A fost sau nu recepționată pista pentru bicicicliști din municipiu? Se poate pedala pe cei 122 kilometri de pistă în legalitate? Polițiștii de la Rutieră și cei de la Locală pot sau nu să rupă amenzi șoferilor care blochează pista pentru bicicliști? Dacă bicicliștii au voie să ruleze pe pistă, atunci ce se întâmplă cu mașinile care blochează pistele, deoarece vorbim de sute de mașini parcate taman pe pistă, zilnic? Unde vor parca autoturismele sutele de șoferi care până acum aveau un loc de parcare? Acestea sunt câteva întrebări la care am încercat să răspundem arădenilor curioși pe subiect.
Birocrația ne mânăncă de vii
Din capul locului, vă putem spune să aveți răbdarea cuvenită, la fel cum a trebuit să o avem și noi atunci când am realizat această documentare, deoarece ne-am trezit pasați dintr-o parte în alta, parcă într-un „război” al orgoliilor unde fiecare are dreptatea lui. De parcă insituțiile statului nu au menirea de a lucra împreună în beneficiul arădenilor cât mai coerent cu putință. Dar cum rămâne cu arădenii, dacă nouă ne-au trebuit mai bine de trei zile să reușim să răspundem la câteva întrebări punctuale și simple? Trecând peste birocrație, neatenție ori chiar păstrarea informațiilor pentru a nu „sparge vreo bubă”, am reușit totuși să smulgem informații și să le punem cap la cap. Specificăm faptul că odată cu startul amenzilor, sute de locuri de parcare practic nu vor mai exista.
Polițiștii pot rupe amenzi
Începem, așa cum este firesc și normal, cu Palatul Administrativm care ne spune franc că pista pentru bicicliști a fost recepționată în decembrie 2016 și conform legii, polițiștii pot rupe amenzi încă de atunci. Subliniem faptul că presa arădeană habar nu a avut de această recepție. Am aflat întâmplător, după ce Poliția Locală Arad a demarat campania „Biciclim în spiritul legii”. Dar să revenim. „Noi nu facem agenda poliției, trebuie ținut cont că în Comisia de Sistematizare a Circulației Arad există un reprezentant al fiecărei instituții care vine la întâlnirile acestei comisii. Nu cade în sarcina noastră să trimitem notificări. Informarea cetățenilor poate fi făcută indiferent dacă se dă sau nu amendă. Cert este că recepția a fost realizată în decembrie 2016 și, practic, polițiștii pot aplica sancțiuni conform OUG 195/2002, actualizată prin OUG 41/2016, art. 109, respectiv art. 142, lit. k”, ne spune Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.
Poliția Locală: amenzi din 11 mai!
Continuăm cu Poliția Locală Arad, care ne anunță direct că începând din 11 mai, după ce campania „Biciclim în spiritul legii” – desfășurată pe o perioadă de trei luni de zile se va finaliza, vor începe să curgă amenzile atât pentru bicicliști, cât și șoferii ori pietonii ce nu respectă ceea ce prevede Codul Rutier în legătură cu folosirea pistelor pentru bicicliști. „Până pe 10 mai vom desfășura campania de informare în ceea ce privește obligațiile arădenilor care fie sunt pe bicicletă, pe pistă, fie la volan, pe carosabil. Începând cu 11 mai, polițiștii locali vor aplica sancțiunile prevăzute în Codul Rutier atât bicicliștilor, șoferilor, cât și pietonilor care nu respectă legea”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon Monica Tulcan, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Arad.
IPJ, în așteptare
Încheiem drumul spinos cu Inspectoratul Județean de Poliție Arad – IPJ, care așteaptă darea în folosință a pistelor pentru bicicliști pentru a rupe amenzi. „Se vor aplica sancțiuni după ce pistele pentru biciclete recepționate vor fi date în folosință”, a declarat Lorena Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.
În loc de concluzie
Așadar, în loc ca instituțiile amintite mai sus să se întâlnească la aceeași masă pentru o viziune comună, unitară și coerentă reținem că: Primăria Arad transmite atât Poliției Locale Arad, cât și IPJ Arad, că pot da amenzi șoferior care blochează pista încă din ianuarie 2017, deoarece pista este recepționată; Poliția Locală Arad, care se află în plină campanie de informare, va rupe amenzi începând cu 11 mai; Poliția Rutieră din cadrul IPJ, așteaptă un „mesaj” din partea Palatului Administrativ pentru a-i sancționa pe șoferii indisciplinați. Trei instituții, trei păreri diferite, niciun răspuns concret.
Citiți principiile noastre de moderare aici!