Marius Gabriel Lazurca, fostul director al Centrului Cultural Judeţean Arad, este propus ca ambasador al României la Chişinău. Lazurca este în prezent ambasador al României la Vatican, iar postul de ambasador la Chişinău este vacant de mai bine de jumătate de an. Potrivit informaţiilor, scrisoarea oficială de agrement prin care autorităţilor moldovene li se cere acordul pentru numirea diplomatului arădean în acest post a fost transmisă joi iar preşedintele Traian Băsescu are programată pentru săptămâna viitoare o vizită la Chişinău, prima de la reconfirmarea sa în funcţie. Anunţul privind numirea lui Marius Lazurca nou ambasador al României la Chişinău este aşteptat a fi făcut atunci.
Despre Lazurca
Marius Lazurca are 38 de ani, are studii finalizate la Sorbona, unde şi-a dat doctoratul în istorie-antropologie (2003 – Doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne, 1995 - Master în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne) şi are licenţă
în literatură comparată la Universitatea Paris IV-Sorbonne. Lazurca a fost un timp directorul Centrului Cultural JudeţeanArad, unde a făcut o impresie foarte bună, după care, la finele lui 2006, a fost numit ambasador pe lângă Sfântul Scaun. Până atunci a fost cadru didactic la Universitatea de Vest din Timişoara şi la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Este căsătorit şi are patru copii.
Un fotoliu cu probleme
Dacă informaţiile vor fi confirmate, Marius Laurca va ocupa scaunul lăsat liber de Filip Teodorescu, fostul ambasador care a fost expulzat din Republica Moldova, alături de diplomatul Ioan Gaborean, ca urmare a incidentelor din capitala moldoveană petrecute după alegerile parlamentare din 5 aprilie. Vladimir Voronin a acuzat România, atunci, că a organizat “o lovitură de stat”. În consecinţă, Voronin i-a expulzat pe cei doi oficiali români şi a impus vize cetăţenilor români.
Portretul robot
Ministrul de externe Teodor Baconschi a conturat de curând portetul celui care ar trebui să ocupe funcţia de ambasador la Chişinău:
“Cred că în portretul-robot al noului ambasador al României în Republica Moldova trebuie să intre şi o anumită anvergură intelectuală, elitele din Republica Moldova sunt foarte sensibile la această dimensiune. Nu cred că se aşteaptă ca interlocutorul permanent acolo să fie un birocrat mai mult sau puţin cenuşiu. Vom căuta să propunem o personalitate de acest tip, care să combine sofisticarea diplomatică – este o situaţie geopolitică complicată la Chişinău – cu anvergura intelectuală şi cu capacitatea de a face din Ambasada României la Chişinău un centru de atracţie pentru elitele locale”.
A.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!