„Ne aflăm din nou în fața unui risc major al unei alte epidemii de rujeolă, începând în mod deosebit din zona de vest a țării, în județul Arad, unde e riscul cel mai mare.” Afirmaţia aparţine dr. Adriana Pistol, director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Şi ar putea să ne alarmeze. Suntem în pragul epidemiei şi noi nu ştim nimic? Cum e posibil aşa ceva?
Explicaţii
Am căutat explicaţii la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad. Aici am aflat că afirmaţia dr. Pistol se bazează pe rata de vaccinare împotriva rujeolei, rată care în judeţul Arad este extrem de scăzută: 41% în mediul urban, 50% în mediul rural. În condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii impune un procent de 95%!
Potrivit celor mai recente estimări ale DSP Arad, efectuate la copiii născuţi în iulie 2014, acoperirea vaccinală cu ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) este foarte scăzută în judeţul nostru. Dar, în ciuda trendului descendent, specialiştii din cadrul instituţiei susţin că nu sunt motive de îngrijorare. „Eu zic că aceste cifre nu sunt 100% reale. Ele reprezintă acoperirea vaccinală cu ROR a copiilor născuţi în iulie 2014 care în iulie 2015 au împlinit un an. Noi am calculat acoperirea în august 2015, când aceşti copii aveau un an şi o lună. Poate unii dintre ei au fost contraindicaţi temporar în sensul că au fost răciţi sau poate că medicul nu a ridicat vaccinul sau poate că părinţii nu s-au prezentat cu copilul la medic exact când a împlinit un an – când se face acest vaccin, conform calendarului naţional de vaccinare. Ne asumăm procentele de 41%, respectiv 50%. Sunt date corecte. Dar cred că acoperirea atât de scăzută se datorează faptului că, între momentul când copiii au împlinit un an şi momentul când am calculat noi procentele, este doar un interval de o lună de zile. Nu se merge cu copilul la vaccin chiar când împlineşte un an; poate se merge cu o lună-două întârziere. Cred că, pe anul viitor, estimarea va fi un pic mai ridicată” – opinează dr. Mihaela Cîtu, medic specialist epidemiolog în cadrul DSP Arad.
E o posibilitate, iar în susţinerea ei stau (şi) cifrele care indică acoperirea vaccinală cu ROR în cazul copiilor născuţi în iulie 2013: 81% pentru mediul urban şi 83% pentru mediul rural. Procentele sunt evident mai mari decât 41%-50%, dar sunt, totuşi, mici în comparaţie cu acoperirea impusă de OMS: 95%. Rămâne, aşadar, semnalul de alarmă: vaccinaţi-vă copiii!
Riscuri
„Scăzând acoperirea vaccinală, copiii nu au anticorpi formaţi şi, în momentul când vin în contact cu virusul, nefiind imunizaţi, există riscul să facă boala” – explică dr. Mihaela Cîtu. Totuşi, nu am avut cazuri de rujeolă. La nivelul judeţului Arad, în anul 2015, au fost numai trei suspiciuni de rujeolă care, toate, au fost infirmate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!