În 2023, județul Arad a pierdut personalități ale administrației, ale culturii, ale sportului, dar și foarte mulți slujitori ai Domnului. Am trecut în revistă persoanele despre care Jurnal Arădean și www.aradon.ro au scris, la momentul plecării lor în lumea celor drepți.
Doru Herțeg
Pe 6 ianuarie, Aradul s-a desăpărțit de cel care și-a dedicat mai bine de 35 de ani arbitrajului. Timp de zece ani a oficiat atât ca central, cât şi ca asistent, partide din eşalonul trei al fotbalului românesc. După ce s-a retras din activitatea de arbitru, a devenit unul dintre cei mai respectaţi şi apreciaţi observatori din fotbalul judeţean. Timp de șase ani a făcut parte din Comisia Județeană de Arbitri Arad.
Pr. Emil Roman
Pe 17 februarie, Arhiepiscopia Aradului anunța că părintele iconom stavrofor Emil Roman, pensionar, a trecut în lumea celor drepți. Plecat dintre noi la vârsta de 84 de ani, acesta a fost preot paroh al Parohiei Arad-Micălaca Veche, director al Seminarului Teologic Ortodox Român din Arad și deputat în Parlamentul României în legislatura 1992-1996, ales pe lista Partidului Unității Naționale Române.
Rosenzweig Ioan
Pe 22 februarie se stingea veteranul de război Rosenzweig Ioan. Născut în martie 1924, acesta a dominat decenii la rând columbofilia arădeană și chiar pe cea națională, câștigând peste 300 de trofee, ajungând astfel unul dintre cei mai cunoscuți columbofili români.
Alexandru Hăran
Luna februarie s-a încheiat cu pierderea unei alte personalități sportive a Aradului: Alexandru Hăran, unul dintre cei mai iubiți și apreciați antrenori din fotbalul juvenil arădean. Antrenor al unor jucători precum Adrian Lucaci, Ștefan Gal, Mircea Leac, Marius Grad, Ioan Hamza, Radu Suciu, Cornel Secianschi ori Nicolae Calmore, Alexandru Hăran s-a stins la vârsta de 87 de ani, pe 24 februarie 2023.
Pr. Gheorghe Petrișor
Câteva zile mai târziu, pe 28 februarie, comunitatea din Galșa afla despre trecerea la cele veșnice a preotului pensionar Gheorghe Petrișor. În vârstă de 75 de ani, acesta a slujit în parohiile Tăgădău (doi ani și jumătate), Beliu (17 ani) și Galșa (din 1993 până în 2022.
Nicolae Bara
Familia UTA l-a pierdut, pe 30 martie, pe Nicolae Bara, fost președinte al clubului. Cu toate că a fost la conducerea clubului sportiv doar doi ani, între 2006 și 2008, Nicolae Bara a reușit să devină unul dintre cei mai apreciați conducători ai UTA-ei. „Faptul că UTA și-a păstrat identitatea și palmaresul, deși a trecut și trece în continuare prin momente foarte dificile, i se datorează în mare măsură”, spuneau cei de la Suporter Club UTA în martie, după plecarea lui Bara.
Dr. Vigril Feier
Fiu al Buteniului și personalitate a lumii medicale bănățene și românești, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie, dermatologul Virgil Feier a murit pe 29 aprilie. Născut în 1942 la Buteni, a studiat la Liceul „Moise Nicoară” din Arad și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. A fost apoi medic de circumscripție la Buteni, după care s-a mutat la Clinica de Dermatovenerologie din Timișoara. A fost pentru o perioadă decan al UMF Timișoara, activând ca profesor acolo până în 2010.
Pr. Ioan Braiț
Luna mai a început cu moarte unui alt preot. Fost preot în Parohia Sâmbăteni, părintele pensionar Ioan Braiț a murit pe 1 mai, la vârsta de 66 de ani. Născut la Pâncota, a studiat teologia la Caransebeș și Sibiu. În 1978 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sâmbăteni, unde a slujit neîncetat până în 2022, la pensionare.
Doina Paul
Pe 12 mai, administrația municipiului anunța trecerea la cele veșnice, la vârsta de 66 de ani, a Doinei Paul, cea care a fost timp de 12 ani secretarul general al municipiului Arad. Avocat la bază, aceasta și-a desfășurat activitatea între 1997 și 2009 sub mandatele a patru primari: Dumitru Branc, Valentin Paul Neamţ, Dorel Popa şi Gheorghe Falcă.
Arsenov Radița
Pe 15 mai, sportul arădean era întristat de vestea plecării dintre noi a lui Arsenov Radița, președinte al clubului sportiv Speranța Turnu și membru în Comitetul Executiv al Asociației Județene de Fotbal Arad. Echipa Speranţa Turnu, pe care a slujit-o timp de 17 ani, a cunoscut cele mai bune performanţe fotbalistice, inclusiv participarea în Liga 4, sub bagheta celui care a fost regretatul Radița Arsenov
Simi Todoca
Ziua de 28 mai 2023 a adus o veste tristă presei arădene și cititorilor Jurnal Arădean. A plecat să scrie într-o altă dimensiune a vieții, la vârsta de doar 65 de ani, după o suferință nemeritată, fostul nostru coleg și prieten, jurnalistul Simion Todoca, unul dintre cei care a trudit cu devotament, timp de peste două decenii în slujba cititorului. Simion Todoca s-a născut la 24 martie 1958, în localitatea Șepreuș, județul Arad. A debutat în presă în 1990, ca membru fondator al revistei Blue Jeans. Din 1993 până în septembrie 2018 a activat ca redactor la secția politică a cotidianului Adevărul de Arad, devenit, din 2008, Jurnal arădean, unde a activat aproape două decenii.
