În 2021, județul Arad a pierdut personalități ale administrației, ale culturii sau ale sportului. Am trecut în revistă persoanele despre care Jurnal Arădean și www.aradon.ro au scris, la momentul plecării lor în lumea celor drepți.
Tiberiu Ciul
Anul 2021 a început cu pierderea lui Tiberiu Ciul, director al Gospodăririi Comunale Arad. Infectat cu virusul SARS-CoV-2, acesta s-a stins în noaptea de 9 spre 10 ianuarie, la spitalul din Grădiște. Avea doar 40 de ani. Înainte de a fi director al GCA, acesta a fost director al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură și membru în Consiliul de Administrație al Companiei de Transport Public Arad.
Ladislau Elek
Două luni mai târziu, un alt arădean cunoscut își pierdea viața: Ladislau Elek. Director al Direcției Generale a Finanțelor Publice Arad timp de câțiva ani, iar din 2013 director în cadrul structurii regionale a Fiscului, Elek a fost unul dintre cei mai respectați finanțiști arădeni. Acesta a murit pe 10 martie, în urma unui infarct.
Ioan Vasile Ienaga
O zi mai târziu, cultura arădeană îl pierdea pe cel care a fost director al Filarmonicii de Stat Arad între 1986 și 1991 – Ioan Vasile Ienaga. Născut în 1947, Ienaga s-a stins pe 11 martie 2021, la vârsta de 73 de ani. „Perspicace și intuitiv, a înțeles în mod inspirat nevoile acelui timp, reușind în mod aproape miraculos să ofere stabilitate și sens anilor 1986 – 1991. Stagiunile de concerte ale Filarmonicii au continuat și există și astăzi, prin eforturile de atunci ale profesorului și directorului Ioan Vasile Ienaga”, au scris cei de la Filarmonică în anunțul privind decesul fostului director al instituției.
Gheorghe Câlb
Prima zi a lunii aprilie a adus cu ea vestea că Gheorghe Câlb, fostul șef al Poliției Rutiere Arad, s-a stins din viață. Colonel în rezervă, acesta a fost ofițer al Poliției Arad din 1981 până în 2006. Între 2005 și 2006 a fost șef în cadrul Serviciului Poliției Rutiere Arad. Câlb s-a stins pe 1 aprilie 2021, din cauza unei boli incurabile.
Florian Barna
„Maestrul Barna”, cum a fost cunoscut în boxul arădean, s-a stins pe 15 aprilie, la vârsta de 65 de ani. Una dintre cele mai importante figuri ale boxului arădean din ultimele patru decenii, acesta a fost multiplu medaliat național de seniori, fiind apoi antrenor timp de peste trei decenii.
Pedro Negrescu
Luna mai a venit cu o nouă pierdere pentru cultura arădeană. Chiar dacă nu s-a născut aici, a fost o figură prezentă în cultura Aradului și un colaborator frecvent al Filarmonicii de aici. Petronius (Pedro) Negrescu și-a început studiile de orchestră, ca violoncelist, la vârsta de doar 8 ani, în București. A urmat cursuri la Haendel Akademie Karlsruhe din Germania, a fost bursier la Bad Goisern în Austria, iar în 2008 a beneficiat de o bursă în Statele Unite ale Americii, unde a fost asistent dirijor al lui Larry Livingston. În țară, a dirijat orchestrele din Timișoara, Cluj-Napoca, Bacău, Botoșani, Iași, Galați și Arad. A plecat dintre noi pe 23 mai, la vârsta de 52 de ani.
Ionel Blidar
După o vară relativ liniștită, luna octombrie l-a luat de lângă noi pe Ionel Blidar, un om de afaceri implicat în scena imobiliarelor din Arad. S-a stins pe 11 octombrie, la vârsta de 50 de ani, fulgerător – în urma unui accident vascular cerebral.
Cristian Ile
Tot în octombrie s-a stins și Cristian Ile, fost viceprimar al Aradului în perioada de după Revoluție. Imediat după Revoluție, Ile s-a înscris în Partidul Național Liberal, fiind parte a primului comitet de conducere. În 1990 a obținut o bursă NATO la New York, iar în 1991 a participat la fondarea organizației „Amicii Regelui Mihai”. În 1992 a fost ales viceprimar – susținut de PNL pe listele Convenției Democrate. O boală necruțătoare l-a luat pe Cristian Ile de lângă cei dragi pe 14 octombrie 2021, la vârsta de 68 de ani.
