BUCUREȘTI. Capitala a găzduit, recent, cea de a 29-a ediție a Concursului Național de Discurs Public în Limba engleză. Competiția a fost organizată de Uniunea Vorbitorilor de Limbă Engleză din România, organizație non-guvernamentală afiliată la The English Speaking Union care are sediul central la Londra.
După treisprezece ani de la ultimul rezultat meritoriu al unui elev arădean, de la Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, județul nostru are un nou elev în primii trei din țară: Melania Balint, elevă în clasa a XI-a B la același liceu. Acest rezultat vine după o muncă asiduă și după zeci de ore de pregătire, timp în care – sub coordonarea prof. Dacian Barbosu – a repetat acest discurs, câștigând fiecare etapă: pe școală, județeană, regională și semifinalele.
Concursul
În acest an, tema concursului a fost „We know what we are but not what we may be” („Hamlet” – William Shakespeare). Concurenții au avut de pregătit un discurs bazat pe tema dată, apoi să îl rostească în fața publicului iar la sfârșit să răspundă la întrebări.
Participanții au fost împărțiți în trei categorii de vârstă: 8-11 ani, 12-15 ani, 16-20 ani. Pentru primele două categorii s-a desfășurat etapa județeană iar pentru categoria 16-20 de ani, concurenții care au promovat etapa județeană au participat la etapa regională și apoi cei calificați, mai departe, la etapa națională.
În urma etapei regionale 15 concurenți de la licee prestigioase din județul Arad s-au calificat la etapa națională, la care au participat 100 de concurenți din toată țara. Pentru faza semifinală, cei 100 de concurenți au fost împărțiți în zece grupe. Primul concurent din fiecare grupă s-a calificat în finală. Melania Balint a obținut primul loc în semifinale iar în finală, cum spuneam, s-a clasat pe locul III.
Șansa auto-explorării
Iată ce ne-a declarat laureata: „Într-o lume în care simți ca toată lumea are mereu ceva de spus, e tot mai greu să îți găsești vocea. Să fiu sinceră, m-am săturat să filtrez constant ceea ce gândesc, de frică să nu par absurd de profundă, de frică să nu le dau celorlalți impresia că «încerc prea mult» sau că «sunt prea mult»… Ce a făcut diferența anul acesta? Am muncit mai mult? Am avut o strategie sau structură mai bună la discurs? Nu. În schimb, i-am dat voie Melaniei, să fie Melania. Îmi doresc ca fiecare adolescent să poată să-și spună povestea fără a fi constrâns de convenții sau de așteptările celorlalți. Asta mi-a oferit de fapt competiția aceasta: șansa de a explora o altă latură a personalității mele, de a încerca să formulez eu concluzii cu privire la persoana care sunt și persoana care aspir să devin… Chiar dacă anul acesta nu am reușit să mă calific la următoarea etapă, știu că, așa cum indică și citatul ediției de anul acesta, potențialul meu e limitat doar de concepțiile mele asupra a ceea ce este posibil și ce nu este.”