ARAD. Are 16 ani și este elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad, la profilul real, specializarea matematică-informatică. Dacă până acum aţi auzit de performanţele şahistului Victor Magold, astăzi vă propunem să îl cunoaşteţi în calitate de câştigător al unei burse de studiu în Marea Britanie. E vorba de o bursă pe doi ani la King William’s College în Isle of Man (Insula Man), valoarea anuală a acesteia ridicându-se la aproximativ 34.000 de lire sterline (taxa de școlarizare, cazarea și masa la internatul școlii independente).
„Am fost ales de acest colegiu ca urmare a preocupărilor și înclinațiilor mele în domeniul matematicii, fizicii și informaticii, a faptului că practic șahul de performanță și a exprimării dorinței de a susține Bacalaureatul Internațional. Comisia britanică de interviu din cadrul concursului de burse este cunoscută pentru experiența pe care o are în identificarea celei mai potrivite școli pentru fiecare candidat, iar eu am fost premiat cu această bursă la King William’s College (KWC) din Isle of Man. La KWC voi putea parcurge un program școlar în vederea susținerii Bacalaureatului Internațional (IB) și voi studia 3 materii la nivel intensiv și 3 materii la nivel standard. Voi studia o limbă străină <ab initio>, iar eu am ales spaniola. Pe lângă aceste materii, voi avea de întocmit un eseu extins bazat pe o cercetare personală și un eseu pornind de la Teoria Cunoașterii. Va trebui să dau dovadă de creativitate, implicare și disponibilitate pentru acțiuni de voluntariat, aspecte ce vor fi evaluate prin intermediul participărilor mele la acțiuni colective desfășurate de școală. Cred că organizatorii concursului de burse și școala care mi-a oferit bursa au identificat în mine potențialul de care este nevoie în acest sistem fluid și creativ al Bacalaureatului Internațional” – mărturiseşte Victor Magold.
Atuurile care au contat
Proaspătul bursier de la „Peda” crede că faptul că e șahist de performanță l-a ajutat să se evidențieze în concursul pentru obţinerea bursei, atuurile sale constând în echilibru, gândire divergentă, strategie, determinare și perseverență.
Ce a simţit când a aflat rezultatul?
„M-am bucurat enorm când am aflat că voi beneficia de această bursă, că mă aflu printre cei opt elevi din România care au fost premiați prin intermediul acestui concurs. Mi-am dorit să studiez într-un mod aparte, așa cum este structurat programul <International Baccalaureate>, într-o școală acreditată pentru pregătirea elevilor pentru acest tip de diplomă – recunoscută de către numeroase universități din lume… Iar bucuria mea s-a multiplicat când am aflat că voi ajunge pe Isle of Man, unde se organizează competiții de șah între campioni de talie mondială. În acest fel, sunt sigur că nu voi uita de șah și că voi avea șansa să particip la câteva turnee de pe insulă” – spune Victor Magold.
Pentru reușita sa, el e recunoscător familiei, dar și profesorilor. „Părinții mei mă susțin întotdeauna și mă îndrumă pe drumuri care știu că mi se potrivesc. Pe de altă parte, menționez că sunt elev al Colegiului Național <Preparandia – Dimitrie Țichindeal> Arad din clasa I, iar seriozitatea cu care înțeleg să mă implic și să îndeplinesc ceea ce-mi propun este o trăsătură pe care mi-am format-o în școală” – ţine să precizeze Victor Magold.
Învaţă din orice situaţie
Despre preocupările şi pasiunile sale din afara şcolii, Victor povesteşte:
„Șahul va fi întotdeauna cea mai puternică pasiune a mea, îl practic din clasa a II-a și m-a ajutat foarte mult să-mi dezvolt abilitățile de memorare, învățare, anticipare, calcul strategic, ușurându-mi evoluția școlară. Pe măsură ce am crescut, a început să mă intereseze și robotica, iar la școală activez în clubul de robotică <Bluescreen Robotics>. Îmi place să înot, să merg cu bicicleta și socotesc că mișcarea este absolut necesară pentru menținerea unui echilibru în procesul de învățare, pentru o <minte sănătoasă în corp sănătos>”.
Întrebat despre „secretul” performanţei sale şcolare, Victor zice că nu știe ce să răspundă, „decât că sunt perseverent și deschis pentru lucruri noi. Sunt liniștit, am simțul umorului și mă repliez după orice întâmplare din care am de învățat. Sunt adaptabil și am reușit să înțeleg că din orice situație de viață pot învăța ceva nou.”
Visul
„Mă visez creator de membre robotice pentru oameni și animale. Vreau să devin inginer în mio-electrică, să creez segmente de corp funcționale. Sunt nerăbdător să mă amestec printre elevii din King William’s College, să-mi desăvârșesc treptat visul, să descopăr oameni, discipline și abordări noi. Nu m-am gândit că voi urma o universitate anume – sunt convins că ultimii ani de liceu mă vor conduce spre locul potrivit pentru mine. Și cu siguranță șahul mă va însoți peste tot…” – conchide Victor Magold.
