ARAD. Trista moarte a domnului D., dar și dureroasa poveste a zilelor și mai triste de după moartea acestuia ne-au fost destăinuite de un prieten. Un prieten care a încercat, alături de alte cunoștințe, să-i ofere domnului D. o înmormântare creștinească, un sicriu și un loc unde să-și doarmă somnul de veci. Lucru devenit imposibil în lipsa unei familii care să-i revendice trupul neînsuflețit.Dar nu e ca și cum arădeanul de 65 de ani, care și-a găsit sfârșitul în Spitalul Județean din Cluj, nu ar avea familie. Are, însă acesta s-a înstrăinat de copiii săi care trăiesc de la vârsta de 3 ani în Suedia, alături de mama lor, fosta soție a domnului D. Bărbatul a locuit în ultimii ani ai vieții sale în Arad, în chirie.
„Nu avea avere”, spun cei care l-au cunoscut și care l-au ajutat în ultima perioadă a vieții sale.
Nu avea nici pensie, nici carte de identitate și nici card de sănătate, atunci când a aflat că suferă de cancer la pancreas. Prietenii i-au sărit atunci în ajutor. L-au ajutat cu eliberarea cărții de identitate, cu obținerea cardului de sănătate și cu întocmirea dosarului de pensie pentru – măcar – o brumă de bani. Arădeanul lucrase la IAR Ghimbav, la Brașov, timp de 12 ani, apoi plecase în Suedia, însă acolo a lucrat fără carte de muncă mare parte din timp – spun prietenii săi – și mai mult pe înțelegere.
„Era un tip specialist în Volvo, în aeronautică”, spun cunoștințele bărbatului.
Prietenii au decis să-l ajute după ce l-au văzut slăbit, de „parcă intrase la apă”.
„Mă întâlneam des cu el înainte de pandemie și de câteva ori și în pandemie. Locuia într-o zonă centrală și ne-am mai întâlnit în piață. Eu aveam un câine bichon, avea și el câine și erau chiar înrudiți, aveau aceeași mamă. Imediat după Paște m-a sunat să ne vedem și, când l-am văzut, am rămas perplex. Era un tip atletic, sănătos la prima vedere și acum parcă intrase la apă. L-am întrebat ce e cu el, mi-a spus că are niște probleme, că e în curs de investigații. I-am spus direct, când l-am văzut, că nu e bine. Mi-a spus că a slăbit 14 kilograme. Nici nu avea de unde să slăbească mult, avea în jur de 80 și ceva de kilograme. La 1.86 înălțime, era chiar bine. Problema era, mi-a spus el, că nu avea carte de identitate, card de sănătate”, a povestit unul din prietenii săi.
AjutorulAcesta a decis că trebuie să îl ajute în legătură cu actele și nu numai:
„I-am spus că îl ajut să-și facă buletinul și cardul, că poate plăti la sănătate. În legătura cu pensia, mi-a spus că a vorbit cu un avocat, din grupul lui de prieteni, să-i dea împuternicire și să-i lase toate actele ca să-l ajute cu pensia. Lucru care s-a și întâmplat când era în spital. Am reușit să-l ajut să-și facă buletinul și cardul de sănătate și i-am spus că trebuie să meargă să se interneze. I-am spus să sune la 112, să vină să-l ia salvarea de acasă, pentru că era caz de ambulanță, de spital. I-am cumpărat pijamele, papuci, prosoape, tot ce i-a trebuit pentru spital. După ce s-a internat, doctorul care s-a ocupat de el m-a sunat, pentru că am lăsat numărul meu la contacte, să-mi spună că e foarte grav. Țineam legătura zilnic cu doctorul, dar și cu el în spital. Doctorul mi-a spus că se agravează. Trebuia transferat la Cluj. Începuse să acumuleze apă și ajunsese să-i scoată 4/5 litri de apă din burtă. Înainte de a pleca, doctorul de la Arad mi-a spus să nu mai insistăm să meargă la Cluj pentru că era pe final, că e chestiune de câteva zile, că aşa numai va fi supus la chinuri. El nu mai mâncase de trei săptămâni, înainte de a se interna. Tot ce mânca, vomita. Ceaiuri și apă, atât. Mânca doar prin perfuzii. Au încercat să-i dea mâncare de regim în spital. Degeaba, tot vomita. A ajuns la Cluj, la gastroenterologie. I-au făcut un fel de bypass ca să-l poată hrăni, să-l pregătească pentru citostatice. Și doctorul de la Cluj a spus clar că se stinge. După operație, la vreo 4 sau 5 zile s-a dus”.
