Anul 2024 a început cu o pierdere pentru Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad și familia târgului Agromalim. Cimi Enache, cel care s-a alăturat echipei CCIA la începutul anilor 1990 și a fost sufletul Agromalim încă de la prima ediție, s-a stins din viață pe 4 ianuarie 2024, la vârsta de 56 de ani. Acestuia i se făcuse rău de dimineață, însă echipajul medical ajuns la locuința sa nu a mai putut face nimic pentru a îl salva.
La doar patru zile distanță, Aradul pierdea un personaj… colorat. Nicolae Ieran, revoluționar cunoscut al orașului, a trecut la cele veșnice pe 8 ianuarie. Nicolae Ieran avea 67 de ani şi era unul dintre cei mai… vocali revoluţionari ai Aradului. „Dar a fost un adevărat revoluţionar. A fost unul dintre primii revoluţionari, fiind reţinut în seara de 20 decembrie 1989, când s-a ieşit în faţa Consiliului Judeţean, la Pugna… Să-l ierte Dumnezeu şi să-l odihnească în pace! – transmite Florian Cosma, preşedintele executiv al Asociaţiei 21 Decembrie 1989. E păcat de copilul care a rămas în urma lui… din câte ştiu, fiica sa are 15 ani.”. Ieran s-a stins din viață după o lungă suferință.
Pe 18 ianuarie, asistența socială din Arad o pierdea pe Etelca Nagy, cea care a fost vreme de peste două decenii directoarea Direcției de Asistență Socială Arad – la înființarea căreia a contribuit, perioadă în care a căutat permanent cele mai eficiente căi de a-şi ajuta semenii în mod real, pe termen cât mai lung cu putinţă. A luptat cu demnitate atât în activitatea sa profesională, cât şi în viaţa personală. A învins o boală nemiloasă în urmă cu aproximativ două decenii. Şi-a purtat suferinţa în discreţie maximă şi a ieşit din această încercare mai puternică, mai curajoasă, mai determinată să ajute, să fie folositoare celor din jur. A făcut-o şi după ce s-a pensionat, în urmă cu aproximativ zece ani, rămânând în continuare activă, implicată în domeniu. În urmă cu trei ani, problemele oncologice au reapărut şi, în ciuda unor semne de vindecare, spre sfârşitul anului 2023, starea de sănătate a Etelcăi Nagy s-a degradat. Cu o săptămână înainte de trecerea la cele veşnice, a fost internată în spital la Timişoara, unde joi, 18 ianuarie 2024, la orele dimineţii, şi-a dat ultima suflare. Avea 75 de ani.
La doar 31 de ani
Luna februarie 2024 s-a încheiat cu o pierdere pe scena muzicii populare și de petrecere din Arad, aceasta pierzându-l, la vârsta de doar 31 de ani, pe interpretul Mile Povan. Solistul Mihai Leric, cunoscut cu numele de scenă Mile Povan, a murit. El a fost găsit fără suflare de către fratele lui în locuința sa din municipiul Arad, din zona UTA, marți seara. Potrivit primelor informații, artistul ar fi făcut infarct. Acesta s-a simţit rău şi s-a prezentat cu o zi înainte la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Arad. Însă, chiar în timp ce medicii îl îngrijeau, cântăreţul s-a simţit mai bine şi a părăsit unitatea medicală.
Cel mai longeviv procuror
Lumea justiției a suferit o pierdere imensă pe 15 aprilie, atunci când trecea în lumea celor drepți procurorul Pavel Palcu. Procurorul criminalist Pavel Palcu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, a fost cel mai longeviv procuror din țară, intrând în sistem în urmă cu peste patru decenii. Doctor în criminalistică, Pavel Palcu a ales să își continue activitatea în magistratură, chiar dacă legea i-a permis să se pensioneze, continuând astfel sa soluționeze cele mai dificile dosare de omor. La finalul lunii decembrie 2023, însă, acesta s-a confruntat cu serioase probleme de sănătate, suferind un atac vascular cerebral în urma căruia a fost operat de urgență la Timișoara. De atunci, a fost internat într-un centru de recuperare din capitală, unde a murit luni, 15 aprilie. Pavel Palcu a devenit procuror în anul 1980, intrând în sistem la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad. De acolo a fost transferat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, pe care l-a și condus timp de 12 ani. Recent, Consiliul Superior al Magistraturii i-a prelungit procurorului Palcu menținerea în funcție până pe 15 ianuarie 2024, însă a fost pensionat la cerere după evenimentul din decembrie 2023. A plecat dintre noi pe 15 aprilie 2024, la vârsta de 70 de ani.