Trimite articolul
Xbravo lui!
Pleaca prietene! pleaca departe unde o sa dai de oameni care apreciaza ca poti tu sa faci. oameni care o sa te ajute sa te dezvolti nu groapa asta neagra pe harta europei. Nici sa nu te gandesti la nicio Politehnica din tara, daca nu vrei sa te limitezi la osciloscoape, cod scris pe hartie sau materii de umplutura ca si Cultura si Civilizatie. Sper sa nu simti niciodata regretu de a ramane in gunoiul asta de tara.
-
De ce Mai? Gunoi de Tara … la 1 decembrie toti sint tare mandri pentru ca sint romani..🇷🇴(Toti Sint patrioti)
-
Foarte bine spus! Daca alege sa ramana aici rateaza orice sansa. Facultatile de la noi au materii doar ca sa aiba bosorogii ce preda pana ies la pensie, materii din anii 80, cand in domeniul asta lucrurile evoleaza cu un ritm ametitor. Asadar, chiar daca e sa faci foamea 1-2 ani, mai bine mergi la o facultate de afara, o sa primesti bursa daca esti bun si o sa iti iei un job part time pentru inceput. Astea or sa iti permita sa te sustii, iar dupa absolvire lucrurile vor fi tot mai bune. Succes, Victor!
-
Idem si in cazul tau. Cum-necum, vad colegi de generatie cu mine (sub 40 de ani) in invatamantul superior inscrisi pe traiectoria catre titlul de profesor, iar asistenti (cu experienta in industrie…ceea ce, din experienta mea, conteaza) care ne-au predat, profesori. Ii vad unde sunt publicati, la ce specializari/proiecte de cercetare participa afara, si vad cine ii citeaza. Pe altii ii vad predand afara, dupa ce s-au format aici.
Mai stiu si “bosorogi” care predau si in tari mai calde. Nu-s din aia doar cu fotolii caldute…ci cu un pic de pasiune (inca) in oase.
Una e sa zici ca afara sunt scoli mai bune,
alta e sa povestesti din auzite. Poate (si) de aia si avem un handicap, deoarece romanul se pricepe la toate.*
Acestea fiind zise, succes tanarului!
-
Lucrurile sunt destul de simple: oamenii astia, de exemplu asistentii, trebuie sa publice articole pentru a putea avansa si a obtine noi titluri. Deci, bani mai multi, pozitia mai solida. Dar, cei mai multi doar traduc munca altora de afara si nimeni nu ii verifica. Articolele astea traduse sunt apoi semnate si de profesori, din postura de coordonatori, cu toate ca multi nici macar nu le citesc. Cu siguranta ca prin “bosorogi” nu se vrea generalizarea, sunt si foarte putini care isi merita locul acolo, dar cei mai multi se agata de scaun pentru un salariu in plus, desi nici vezica nu ii mai tine pana la pauza. Cat despre astia mai tineri, multi dintre ei merg acolo doar pentru o asa-zisa siguranta a locului de munca. Cei mai multi nu fac fata in mediul privat, iar cei care fac merg sa predea pentru un loc mai sigur dupa 45 ani, cand se retrag in mediul universitar unde la noi nu trebuie efort, calitate etc. Afara nu se intampla asa ceva. Romania este vai mama ei. Cele mai multe cadre sunt sunt absolut depasite si au metehnele comunismului. Multi dintre cei noi sunt doar urmasi ai celor dintai: nepoti, verisori, frati, cumnati, familii intregi. Gasiti familii intregi de incompetenti infipti in facultati pe diverse materii. Acestea fiind spuse, cred ca e destul de clara situatia, realist vorbind.
-
Stiu ce e la Calculatoare UPT; in rest nu comentez.
Intentionat am zis ca stiu unde se publica…nu merge cu cioara vopsita pe afara – nici in scris, nici la simpozioane.
-
Ma rog…legat de cel mai antipatic laborant (al era sa si scriu cui): cand a fost trimis la loc cu un doctorat respins (nu era… kosher), nu pot zice ca m-am impacientat.
Era baiat capabil, cu atat mai surprinzator.
-
-
-
-
“Cod scris pe hartie?” Cu tot respectul, se vede ca ai trecut prin preajma unei Politehnici numai cu Uber-ul…
(Al doilea indiciu este corectitudinea scrierii tale.)
-
Cu adevarat se scrie cod pe hartie. Faptul ca nu cunoasteti asta arata ca Dvs. ati fost cel cu Uberul. Habar nu aveti ce vorbiti, doar dezinformati. La UPT se codeaza si pe hartie. Acesta e adevarul.
-
Sunt absolvent de UPT, Calculatoare.
-
Daca v-a dat Cretu la examenul de SDA sa scrieti un Bubble Sort pe hartie, asta, pentru mine, nu inseamna ca trebuie sa codati pe hartie. Poate e doar o problema de perspectiva.
(Desi apreciez nuanta intordusa de “si”. Credeam ca au trecut ceva populatii migratoare si au jefuit laboratoarele Politehnicii de calculatoare.)
-
-