ARAD. Gheorghe Leordean este unul din cei trei asociaţi ai unei întreprinderi familiale (IF) cu sediul în localitatea Cuvin, având ca obiect de activitate comerţul cu produse nealimentare. Bărbatul este executat silit pentru neplata contribuţiei de asigurări sociale (CAS) pe anul 2011 şi prima jumătate a anului 2012. De ce nu a plătit-o? „Pentru că, fizic, nu aveam din ce să plătesc CAS deoarece câştigul realizat era mai mic decât contribuţia” – explică Gheorghe Leordean. O aberaţie legislativă care numai în România se poate întâmpla…
Vă prezentăm, mai jos, povestea detaliată a contribuabilului bine-intenţionat şi abuziv (dar „pe lege”) taxat.
Art.6 din Legea 263/2010
„În cursul anului 2010 am depus la Casa Judeţeană de Pensii Arad declaraţii de asigurare pentru fiecare membru asociat. În anul 2011 am primit înştiinţare de la CJP Arad că printre altele cuantumul asigurării s-a modificat şi că suntem obligaţi să achităm pentru fiecare asociat în parte suma de 221 lei/lună, dacă realizăm pe membru un VENIT BRUT pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori CÂŞTIGUL SALARIAL MEDIU BRUT utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, conform Legii 263/2010. În urma înştiinţării, m-am prezentat la CJP Arad cu declaraţia 200 pentru fiecare asociat, dar funcţionarul CJP mi-a solicitat declaraţia 204 motivând că în declaraţia 200 este trecut doar venitul net impozabil şi că el trebuie să vadă venitul brut realizat din declaraţia 204. Având-o la mine, i-am prezentat-o, iar respectivul mi-a spus că sunt obligat să achit contribuţia deoarece venitul brut realizat este mai mare decât venitul brut minim obligatoriu stabilit de Legea 263/2010. Deşi i-am explicat că venitul brut realizat din declaraţia 204 reprezintă rulajul magazinului sau cifra de afaceri, că nu poate fi asimilat ca un câştig salarial brut, iar în urma deducerii cheltuielilor a rezultat un venit impozabil mai mic decât de 4 ori câştigul salarial mediu brut impus de lege la art.6 ind.IV, funcţionarul a rămas ferm şi mi-a spus că sunt obligat să achit contribuţia. Ulterior acestei situaţii, am fost în audienţă la doamna director executiv, de la care am primit acelaşi răspuns, că sunt obligat să achit contribuţia de 221 lei/lună/asociat. M-am resemnat dar, fizic, nu aveam din ce să plătesc deoarece câştigul realizat era mai mic decât contribuţia” – povesteşte Gheorghe Leordean.
Normalitate la Finanţe
Supărarea omului e cu atât mai mare cu cât reglementările legislative după care îşi plăteşte contribuţia începând de la 1 iulie 2012 (la organele fiscale) confirmă taxarea abuzivă (dar „pe lege”) la care a fost supus de CJP. „M-am prezentat la Administraţia Finanţelor cu declaraţiile de impunere şi am întrebat în ce condiţii este obligatorie plata contribuţiei CAS, iar de aici mi s-a răspuns că plata contribuţiei este obligatorie de la un VENIT NET realizat mai mare de 4 ori câştigul salarial mediu brut pe un an calendaristic. «Conform art.296^22 din Codul fiscal, contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.» Răspunsul primit de la Finanţe este clar. Pe adeverinţa eliberată de ei este trecut venitul net realizat, lucru absolut normal, pentru că doar o plus valoare poate fi impozitată, sau cotă parte din ea, pentru taxe. O contribuţie nu poate să fie mai mare decât venitul realizat” – conchide Gheorghe Leordean.
Zăpăceală
O recunosc şi autorităţile: situaţia cu care se confruntă Gheorghe Leordean este profund nedreaptă. Dar e o nedreptate „acoperită” de lege: cât timp CAS s-a plătit la Pensii, contribuţia a fost calculată după o lege; de când se plăteşte la Finanţe, se ţine cont de altă lege. O zăpăceală menită să-l ameţească definitiv pe contribuabil. Sau să-l termine! Sau, dacă omul are nervi şi bani, să-l mobilizeze să-şi caute dreptatea în instanţă…
Gheorghe Leordean: O contribuţie nu poate să fie mai mare decât venitul realizat
Citiți principiile noastre de moderare aici!