ARAD. Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că a fost pronunţată sentinţa definitivă într-un dosar care vizează doi arădeni, acuzaţi de diferite infracţiuni asimilate corupţiei, în scopul de a încasa bani nemeritaţi de la APIA. În luna decembrie a anului trecut, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Gheorghe Jivan şi pe Florica-Viorica Jivan, aceştia fiind acuzaţi de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
„În perioada 2017-2018, cei doi inculpați ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate. Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 60.529 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă”, anunţau la acea dată procurorii.
La numai zece luni distanţă, în octombrie 2022, inculpaţii şi-au aflat sentinţele definitive de la Curtea de Apel Timişoara, după ce dosarul fusese judecat şi de Tribunalul Arad.
Cu suspendare
Ce au stabilit magistraţii arădeni, a căror sentinţă a fost confirmată de judecătorii de pe Bega?
„Condamnă pe inculpatul G.J. la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false. Condamnă pe inculpata F.V.J. la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”, anunţă DNA.
În cazul celor doi inculpați, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime.
„Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, ambii în cadrul Consiliului Local Arad sau în cadrul unei alte unități stabilite de Serviciul de probațiune Arad”, se mai arată în informarea celor de la Anticorupţie.
Totodată, instanţa a decis să îl oblige pe inculpatul G.J. să plătească părții civile, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, suma de 34.695,35 lei, iar pe inculpata F.V.J. suma de 25.833,57 lei, reprezentând daune civile, la care se adaugă dobânzi și penalități.
Trimite articolul
XĂștia îs ăia cu via de la Dud și de la Cuied?
Ăștia cu posturi la autoritatile publice, odată prinși cu mâța în sac ar trebui sa nu mai aibă dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, toată viata. Ce mai legi de kko. Cica avem justiție independenta.
Cine este sursa informațiilor postate de ziarul dvs, referitor la speță de sus ?
Majoritatea celor care au suprafețe cultivate cu vita de vie, nu sunt fermieri ci smenari de fonduri europene.
Domnule ziarist, Gherasim pe site-ul http://www.pna.ro , la arhiva condamnării nu apare aceasta postarea semnata și postata în mediul online, pe Aradon.ro.
Exista sau nu GDPR-ul în vigoare sau nu, când un gazetar scrie cu nume și prenume a doua persoane fizice, iar în sursa documentul menționat nu apare. Cine a avut interes sa apară acest articol si ce scop are ? O întrebare simpla, de ce nu apare articolul pe celelalte site-uri de știri din județul Arad. Tăcerea este un răspuns, pana la urma.