ARAD. Parchetul European, Biroul Timişoara, a demarat o investigaţie, după ce a adunat indicii că fondurile europene au fost fraudate. Potrivit anunţului oficial al Parchetului European, procurorii au acuzat cinci persoane de fraudă agravată cu subvenții, falsificare de documente private și fals intelectual, cu un prejudiciu estimat de 667.000 de euro.
„Este vorba despre un proiect de înființare a unei ferme de creștere a porcilor în orașul Corabia, județul Olt, finanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Conform anchetei, beneficiarul fondurilor, cu sprijinul furnizorului de echipamente și al consultantului de proiect, a prezentat documente false pentru bunuri care au fost achiziționate la un preț mai mic și care erau de altă natură sau cantitate decât cele solicitate din FEADR, obținând astfel în mod nejustificat fonduri de la bugetul UE în valoare de 667.000 EUR. De asemenea, se înțelege că doi angajați ai Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) din România, în exercitarea atribuțiilor lor, au menționat în mod fals că au efectuat controale corecte la fața locului ale echipamentelor solicitate de beneficiar. Ca urmare a măsurilor proactive ale EPPO, o sumă suplimentară de aproximativ 500.000 de euro a fost împiedicată să fie obținută în mod nejustificat de la bugetul Uniunii Europene”, se arată într-o informare a Parchetului European.
Un arădean printre ei
„Capul de afiş” al listei celor vizaţi de anchetă este Alex Stănescu, nimeni altul decât nepotul lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD. El este chiar beneficiarului proiectului european, la baza căreia a stat frauda. Pe listă se află, însă, şi un arădean. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, este vorba despre Cristian Dabu, cel care deţine funcţia de reprezentant în România al companiei germane Weda. Sursele noastre spun că firma nemţească se ocupă de comercializarea echipamentelor pentru fermele de porci. Parchetul European Timişoara îl suspectează pe Cristian Dabu de comiterea infracţiunilor de complicitate la fraudă cu fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit informaţiilor noastre, sucursala din România a companiei nemţeşti a comercializat către firma lui Alex Stănescu o serie de echipamente. Numai că ar fi emis facturi neconforme cu realitatea. Mai precis, pe factură, preţurile erau mult „umflate” faţă de preţurile reale ale echipamentelor comercializate de firma Weda.
Să acopere incendiul
În baza informaţiilor pe care le deţinem, scopul nu ar fi fost devalizarea fondurilor europene, în sensul de însuşire a banilor, ci acoperirea unor distrugeri provocate de un incendiu. Se pare că, anul trecut, ferma lui Alex Stănescu ar fi fost cuprinsă de foc, iar în incendiul respectiv au fost distruse inclusiv echipamente şi aparaturi de sute de mii de euro. Cum acestea nu erau asigurate, pentru bunul mers al proiectului european, Stănescu trebuia să le achiziţioneze din banii lui. Şi aici a intervenit colaborarea dintre el şi arădeanul Cristian Dabu. Reprezentantul firmei de echipamente vindea, potrivit facturilor, un aparat la un preţ supraevaluat, dar, în realitate, livra două aparate către firma nepotului lui Stănescu: cel achiziţionat şi încă unul similar cu o aparatură distrusă în incendiul de anul trecut. Aşadar, facturile pentru un aparat erau „umflate”, pentru ca ferma lui Stănescu să primească două aparate.
Ancheta în acest dosar continuă, procurorii Parchetului European de la Timişoara demarând deja primele audieri şi stabilindu-le celor implicaţi calitatea de suspecţi.
Cu sprijin
„Ancheta s-a bazat pe sprijinul Direcției Generale Anticorupție (Direcția Generală Anticorupție – Serviciile Județene Anticorupție Timiș și Mehedinți), Inspectoratul Județean de Poliție Timiș – Poliția Municipală Lugoj și Brigada de Operațiuni Speciale Timișoara”, au ţinut să mai precizeze reprezentanţii Parchetului European.