O arădeancă ce locuiește de mai bine de un deceniu în Elveția, la Zürich, a reușit să atingă o performanță în premieră pentru o femeie născută în România. Tânăra, absolventă a Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” din Arad, a reușit să ajungă pe al optulea cel mai înalt vârf al lumii, vârful Manaslu din partea nepaleză a munților Himalaya, acolo unde nicio româncă nu a mai ajuns.
Dimineață la 8.000 de metri
Alpinista originară din Arad a ajuns pe vârful înalt de 8.163 metri peste nivelul mării luni, 25 septembrie 2017, la ora 7:30 AM, ora locală din Nepal (4:15 AM ora României). Tot pe 25 septembrie, cu câteva ore după Ina Condrea, a ajuns pe vârful Manaslu și Aparna Kumar, prima femeie din India care a ajuns pe acest vârf.
Românca a urcat pe Manaslu prin intermediul companiei Ticino Treks, șerpaș fiindu-i Mingma Dukpa. Aceasta, însă, a „împărțit” logistica din Base Camp cu cei de la Satori Adventures, alături de un grup de alți nouă alpiniști, din Italia, India, Franța și Israel, care a ajuns pe vârf la două zile după ea. Reușita ei vine în aceeași zi în care alpinistul britanic Philip H., în vârstă de 46 de ani, a decedat în Camp 3, la 6.800 de metri, în drumul spre același vârf.
Elevă de nota zece
Nu doar la sport se descurcă. Profesorii de la „Guttenbrunn” își amintesc de ea ca fiind o tânără ambițioasă și perseverentă. A fost la trei etape naționale ale olimpiadelor în două săptămâni: la Istorie, Limba latină și Limba română, întorcându-se cu un premiu doi, o mențiune și un premiu special și a făcut clasele a X-a și a XI-a într-un singur an.
După ce a absolvit Liceul Teoretic „A.M. Guttenbrunn” din Arad, a plecat spre Universitatea din Zürich unde a absolvit Facultatea de Arheologie.
Răspunsuri de la Kathmandu
Întrebată de unde a apărut pasiunea pentru alpinism, Ina Condrea, aflată momentan la Kathmandu, după ce a fost transportată acolo cu elicpoterul din Base Camp, a declarat pentru Jurnal Arădean/ aradon.ro că „în urmă cu nouă ani, când făceam o călătorie în jurul lumii, am ajuns în Nepal. Am urcat atunci pe Imja Tse, un vârf de 6200 de metri. Atunci l-am cunoscut și pe șerpașul cu care am urcat, Mingma Dukpa și, înțelegându-ne foarte bine și împrietenindu-ne, i-am sus că vreau să urc și pe un optmiar. Singura condiție a fost ca el să fie șerpaș și când urc pe Manaslu”.
„Vrei să renunți, dar te gândești la cei de-acasă”
După escaladarea Imja Tse, a durat nouă ani ca Ina Condrea să strângă fondurile necesare și să găsească timpul pentru a urca pe Manaslu. Și, iată, în septembrie 2017 s-a întâmplat. Despre senzația avută la opt mii de metri, arădeanca a declarat pentru Jurnal Arădean că „e frumos și când ajungi sus și ești copleșit de peisaj, dar cele mai frumoase sunt minutele de dinainte de a ajunge pe vârf, când realizezi că vei ajunge. Eu am început să plâng când am mai avut câteva minute până la vârf. Vântul, frigul, toate te fac să vrei să renunți, dar te gândești la cei de acasă și mergi mai departe”.
Alpinismul, un hobby
Ina Condrea a ținut să precizeze și faptul că face alpinism turistic și nu are pretenția să fie recunoscută ca alpinist. „Fără șerpași nu ar fi posibil nimic. Lucrurile personalie mi le-am cărat eu, dar cortul l-a cărat șerpașul, de exemplu. Alpiniștii profesioniști, în schimb, urcă pe cont propriu”, a adăugat arădeanca.
Călătoria continuă
Aflată într-o peripeție în jurul lumii alături de partenerul de viață, Ina Condrea se va îndrepta din Nepal, pentru o scurtă perioadă, înspre India. „Am mai fost în India înainte de a veni în Nepal, iar acum vom merge în nordul Indiei. După mergem înspre Filipine, Malaezia, Papua Noua Guinee, Australia, Noua Zeelandă și Antarctica. Abia în august, anul viitor, ne vom întoarce în Elveția”, a declarat în încheiere tânăra arădeancă.
Istoricul românesc
Primul român care a reușit să urce pe acest vârf a fost, în 2006, timișoreanul Horia Colibășanu. Acesta a urcat atunci alături de regretatul alpinist spaniol Inaki Ochoa, ajungând pe vârful Manaslu pe 29 aprilie 2006, la ora 11:30. Prima româncă ajunsă pe unul dintre cei 14 optmiari (munți cu altitudine de peste opt mii de metri) a fost alpinista Thea Vid, care în luna mai 2009 a cucerit vârful Cho Oyu (8.188) din masivul Himalaya.
Muntele spiritului
„Culmile alungite și văile pline de ghețari ale masivului fac urcușul accesibil din aproape toate direcțiile, însă, pe măsură ce te apropii de vârful său dârz și abrupt, ascensiunea devine o experiență rezervată doar alpiniștilor inițiați. Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, în limba română, se tălmacește prin Muntele Spiritului”, se arată pe site-ul descoperă.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!