar am ales sa lucrez in Arad, acum îmi pare rău și mă gândesc foarte serios să mă stabilesc de tot acolo pentru că:
1- nu este un oraș mort precum Aradul
2- nepotismele sunt la cote mai mici
3- salariile duble-(pe partea de inginerie)
4- mai multe oportunități de angajare in domeniu
5- oferte mai bune la produse și servicii
6- oraș mai modern.
-
Te inteleg.
-
Ddddd,Allooo??
Pana inainte de pandemie, Aradul avea peste 100 de evenimente cultural-artistice an de an! Daca tu vezi ARADUL altfel pe partea de ditractie, e problema ta!-
Unde a pomenit @Ddddd de distractie? A pomenit de oportunitati si, din pacate, are perfecta dreptate!
Referitor la cele 100 de evenimente de care pomeniti, pe cate le considerati de calitate, si pe cate de considerati in aceeasi categorie cu “Ziua vecinului”?
-
Sunt platit in Arad la el ca in Timisoara, cu perspective de crestere. Salariul nu ar fi motiv de mutare.
Cu toate acestea, considerand perspectivele orasului…cred ca ma paste una.