Paradoxal, de-a lungul a mai bine de trei ore de audieri, 20 de vorbitori, şi 50 de întrebări, Funeriu a fost lăudat de aproape toată lumea. Pesedişti, liberali, udemerişti şi, fireşte, pedelişti. Atât pentru expunerea sa, cât şi mai ales pentru CV-ul său considerat impresionant. „Vă felicit pentru activitatea profesională pe care o aveţi până acum”, a fost un enunţ devenit lait-motiv în timpul şedinţelor comune ale celor două comisii de Educaţie ale Parlamentului. A primit în schimb reproşuri legate de lipsa de experienţă în sistemul educaţional românesc, pentru faptul că reprezintă un partid care a venit în Parlament „să dea cu biciul”. A fost tras de urechi de fosta ministră a Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Aceasta l-a criticat pentru observaţiile critice şi globale despre starea sistemului de educaţie şi despre situaţia din universităţile româneşti. „Vă apreciez foarte mult ca şi chimist, domnule Funeriu”, a spus totuşi Andronescu.
Extrem de politicos, ministeriabilul democrat-liberal a vorbit folosind un powerpoint, despre ceea ce îşi propune să facă în fruntea Educaţiei, despre priorităţile sale în domeniile învăţământului pre- şi universitar, cercetării, tineretului şi sportului şi despre necesitatea depolitizarea sistemului. A avut şi opinii despre legalizarea drogurilor uşoare, despre care a spus că nu este neapărat oportună acum. Şi-a cerut şi scuze pentru unele afirmaţii nefericite despre educaţia românească. „Când ne exprimăm în presă avem scăpări, avem tendinţa de a spune mai multe decât ne-am dori”.
Şedinţa s-a încheiat cu o ceartă între PD-L şi reprezentanţii majorităţii PSD-PNL. Pe procedură şi vot. A fost nevoie de mai multe voturi pentru stabilirea procedurii de vot, asta pentru că au existat probleme cu număratul. Până la urmă, s-au contabilizat 15 voturi „pentru”, „împotrivă” – 21, abţineri – două. Minorităţile nu au votat.
Vrea să aplice Legea Educaţiei privind către sistem, nu către partide
Daniel Funeriu, a declarat, în cadrul audierilor la comisiile parlamentare de specialitate, că vrea să continue strategia de reformă în domeniu, prin punerea în aplicare a Legii Educaţiei Naţionale.
„Unul dintre lucrurile pe care mi le propun este dinamizarea sistemului preuniversitar. Cel mai important pas al reformei a avut deja loc prin elaborarea Legii Educaţiei Naţionale. Voi lucra la buna organizare a evaluărilor naţionale şi la depolitizarea sistemului. Voi avea faţa către sistem, şi nu către partidele politice” a declarat Funeriu.
Printre măsurile legate de reforma sistemului de învăţământ preuniversitar, Funeriu a mai enumerat susţinerea consorţiilor şcolare prin care mai multe unităţi de învăţământ îşi pun la comun baza materială şi resursa umană. Ministrul desemnat al Educaţiei mai vrea stimularea profesorilor printr-un sistem de angajare descentralizat şi salarii motivante.
În privinţa sistemului universitar. Funeriu a vorbit despre creşterea fondurilor pentru cercetare, de ierarhizarea universităţilor şi stimularea unui managament calitativ al acestora.
Un arădean în Guvernul Croitoru
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!