Gheza Dodean
Luna mai s-a încheiat cu vestea morții lui Gheza Dodean, fost fotbalist și membru al unei importante familii de sportivi arădeni. Gheza Dodean a iubit fotbalul, fiind jucător la Constructorul Arad, avându-i printre colegi și pe „eroul de la Sevilla”, Helmuth Duckadam. De-a lungul carierei a mai evoluat și pentru Vagonul Arad. A plecat dintre noi pe 30 mai, la vârsta de 72 de ani.
Pr. Nicandru Cuțaru
În ziua de Rusalii, Părintele ic. stravr. Nicandru Cuțaru, fost preot în Parohia Arad-Gai și duhovnic la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, a trecut la viața cea veșnică, la vârsta de 72 de ani. A păstorit Parohia Arad-Gai timp de 33 de ani, din 1984 până la pensionarea sa, în 2017. Din 1994 până în 2008 a fost duhovnic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.
Prof. Univ. Dr. Gheorghe Halic
Pe 18 iunie 2023, comunitatea academică a Universității „Aurel Vlaicu” l-a plâns pe distinsul profesor și rector Gheorghe Halic și rolul definitoriu, cel care a avut un rol definitoriu în înființarea universității de stat din Arad. Cariera universitară și-a început-o la Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara, dar rămâne conectat la orașul de pe Mureș. Din toamna anului 1975 până în toamna anului 1989, Gheorghe Halic a coordonat, din partea Biroului Senatului Politehnicii din Timișoara, secția serală de subingineri de la Arad. După Revoluție a reușit să pună bazele Institutului de Învățământ Superior din Arad, ulterior punând bazele a ceea ce astăzi este Universitatea „Aurel Vlaicu”.
Ioan Crișan
Fostul primar al comunei Vladimirescu s-a stins pe 25 iunie. Și-a pus amprenta serios pe dezvoltarea comunei, având cinci mandate de primar. Acesta s-a retras din viața politică în 2020, după mai bine de 20 de ani de administrație locală, în care a activat ca primar și consilier județean.
Pr. Mihai Dohangie
Părintele pensionar Mihai Dohangie, fost preot în Parohia Șiștarovăț și Filia Cuvejdia, Protopopiatul Lipova, a încetat din viață în seara zilei de luni, 26 iunie 2023, la vârsta de 72 de ani. Născut în 1951 la Lalașinț, a absolvit studiile teologice la Caransebeș. În anul 1976 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Cladova iar în anul 1987 a fost transferat preot în Parohia Șiștarovăț, unde a slujit până în noiembrie 2016, când s-a pensionat.
Emil Floruț
Pe 4 iulie, familia UTA era din nou în doliu, după aflarea veștii că Emil Floruț, unul dintre cei mai iubiți fotbaliști de la începutul anilor 1960 s-a stins. Născut pe 27 iunie 1936 la Bucureşti, a fost remarcat în echipa Metalul chiar de marele Iosif Petschovsky într-un amical direct jucat în Capitală, în noiembrie 1959. Din 1959 până în 1966 a jucat pentru UTA, apoi s-a întors la București, unde a jucat până în 1973 la Metalul.
Constantin Butunoi
Scriitorul arădean Constantin Butunoi s-a stins la vârsta de 77 de ani, pe 7 august 2023. Născut în județul Galați, Constantin Butunoi s-a stabilit în Arad în anul 1981, unde și-a desfășurat activitatea militară până la ieșirea la pensie, fiind colonel în rezervă al Armatei Române. Constantin Butunoi a debutat editorial la vârsta de 50 de ani, cu volumul de versuri „Iubirea și marea”, publicat la Viața Arădeană în 1996. Au urmat alte volume de versuri publicate, dar și apariții în reviste literare precum „Orizont”, „Familia”, „Poesis”, „Semne”, „Tibiscum” sau revista de cultură a Uniunii Scriitorilor din Arad, „Arca”.
Dr. Zeno Moldovan
Pe 10 august, lumea medicală arădeană era îndoliată de trecerea la cele veșnice a doctorului Zeno Moldovan, fost unul dintre cei mai apreciați specialiști în chirurgie și ortopedie infantilă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, unde și-a practicat meseria vreme de 46 de ani. Un om cald, bun și un profesionist desăvârșit, medicul s-a stins la vârsta de 73 de ani.
Dacian Giura
Luna septembrie a început cu moartea profesorului și artistului arădean Dacian Giura. La vârsta de doar 45 de ani, profesorul care și-a pus amprenta pe parcursul artistic al elevilor Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” a suferit un infarct, plecând dintre noi pe 5 septembrie.
