Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Dâmbovița, sub procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Arad, la două persoane bănuite de comiterea infracțiunii de înșelăciune. În urma descinderilor, polițiștii au descoperit și confiscat două telefoane mobile, opt cartele SIM, 200 de euro, 400 de lei, înscrisuri cu numere de telefon și coduri specifice unui sistem de plată.
„În baza probatoriului administrat, față de un bărbat, de 51 de ani, din Arad, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca astăzi, 30 iulie, să fie prezentat Judecătoriei Târgoviște, pentru dispunerea unei măsuri preventive. Din investigațiile efectuate a reieșit că două persoane, sub diferite forme ale participației, ar fi indus și menținut în eroare mai multe persoane vătămate, prin faptul că s-ar fi prezentat în mod nereal a fi administratori/reprezentanți ai unor societăți comerciale. De asemenea, ar fi determinat mai mulți angajați să retragă bani din casele de marcat, iar, ulterior, să îi depună în aparatele Self Pay, prin intermediul unei aplicații”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița. Bonurile obținute după depunerea banilor în aparatele Self Pay au ajuns ulterior la cei doi arădeni, care au folosit banii pentru aliemntarea unor conturi de pe aplicații de pariuri sportive sau pentru cumpărături online.
„Prejudiciul cauzat nu a putut fi stabilit până la acest moment procesual, fiind identificate persoane vătămate din cel puțin 8 județe din țară și din municipiul București. Activitățile desfășurate au beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. La activități au participat polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Serviciului de Investigații Criminale Arad, precum și Inspectoratului de Poliței Județean Argeș”, mai precizează sursa citată. Cercetările sunt continuate de polițiști, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, în vederea administrării întregului probatoriu, precum și pentru dispunerea măsurilor prevăzute de lege.
Bărbatul din Arad a fost arestat preventiv, Judecătoria Târgoviște luând decizia de a „Admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgoviște de arestare preventiva a inculpatului Răducan Costel-Viorel, (…). Dispune arestarea preventivă a inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de în?elăciune, în formă continuată (trei acte materiale, în raport cu persoanele vătămate S.C. HYPERICI FARM S.R.L., S.C. HYMARCO CLINIQUE S.R.L. şi S.C. PET NETWORK EUROPE S.R.L.), (…) pe o durata de 30 de zile, începând cu data de 30.07.2024 şi până la data de 28.08.2024”. Arădeanul a mai fost condamnat pentru înșelăciune, folosind aceeași metodă și în urmă cu cinci ani. Arestat preventiv în 2019 august 2019 de magistrații din Bistrița-Năsăud, acesta, în perioada aprilie-iunie 2019, folosindu-se de nume și de calități mincinoase, a păcălit cinci persoane, angajate ale unor firme din Bistrița, Cluj-Napoca, Turda și Iași, convingându-le să îi remită sume de bani și coduri de reîncărcare a cartelelor telefonice, cauzând o pagubă de peste 23 de mii de lei.
În martie 2020, inculpatul a fost condamnat de Judecătoria Bistrița la patru ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată și stare de recidivă postexecutorie. În aprilie 2022, același bărbat a fost condamnat de Judecătoria Alba Iulia la alți 2 ani de închisoare. „Condamnă pe inculpatul Răducan Costel Viorel, încarcerat și cu domiciliul procesual ales la Penitenciarul Arad, la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune (3 acte materiale) (…). Constată că prin Sentinţa penală nr. 353/11.03.2020 pronunţată de Judecătoria Bistriţa (…) a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată şi în stare de recidivă postexecutorie (…). Constată că infracţiunea care face obiectul prezentei cauze este în concurs cu infracţiunea pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare (…). Contopeşte pedeapsa aplicată prin prezenta hotărâre cu pedeapsa stabilită prin hotărârea judecătorească mai sus men?ionată ?i aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare la care adaugă un spor fix şi obligatoriu de 1/3 din cealaltă pedeapsă concurentă, respectiv 8 luni închisoare, pedeapsa rezultantă fiind de 4 ani şi 8 luni închisoare, urmând să fie executată în regim de detenţie”, se arată în sentința de acum doi ani a magisitraților din Alba Iulia. Totodată, în sentință s-a arătat și că „deduce din pedeapsa rezultantă durata reținerii, a arestării preventive, precum şi perioada executată, începând cu data de 06.06.2019 la zi”.
În februarie anul acesta, bărbatul a finalizat ispășirea pedepsei, însă nu a stat mult în libertate, revenind la vechile obiceiuri.