Béla Juhász
La distanță de doar câteva zile, comunitatea maghiară din Arad l-a pierdut pe profesorul Béla Juhász. Profesor, prozator și publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, acesta a fost timp de patru ani director al Colegiului „Csiky Gergely” din Arad. Născut la Arad pe 4 mai 1950, Béla Juhász s-a stins pe 18 octombrie 2021, la vârsta de 71 de ani.
Rodica Ghidău
Pe 17 octombrie, într-o sâmbătă la amiază, se stingea din viaţă şi unul dintre cei mai emblematici profesori arădeni, profesor de Limba și literatura română, Rodica Ghidău. Vestea a circulat rapid în mediile on-line din Arad și tot așa rapid s-a răspândit și tristețea. Iubita profesoară fusese mentor pentru sute, mii de elevi arădeni. Născută la 20 octombrie 1936, prof. Rodica Ghidău și-a pus amprenta pe zeci de generații de elevi ai Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” (unde a predat aproape toată cariera), tineri pe care i-a făcut să se îndrăgostească de cuvinte și de sensul lor. A scris cărți de gramatică, a preda cu sufletul limba română și a meditat sute de elevi.
Gheorghe Covaci
O pierdere semnificativă pentru comunitatea romă din Arad a fost înregistrată pe 16 noiembrie, atunci când Gheorghe Covaci, președintele Partidei Romilor „Pro-Europa” Arad, a decedat. În calitate de președinte al Partidei Romilor, Gheorghe Covaci, absolvent de științe juridice, s-a implicat activ și a desfășurat mai multe proiecte în rândul comunităților rome din județul Arad, cu sprijinul autorităților locale. Una dintre preocupările sale constante a fost contracararea pe cât posibil a abandonului școlar în rândul copiilor de etnie romă. Infectat cu SARS-CoV-2, Gheorghe Covaci și-a petrecut ultimele săptămâni de viață în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean.
Benone Sinulescu
Pe 18 noiembrie, scena folclorului românesc îl pierdea pe Benone Sinulescu. Deși nu se născuse la Arad, ultimii ani din viață și i-a petrecut în județul nostru, fiind „adoptat” de comuna Bârzava. Interpretul s-a stins din viață pe 18 noiembrie, răpus de boală. A fost condus pe ultimul drum de câteva sute de persoane, fiind înmormântat la Arad, cu onoruri militare.
Ioan Trifa
După câteva zile, pe 21 noiembrie, lumea justiției arădene afla vestea morții lui Ioan Trifa. Fost judecător la Judecătoria Arad (din 1978), apoi la Tribunalul Arad, Trifa a fost primul președinte al Tribunalului, după Revoluție, între 1990 și 1997, iar mai apoi a fost profesor și decan al Facultății de Științe Juridice din cadrul UVVG Arad. S-a stins din viață la vârsta de 72 de ani.
Ecaterina Ani Jager
La doar două zile distanță, Aradul o pierdea pe Ecaterina Ani Jager, o figură marcantă în lumea persoanelor cu dizabilități. Președinte al filialei judeţene a Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotor din România, Ecaterina Ani Jager s-a născut în 1957 la Arad. În 1975 a suferit un accident care a ținut-o tot restul vieții într-un scaun rulant. Acest lucru însă nu a făcut-o să își piardă speranța, ci a ajutat-o să lupte pentru binele celor cu handicap neuromotor. S-a stins din viață în urma unor complicații medicale agravate de infecția cu SARS-CoV-2, la vârsta de 64 de ani.
Adolf Ivanovici
Data de 30 noiembrie a marcat o nouă pierdere pentru boxul arădean. Adolf Ivanovici, care a început boxul în anul 1974, avându-l ca mentor pe Gheorghe Enculescu, a ajuns la bronzul național la nivel de juniori I. A făcut apoi o performanță demnă de invidiat în calitate de antrenor, activitate pe care a susținut-o timp de mai bine de două decenii. S-a stins din viață pe 30 noiembrie, la vârsta de 59 de ani.
