Aradul a devenit al nouălea oraş din ţară în care se realizează metoda trombolizei în cazul pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic. Până acum, această procedură se aplica la Spitalul Judeţean Arad doar în cazul pacienţilor cu infarct miocardic acut. În urmă cu aproximativ două săptămâni, însă, a avut loc premiera: dr. Cătălin Hreniuc, medic specialist neurolog, a salvat viaţa unui bărbat de 63 de ani care suferise AVC, asumându-şi opţiunea pentru tromboliză. Desigur, după ce s-a asigurat că pacientul întruneşte toate condiţiile pentru a putea beneficia de acest tratament. A fost o premieră atât pentru dr. Hreniuc, cât şi pentru Secţia Neurologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Ca nou în câteva ore
„Am efectuat tromboliza împreună cu colegii de la Unitatea de Primire Urgențe și cu sprijinul celor de la Radiologie, cărora țin să le mulțumesc pentru implicarea de care au dat dovadă. Îi mulțumesc în special doamnei dr. Monica Puticiu, pentru insistențele ei de a realiza acest procedeu. Tromboliza a fost efectuată la un pacient de 63 de ani care s-a prezentat la UPU cu tulburări de vorbire, deficit motor și cu pareză. După șase ore, pacientul a fost internat pe Secția Neurologie cu deficitul motor complet remis și cu stare clinică bună. Pacientul a fost externat după cinci zile, fără nicio simptomatologie neurologică. Această metodă de terapie a pacienților cu accident vascular cerebral ischemic se efectuează de mai mult timp în marile centre medicale din țară și doresc ca la Arad să devină un procedeu de rutină pentru toți pacienții care îndeplinesc criteriile de includere în acest tip de tratament” – a subliniat dr. Cătălin Hreniuc.
Injecţie intravenoasă
Ce presupune tromboliza? Injectarea în venă a unei substanţe numite actiliză. „Mai întâi se injectează rapid, în bolus, 10% din cantitatea calculată pentru pacient. Restul de 90% din substanţa rămasă se injectează pe parcursul unei ore, pe injectomat (o seringă specială, cu „timer”, care injectează substanţa treptat). Actiliza are rolul de a distruge cheagul de sânge blocat la nivel cerebral. Atunci artera respectivă se recanalizează, sângele circulă din nou prin aceeaşi arteră şi zona se reface complet” – a explicat dr. Hreniuc.
Revenim cu o precizare importantă: tromboliza se realizează cu succes în cazul pacienţilor cu AVC ischemic acut, procedura fiind complet interzisă pacienţilor cu hemoragie cerebrală!
De asemenea, este esenţial ca tromboliza să fie efectuată în maximum trei ore de la primul simptom neurologic. Altfel, există riscul ca accidentul vascular cerebral ischemic să se transforme în accident vascular cerebral hemoragic.
Timpul înseamnă viaţă!
Monica Puticiu, medic șef al Unităţii de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Judeţean Arad, a ţinut să transmită următorul mesaj pentru populaţie: „În cazul unui pacient cu accident vascular cerebral, timpul înseamnă viață! De aceea, e important să fie cunoscute simptomele accidentului vascular cerebral: vorbirea incoerentă instalată brusc, deficitul motor – adică îi «cade» o mână ori un picior – sau asimetria facială. Dacă măcar unul din aceste simptome apare sau dacă simptomele apar asociate, pacientul trebuie să ajungă de urgență la spital astfel încât noi să acţionăm foarte rapid, să-l încadrăm în protocol. Pentru aceasta, trebuie făcute rapid nişte investigaţii – computer tomograf, evaluare neurologică – şi, dacă se încadrează în criterii, în trei ore se administrrează medicaţia şi şansele pacientului sunt foarte mari. Tratamentul poate fi chiar miraculos dacă ne încadrăm clar în criterii. Şi acest lucru e extrem de important pentru pacient: vom avea un pacient fără deficit motor care poate să îşi desfăşoare activitatea normal, în continuare” – a punctat dr. Monica Puticiu.
Curajul asumării
Premiera realizată la Arad nu ar fi fost posibilă fără deschiderea şi sprijinul conducerii Spitalului şi conducerii Consiliului Judeţean, care nu doar că au creat premisele, ci au şi încurajat realizarea trombolizei intravenoase la Arad. Procedeul este finanţat printr-un program național de sănătate, putând fi realizat de oricare dintre medicii Secţiei Neurologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Trebuie doar ca aceştia să aibă curajul să-şi asume această metodă – în condiţiile în care ni s-a spus că pacienţii arădeni cu AVC ischemic nu au putut beneficia până acum de tromboliză pentru că nu am avut medici neurologi curajoşi. Dr. Cătălin Hreniuc a deschis drumul…
Trimite articolul
XSe prea poate sa fi fost “norocos” domnul la care va referiti in acest articol.
Mama mea, in schimb….”tratata”…sau NE-tratatat de acelasi medic, s-a stins pe sectia dansului, fara sa fi facut “nimic” pentru ea, desi era cooperanta, misca o parte a corpului, dadea din mana, imi raspundea prin gesticulari la intrebari si spera sa se faca bine…chiar daca cu terapie si recuperare medicala.
Sa spun ca nu a vrut…sau ca nu a putut, sau ca nu a stiut? Sa spun ca nu aveau pat unde sa o puna cu oxigen…ca desi nu avea voie sa fie mutata, a fost HURDUCATA, din patul fara oxigen si rotile, intr-unul unde “parca merge mai bine oxigenul”…
Au fost aduse 3 aparate de monitorizare pe salon, pentru ea si NICI UNUL nu a functionat. ba se opreau, ba aratau valori anormale intr-un minut si se linisteau peste altul. Asistentele spuneau ca “altul nu avem” si am anuntat ca sunt stricate si nu functioneaza, dar nu le pasa”
In ultima zi, inainte sa moara, o asistenta care imi dadea “saraca” sperante si-mi spunea sa cred…m-a intrebat: ” de ce nu i-au dat nici un fel de tratametn imediat cand a ajuns in UPU”? Am ramas masca….ce stiam eu muritoare de rand de tratamentul care se administreaza imediat dupa, daca nu m-am intalnit niciodata cu astfel de eveniment?! A fcaut un stop cardio-respirator si strigau disperati pe acolo dupa aparatul cu electro-socuri…care se pare ca nu exista pe tot coridorul de neuro/cardiologie al etajului 5!!! Au asteptat pana s-a eliberat cel de la UPU, dar a fost prea tarziu…:(
Am inteles ca trebuia facuta imediat o “tomboliza intravenoasa”, pe care tot medicul ei curant ar fi facut-o altui pacient…probabil acestui “norocos”.
Intreb atunci, cum merge treaba…? Cui ii dam aceasta injectie/tratament…salvator? Numai cui credem de cuviinta, sau cui credem ca “scapa”…sau incercam ttul pentru toti, ca doar de aia au depus juramantul?
Long story-short, mama mea vioaie in ziua internarii la UPU, cu un AVC “mic”, la internare, fara tratament, a mai facut inca unul si deci….s-a dus 🙁
Multumita acestui doctor, care pe altii i-a salvat!
Asa ca…nu va suparati daca eu am alta parere despre el..