ARAD. Se apropie Ignatul, tăierea porcilor în gospodării, iar reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad vin cu sfaturi pentru locuitorii din județul nostru, în special pentru a evita infectarea cu Trichinella spiralis. “În scopul prevenirii infestării cu Trichinella spiralis, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad recomandă cetăţenilor să efectueze examenul tricheneloscopic la toţi porcii sacrificaţi pentru consum propriu. Examenul trichineloscopic se poate efectua la toate Circumscripţiile Sanitare Veterinar din localităţile judeţului şi la Circumscripţiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor din municipiul Arad (hala din Piața Mihai Viteazu şi Circumscripția Sanitară Veterinară din Piața Catedralei) şi oraşele din judeţ: Lipova, Pâncota, Curtici, Sebiş, Nădlac. Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor în gospodărie va fi utilizată numai pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea”, spun cei de la DSVSA.
Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, deţinătorii animalelor sacrificate trebuie să prezinte medicului veterinar o probă care să fie reprezentativă (în cantitate de aproximativ 150 de grame) şi crotalia animalului sacrificat. Probele vor fi prelevate din musculatura striată (pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală).
Și programul
Cei de la DSVSA mai anunță și faptul că, începând cu data de 1 decembrie, va fi instituită permanență. “În perioada 01-31.12.2019, fiecare Circumscripţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din municipiu şi oraşe va asigura serviciu de permanenţă, de luni până sâmbătă între orele 8:00-17:00 şi duminica între orele 8:00-12:00. La sediile respective vor fi afişate numele persoanei care asigura permanenţa şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare”.
Atenție de unde cumpărați
Inspectorii sanitari mai vin cu o recomandare pentru arădeni: să fie atenți de unde își cumpără carnea de porc sau produsele din carne. „Recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziţionează carne şi produse din carne sa o facă numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar evitând cumpărarea de la persoane necunoscute care nu pot dovedi provenienţa cărnii şi a produselor din carne pe care le comercializează. Recomandările sunt valabile și pentru băuturile alcoolice si nealcoolice. Sfătuim cetățenii să nu cumpere băuturi alcoolice de la persoane necunoscute pentru a evita ce acestea sa fie contrafăcute și în consecință toxice”, se arată într-o informare a DSVSA Arad.
Trimite articolul
XChiar sunt atent la carnea de porc, mai ales ca am observat lipsa maidanezilor de pe strazi…sau or fi plecati dupa brazi.
Multumim DSVSA Arad pentru informare și pentru măsurile pe care le întreprindeti pentru ca noi arădenii să ne putem bucura in siguranța de sărbători, cel puțin din punct de vedere al mâncării. Totodata, va felicit pentru măsurile întreprinse și pentru o mare realizare: închiderea tuturor focarelor de pesta porcina africana din județul nostru. Nu este puțin lucru, și pentru aceasta merita felicitări toți angajații DSVSA Arad și domnul director Agud! Succes in activități!