Gheorghe Don
Ultima lună a anului trecut a venit cu vestea trecerii în lumea celor drepți a lui Gheorghe Don, fost primar al orașului Curtici. Membru marcant al Partidului Democrat Arad și una dintre cele mai populare figuri din administrația locală de după anii 90, Gheorghe Don s-a aflat la cârma orașului în perioada 1996-2004. El a ocupat și funcția de viceprimar între anii 1992-1996. Acesta s-a stins pe 16 decembrie, la vârsta de 66 de ani.
Ovidiu Cornea
Luna decembrie a venit și cu o nouă pierdere pentru cultura arădeană. Ovidiu Cornea, fost director al Teatrului de Stat din Arad și fondator al Festivalului de Teatru Clasic, a plecat dintre noi la vârsta de 82 de ani, pe 23 decembrie. A fost inițial profesor de română, apoi inspector și director al Casei Creației Populare a Județului Arad, iar, din 1980 până în 2000, director al Teatrului de Stat Arad.
Preoți plecați dintre noi
Anul trecut a fost unul trist și pentru comunitatea preoțească din Arad. Butar Pascu (Monoroștia) – 62 de ani, Adrian-Ioan Șerban (Poienari) – 38 de ani, Ștefan Păcurar (Nădlac) – 69 de ani, Gheorghe Bozian (Curtici) – 88 de ani, Ioan Florea (Miniș) – 68 de ani, Ciprian-Cornel Ilica (Sintea Mică) – 43 de ani și Ilie Nădăban (Curtici) – 65 de ani sunt doar câțiva dintre preoții arădeni plecați trupește dintre noi în decursul anului 2021.
Trimite articolul
XI-ați uitat pe Ioan Crișan, Răzvan Crețu, Adrian Bâc, Părintele Cicirean, ș.a.
-
Cum ! A murit Ioan Crisan ?
……l-ati uitat si pe Bibi cel mai primar ……… dintre tot ce a avut Aradul !!!! PRIMUS INTER PARES !!!
Ingineri nu au murit nici unul si cat va fi tara in haos nici nu vor muri. Asta-I tot.
Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca in pace. Pacat insa, ca Transformerul Reesapat si Super Operat, faraonul faraonilor inca e pe roti. Sa speram insa ca daca Covidul l-a iertat, il va ridica gaia de la DNA. Ma gandesc la ridicare cu depunere! La Jilava. Unde va devenii fotomodeala unitatii.
Gheorghe calb jur să-l șterg de la prieteni sau sa ma pis pe contul lui? Oricum nu pierd nimic😂
De Câlb,sincer nu este pacat,a fost un mare spagar,nenorocit,si libidinos,eu am dat examen cu el la scoala de soferi,nemernicul m a plimbat in tot orasula vrut sa ma bage pe interzis,etc,pe ceilalti 3 i a lasat 1 km,si i a trecut examenl,dar nah,de la mine nu a primit,ciubuc,a parcat sa bea o cafea,la pdgoria,o fata a trecut la volan,si tot intreba pina vine,dobitocul,cum sa dea in spate cind se intoarce,ca nu stia in ce treapta trebuie,cu spatele,i am explicat eu,lolllpe o verisoara a picato de 2 ori,i a spus pina nu face sex cu el,nu v a trece,atunci ea a apelat la un var,care era sef de post,si s a rezolvat repede,a 3 oara a trecut examenul,asa functioneaza treaba in ro.oameni de vaza,al Aradului,sint prea multi ca si acesta.lolll
Cristian Ilea nu Ile, puteați măcar sa nu îl botezați chit că suntem de Boboteaza
Măi nenorociților, ați deschis un subiect foarte sensibil,arădenii morți sunt cu , mult ai mulți,de exemplu Ioan Andru și mulți alții.Așa că v-ați dat cu firma în cap.
Calb șpagaru… De s-ar fi dus mai repede… ne făcea un bine
Tiberiu Ciul, s-a atins la Spitalul Județean. Niciodată nu a fost internat în Grădiște.
Pe Răzvan Cretu