Pierderile presei arădene
Pe 20 iunie, oamenii de cultură din oraș îl plângeau pe publicistul Petre Don. Avea 73 de ani şi s-a stins pe patul spitalului, după o grea suferinţă. Era cardiac şi suferea de o boală incurabilă, iar în ultima perioadă de timp problemele sale de sănătate s-au complicat. Şi-a dat ultima suflare miercuri, 19 iunie 2024, la orele serii. Născut la Curtici pe 3 martie 1951, Petre Don a fost tipograf până în anul 1990. A debutat în presă în 1971, la cotidianul „Flacăra Roşie” cu care a colaborat până în 1989. A fost apoi redactor la Tribuna Aradului, devenită ulterior Curierul Aradului, apoi la Piaţa Aradului. A lucrat ca redactor şi corector la cotidianul „Observator arădean”, apoi redactor, editorialist şi corector la cotidianul „Glasul Aradului” până la pensionare, dar şi după aceea. Petre Don este recunoscut și pentru contribuțiile sale literare: a debutat în revista Excelsior în 1973, a condus Cenaclul literar „Poesis” în perioada 1979-1986 și a publicat poezie în diverse reviste literare. Editorial a debutat în 1983 cu antologia de poezii „Noi Poesis” (în colaborare cu Dumitru Siniteanu). A mai publicat: „Voluptatea firescului” (poezie, 2002), „Pur și simplu” (poezie, 2012), „Gânduri ciobite” (proză lirică scurtă, în colaborare cu Hedir Al-chalabi, 2012), „Roua din adâncuri” (poezie, 2013), „Dialoguri Deschise” (proză – convorbiri culturale, 2016), „Povestiri din Cotidian” (proză scurtă, 2020).
Presa arădeană mai pierdea un reper, pe 17 august 2024. Emil Şimăndan a părăsit această lume sâmbătă, 17 august, la vârsta de 83 de ani. Născut la 3 septembrie 1940 în localitatea Curtici, judeţul Arad, acesta şi-a închinat cei mai mulţi ani scrisului şi cercetării presei locale, istoriei postdecembriste şi ecoului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 în plan local, naţional şi european. Prin îndelungata sa activitate jurnalistică şi scriitoricească, de peste patru decenii, a militat pentru cele mai de seamă valori ale culturii naţionale şi arădene, atât ca profesor de limba şi literatura română, cât şi în lunga sa carieră jurnalistică, începută pe vremea când era student la Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, continuată din 1970 în presa locală din Arad, iar din 1995 şi în presa Centrală, din Bucureşti, în calitate de corespondent special pentru judeţul Arad al Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES (AGERPRES). De-a lungul întregii sale cariere publicistice şi scriitoriceşti a publicat 35 de cărţi, dintre care amintim monografiile literare prin dialog cu poeţii Ioan Alexandru, Ştefan Augustin Doinaş, Gabriel Ţepelea, Viorel Gheorghiţă, Valentin Voicilă şi istoricul Cornelia Bodea; 8 cărţi despre Revoluţia din Decembrie 1989 de la Arad; 4 cărţi de istoria presei arădene, cu primul „Dicţionar al Presei şi Jurnaliştilor Arădeni”; 3 volume de versuri şi 14 volume de interviuri şi reportaje.
