Arădeanul Dan Funeriu ar putea fi viitorul ministru al Educaţiei şi Cercetării în Guvernul Boc. Numele său figurează, la bursa zvonurilor, alături de cel al lui Mircea Miclea, diferenţa dintre cei doi diind de natură politică: Funeriu este membru PDL, în timp ce Miclea e independent. Ceea ce îi „leagă” pe cei doi ministeriabili este Comisia Prezidenţială pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniile Educaţiei şi Cercetării din România, unde Mircea Miclea a fost preşedinte, iar Daniel Funeriu vicepreşedinte.
Reamintim, Miclea a mai deţinut funcţia de ministru al Educaţiei şi Cercetării în Guvernul Tăriceanu, în perioada 2004-2005. A demisionat acuzând subfinanţarea cronică a învăţământului românesc. Funeriu a fost nominalizat pentru aceeaşi funcţie de două ori, în trecutul apropiat, imediat după retragerea PSD de la guvernare. Dacă Guvernul Negoiţă nici nu a ajuns în parlament, lista de miniştri propusă anterior de Lucian Croitoru a fost respinsă. Paradoxal, Daniel Funeriu a primit atunci aviz negativ din partea celor două comisii de educaţie ale Parlamentului, după ce de-a lungul a trei ore de audieri, 20 de vorbitori şi 50 de întrebări, fusese lăudat de aproape toată lumea.
Interpelat, ieri, de Jurnal arădean, Funeriu a declarat că posibila sa nominalizare pentru portofoliul Educaţiei din Guvernul Boc ar avea o anumită coerenţă a continuităţii, dacă ne raportăm la numirile anterioare şi la modul în care s-a prezentat în faţa comisiilor de specialitate ale parlamentului.
Cine e Daniel Funeriu?
Daniel Petru Funeriu s-a născut, în urmă cu 38 de ani, la Arad. A fost olimpic internaţional la chimie. În 1988, pe când avea 17 ani, s-a stabilit, singur, în Franţa. În 1995 a absolvit, ca şef de promoţie, o facultate de elită în chimie („Grande Ecole”) la Strasbourg. A fost colaborator strâns al unui laureat Nobel, cu care a obţinut în 1999 doctoratul (summa cum laudae) în chimie, la 28 de ani. Lucrează în domeniul cercetării, iar rezultatele sale sunt recunoscute în toată lumea. A profesat în instituţii prestigioase din Franţa, SUA şi Japonia, iar din 2006, de când a câştigat cel mai mare premiu de cercetare oferit de Uniunea Europeană, 2 milioane de euro, este director de cercetare la Universitatea din München, Germania. Este căsătorit şi are un copil.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!