Speranța, în copiiDespre partea întortocheată a situației, cea cu înmormântarea, prietenul arădeanului a sperat că, din Suedia, copiii celui decedat vor trimite o procură, cu ajutorul căreia să-l poată înmormânta.
„Am făcut demersuri prin avocat să-i determinăm pe copiii lui să ne trimită o procură să putem să-l înmormântăm, dar staționează toate demersurile. Când l-am întrebat dacă nu le spunem copiilor lui, are doi băieți, că e bolnav, mi-a răspuns: <<Lasă-i!>>. Avocatul a vorbit cu copiii lui și i-a înștiințat că el a murit. Problema este că el nu are pe nimeni, oficial, în Arad, o rudă, care să-l poată revendica, să-l înmormântăm creștinește. Trupului lui se află în morga spitalului din Cluj din 29 iulie”, ne-a povestit prietenul bărbatului decedat.
În cele din urmă, trista poveste a trupului neînsuflețit al arădeanului care zăcea la morgă și-a găsit sfârșitul. Bărbatul va fi înmormântat într-un fel de cimitir social din Cluj, demersurile în acest sens fiind făcute de către angajații de la morga spitalului din Cluj, care cunoșteau tragica poveste a arădeanului nerevendicat de nimeni.AmintiriDespre domnul D. prietenul său povestește, rememorându-i parcă viața, că „îl cunosc de 17 ani. Era un tip destul de sociabil, era un tip cu viziune. Știu că e despărțit de soție de 30 de ani – și are doi copii – când copiii erau încă mici. Au rămas în Suedia alături de mamă, el s-a reîntors din Suedia, nu oficial, ruptura s-a produs cam prin 1993. De atunci trăia în Arad, mai mergea în Suedia sau în alte țări, unde mai avea câte un job, după care s-a stabilit în Arad. Nu a avut locuință aici, a stat mereu în chirie. A trăit în concubinaj, vreme de vreo 14 ani, cu o doamnă, doctor stomatolog, care acum este în Martinica. A prins un contract de patru luni care s-a suprapus, culmea, cu perioada asta în care el a ajuns în spital”.
Trimite articolul
Xo poveste foarte trista ca multe altele din pacate. Dumnezeu sa il odihneasca in pace
Buna ziua , venim cu sprijin din partea firmei pentru transport , sicriu și serviciile necesare pentru înhumare (GRATUIT ) , 0257211929. Conducerea firmei ( KUKI )
-
Bravo domnilor de la Kuki. Jos pălăria pentru asemenea omenie.
-
Cinste vouă! Mai sunt oameni printre noi!
Pentru acest tip de deces, care ramane ..inexplicabil, asa mult timp in morga spitalului, inmormantarea ar trebui facuta pe cheltuiala Primariei. Ea nu poate costa mult, si chiar apelarea la serviciile religioase nu ar costa. Doar ca cineva – de la Primarie si Spital-trebuie sa se ocupe de asaceva, Azi, la Arad, lumea este…nepasatoare vizavi de cei pe care soarta i-a lasat singuri si neajutorati. Nu pot crede, spre exemplu ,ca Firma lui Kuki nu ar putea face gratuit serviciile asta, iar in cimitir s-e gaseste…gratuit…o groapa. Trista situatie, care arata nepasarea celr de azi
Urmam
Un adevarat prieten, un crestin autentic, un Om!
Domnul D. îmi era un prieten bun și sincer. În aceste 2 luni am tot cautat cumva sa dau de el însă la spitalul de la Cluj nu mi-a răspuns nimeni la telefon, iar cu domnul D. vorbeam doar pe whatsapp sau pe email, dansul neavând alt site de socializare nu am știut cum sa caut informații despre ceea ce s-a întâmplat cu el. Dacă se reușește ca înmormântarea domnului D sa fie făcută în Arad As dorii sa îl pot conduce pe ultimul sau drum. As avea rugămintea ca persoana care a dat interviul sa ma contactezi dacă vede acest comentariu, pe email nutrizen.plant@gmail.com sau la tel. 0748312387. Mulțumesc