ARAD. Vlad Cojocaru este arădeanul care a condus un grup internațional de cercetare care a descoperit cum Oct4, o proteină esențială pentru definirea identității celulelor stem, leagă și despachetează segmente scurte de ADN în timp ce acestea sunt înfășurate în jurul proteinelor nucleare de stocare (histone), la fel ca în genomul nostru.
Vlad Cojocaru este cercetător în cadrul Institutului STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și în cadrul Universității din Utrecht (Țările de Jos) și l-a avut ca partener în realizarea acestui studiu pe Hans Schöler de la Institutul Max Planck de Biomedicină Moleculară din Münster (Germania). Rezultatele au fost publicate în jurnalul Nucleic Acids Research în septembrie 2022.
Biochimistul în vârstă de 46 de ani, fiul fostului director de ziar și deputat, Nicolae Cojocaru, este absolvent al Colegiului Național „Moise Nicoară”, promoția 1995, după care a devenit student al UVT – Facultatea de Fizică, secția fizică-chimie. Și-a făcut studiile de masterat și doctoratul în Germania, la Universitatea Georg-August din Göttingen, iar momentan își desfășoară activitatea în Olanda.
Oct4, un pionier în regularea celulelor stem pluripotente
Oct4 se remarcă pentru că este esențial pentru menținerea celulelor stem embrionare în diferite specii și pentru reprogramarea celulelor umane. Oct4 a fost descoperit la sfârșitul anilor 80 de Hans Schöler, aproximativ în același timp cu alte două laboratoare și este singurul factor de neînlocuit din cocktailul ce a dus la câștigarea Premiului Nobel de către Shinya Yamanaka pentru reprogramarea celulelor adulte în celule pluripotente. În urmă cu aproximativ 10 ani, Abdenour Soufi și Ken Zaret au descris regiuni ale ADN-ului împachetat care sunt legate de Oct4 în stadiile incipiente ale reprogramării. În filmele în timp real ale complexelor Oct4-nucleozomi pe care le-au generat, fiecare prezentând 1 până la 3 microsecunde din durata de viață a complexului, Jan Huertas și Vlad Cojocaru au observat modul în care Oct4 este capabil să deschidă nucleozomii. Ei au descris în detaliu la rezoluție atomică mecanismele acestei despachetări, comparând mișcările nucleozomilor liberi și și ale celor legați de Oct4.
Cercetătorii sunt încântați de implicațiile muncii lor și de perspectiva pe care aceasta o deschide. Vlad Cojocaru, cercetător principal la Universitatea Babeș-Bolyai, deținând și funcții ca cercetător la Universitatea din Utrecht și cercetător vizitator la MPI Münster, concluzionează: „Arătăm aici pentru prima dată în detaliu atomic nu doar modul în care Oct4 se leagă de diferiți nucleozomi, dar și modul în care legarea lui Oct4 împreună cu cozile histonelor afectează flexibilitatea structurală a acestor nucleozomi”.
Articolul complet poate fi accesat la: https://academic.oup.com/nar/advance-article/doi/10.1093/nar/gkac755/6702469.
Trimite articolul
XUn sincer bravo!
Felicitări Dl. Cojocaru! Un arădean care ne face să ne simțim mândri!
Deci ori facem pace cu viața și mergem sa muncim in Germania ori limitam exploziile nucleare.
Promoția sărăciei.