Eugen Kantor
Zece zile mai târziu, pe 15 septembrie, lumea sportivă arădeană afla de plecarea la cele veșnice a lui Eugen Kantor, la vârsta de 75 de ani. Cu peste 100 de medalii – din care 33 de aur – obținute în concursurile naționale și internaționale de culturism, Eugen Kantor rămâne cel mai cunoscut culturist pe care l-a avut Aradul. Pentru excepționalele performanțe, Eugen Kantor a fost recompensat în anul 1992 cu distincția de Maestru al Sportului.
Pr. Gheorghe Tomoiagă
Pe 23 septembrie, comunitatea din Bocsig a fost întristată de plecarea la Domnul a preotului greco-catolic Gheorghe Tomoioagă. Preotul a murit la vârsta de 54 de ani, anunțul fiind făcut de Episcopia Greco-Catolică Lugoj.
Dr. Pavel Cristea
Câteva zile mai târziu, pe 25 septembrie, Ineul îl pierdea pe doctorul Pavel Cristea, medic chirurg și director al Spitalului Orășenesc Ineu între 1992 și 2001. Apreciat de pacienți și de foștii colegi, medicul Cristea s-a stins la vârsta de 80 de ani, în urma unor probleme de sănătate.
Pr. Stănel-Gheorghe Stan
Marți, 10 octombrie, Arhiepiscopia Aradului anunța trecerea la cele veșnice, la vârsta de 71 de ani, a părintelui pensionar Stănel-Gheorghe Stan, fost preot în Parohia Cuied. Născut la Chisindia, a studiat teologia la Curtea de Argeș și Caransebeș, fiind apoi preot la Văsoaia, Archiș și Cuied.
Ion Văran
Pe 14 octombrie, cultura arădeană îl plângea pe Ion Văran, actor îndrăgit și fost director al teatrului arădean. Ion Văran a fost actor al teatrului arădean în perioada 1963 – 2004, iar între anii 1999 – 2004 a deţinut şi funcţia de director al instituţiei. El este cel care, în 2003, a propus ca Teatrul de Stat din Arad – cum se numea la acea vreme – să se numească Teatrul „Ioan Slavici”.
Ioan Cristea
Ultima zi a lunii octombrie a venit cu vestea trecerii la cele veșnice a lui Ioan Cristea, cel care a condus timp de aproape patru decenii Casa de Cultură a Sindicatelor din Arad. Pentru o perioadă, acesta a ocupat și funcția de vicepreședinte al Asociației Naționale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România.
Pr. Ieromonah Veniamin
Finalul de an a îndoliat din nou Arhiepiscopia Aradului, care a deplâns, pe 13 decembrie, plecarea în lumea celor drepți a părintelui ieromonah Veniamin Stan, slujitor la Mănăstirea Hodoș-Bodrog. Născut la Săpânța, acesta a intrat ca viețuitor la Mănăstira Rohia din Maramureș, la vârsta de 29 de ani. A urmat apoi studii teologice la Baia Mare, iar din 2008 s-a mutat la Mănăstirea Teiuș, din Caraș-Severin. A studiat apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Reșița și și-a făcut masteratul la Facultatea de Teologie din Arad. Din 2014 a fost închinoviat la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, unde a slujit până în ziua mutării la viața veșnică.
Viorel Enache
Ales în 2004 și 2008 ca primar din partea Partidului Democrat-Liberal, Viorel Enache a fost profesor și director adjunct al Școlii Generale 2 Sântana timp de șase ani, director al Casei de Copii Sântana timp de mai bine de două decenii, dar și director al DGASPC Arad pentru o scurtă perioadă. Acesta s-a stins pe 26 decembrie 2023, anunțul fiind făcut de către profesorul Liviu Mișcoi.
Dumnezeu să-i odihnească!
Trimite articolul
XSincere condoleanțe! Am fost coleg cu Prof.univ Halic și la Tine și la Arad! Recunoaștere? LA CEREMONIA DE ÎNMORMÂNTARE AM FOST PREZENTI 15 PERSOANE! DIN PARTEA UAV DOAR…3! SE POATE PRONUNȚA/VORBI DE ….,,REGRESUL COMUNITATII…UAV “???
-
E vorba de regresul societății în general, stimabile domn Alexandru. Respectul e o poveste uitată de majoritatea din zilele astea
-
serios????halic a fost un profesor bun de universitate????
cred ca glumesti!!!sper ca si el o sa dea mita ca sa treaca la nivelul urmator cum cerea cand era in viata!!!-
88,99% o fi cerut ‘onorariu’/mită, pt indulgența de a trece un ștudent ce nu era la un nivel minimal, dar ‘din motive socio-umane’la trecut , presupun…
-
Dumnezeu să-i odihnească în pace!!!🙏🏻
Doamne iarta-i pe toti ! Ai nevoie de “virfuri” ca sa poti supravietui indobitocirii din ziua de azi (la noi deja jumatate din elevi fac scoala degeaba).
Bara, de la el a început sfârșitul echipei UTA!