Portarul de legendă
Finalul anului a venit cu o pierdere imensă pentru sportul românesc. Portarul legendar de la Sevilla, Helmuth Duckadam, a murit la vârsta de 65 de ani, pe 2 decembrie. Originar din Semlac, Duckadam a jucat la UTA, după care și-a găsit consacrarea la Steaua. Pe final de carieră, Helmuth a revenit la Arad, pentru a evolua la Vagonul, având totodată și două prezențe în naționala României. Duckadam nu stătea bine cu sănătatea, lucru recunoscut chiar de el, în urmă cu patru ani: „La mână am avut vreo 5 operații. Am 4 operaţii pe artere, iar ultima a fost pe cord deschis. A fost decontată de Casa de Asigurări. Apoi mi-am pus și o proteză la genunchi… am destule operații! Când trec prin aeroport, țiuie toate aparatele alea. De 34 de ani, iau zilnic în jur de 18-20 de pastile”, spunea Duckadam, în 2020.
Presa și fotografia, în doliu
Pe 21 decembrie, presa arădeană pierdea încă un „veteran”. Fost om de presă și personaj marcant al fotografiei arădene, Virgiliu Jireghe, căci despre el este vorba, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. Doctor în arte vizuale, Virgiliu Jireghie s-a născut în 1942, la Chişinău. Este absolvent al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Geologie – Geografie, şi al I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, Cinematografie şi Televiziune. Din 1988 a fost corespondent TVR. Între anii 1990-1995 a fost director al Studioului TV Arad și lector universitar la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, Catedra de Mass Media, instituţie în cadrul căruia a înfiinţat, în 2008, postul „Goldiş TV” – online. A vernisat zeci de expoziţii personale în diferite localităţi din ţară şi străinătate şi a editat mai multe albume fotografice. În 2001, la Macea lansează conceptul „Fotocaricatura”. Din 1973 devine membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România. Între anii 1973 – 2000 a fost președinte Foto Club Arad (fondat în 1968) iar, mai târziu, președinte de onoare al Asociației Foto Club Arad. A câștigat mai multe premii importante la saloane naționale de artă fotografică. În anul 2014 Primăria Arad i-a oferit Diploma de Excelență în domeniul artelor Vizuale.
Preoții plecați dintre noi
Anul 2024 a adus pierderi și în cadrul Arhiepiscopiei Aradului. Primul care s-a mutat la viața cea veșnică a fost preotul Ioan Montoi, pensionar, fost preot în Parohia Tăgădău. În vârstă de 68 de ani, acesta a murit pe 16 aprilie 2024, fiind înmormântat la Lugoj. În 8 mai, Arhiepiscopia pierdea un alt preot pensionar, pe Nelu Cozac, fost preot în Parohia Căpâlnaș. În vârstă de 66 de ani, preotul născut la Hațeg a fost înmormântat în curtea bisericii din Căpâlnaș, în care a slujit din 1983 până la pensionare.
Părintele pensionar Valeriu Jirji a plecat și el la Domnul pe 21 iunie, la vârsta de 75 de ani. Fost preot paroh în Parohia Munar, Valeriu Jirji s-a născut la Căpruța și a slujit în parohiile Dorgoș, Ususău și Munar. A fost înhumat în cimitirul din Grădiște. Parohia Semlac a suferit și ea o pierdere în 2024, pe 18 iulie plecând la Domnul preotul pensionar Ioan Roșu, la vârsta de 90 de ani. Născut la Semlac, acesta a slujit acolo din 1984 până la pensionare. A fost înmormântat în cimitirul parohial din localitate.
Preot în Parohia Arăneag, părintele Alin-Costel Pingică a trecut la viață veșnică pe 20 noiembrie, la vârsta de doar 51 de ani. Născut la Deva, a slujit începând cu anul 1995 la Parohia Ortodoxă Arăneag, unde a slujit până la trecerea la cele veșnice. A fost înhumat în cimitirul din Târnova. Anul 2024 s-a încheiat cu încetarea din viață a preotului pensionar Gheorghe-Flore Moț, fost preot în Parohia Curtici. Născut la Curtici, a studiat la Caransebeș și Sibiu, fiind hirotonit preot pe seama Parohiei Iratoșu în 1984. În 1990 s-a transferat în Parohia Curtici, unde a slujit până în 2023. Preotul pensionar Moț a fost înhumat în cimitirul din Curtici.