Povestea acestei expediții a debutat la începutul lunii septembrie, când cinci membri ai Asociației „Exploratorilor Pușcații”, s-au îndreptat către America de Sud cu scopul de a escalada două vârfuri care se găsesc în văile Cordilerei Blanca și anume Nevado Pisco – 5.752 metri și Alpamayo – 5.947 metri.
Vârful Nevado Pisco, cucerit
Alpiniștii Sebastian Sbîrcea și Adrian Purice au părăsit tabăra de bază, situată la 4.650 de metri, pe 5 septembrie, la ora 1:00. „Escaladarea a decurs fără probleme, dar condițiile meteorologice ne-au îngreunat și încetinit ascensiunea. Viscolul și ceața ne-au obligat să fim foarte precauți în depistarea crevaselor care erau acoperite cu zapadă’’, scriu alpiniștii în jurnal.
Drumul anevoios spre vârful Alpamayo
Pentru escaladarea vârfului Alpamayo – 5.947 de metri, alpiniştii Sebastian Sbîrcea și Dan Ianchiş au fost nevoiţi sa urce pe valea Santa Cruz până la tabara 1 – 3.900 metri și de acolo au continuat pe vale circa 20 de kilometri, spre tabăra 2 – 4.200 metri.
„Pentru escaladarea vârfurilor cu o înălțime mai mare de 4.000 metri, este necesar un proces de aclimatizare în care corpul uman trebuie să se adapteze lipsei oxigenului, care de cele mai multe ori este percepută cu dureri cronice de cap, greață și vărsături’’, explică alpiniștii.
Din tabăra 3, care se află la 4.900 de metri, cei doi și-au transportat rucsacul de 25 kg (destul de greu), fără suport adițional din partea porterilor. Accesul spre tabăra 4 se face pe ghețarul crevasat și seracurile care în timpul zilei se pot desprinde în orice moment din cauza căldurii.
În ultima porțiune spre cota 5.550 metri, cei doi au fost nevoiţi să se cațere pe un perete de 150 de metri de gheață, la 70 de grade și au petrecut noaptea în cort. Din cauza lipsei de oxigen, niciunul din ei nu a reușit să doarmă. A doua zi, cei doi și celelalte echipe de alpiniști au fost obligați să se retragă din cauza condițiilor meteorologice care s-au înrăutățit.
Nu se opun naturii
„Această ascensiune ne-a demonstrat că nu ne putem opune naturii, ci doar să o protejăm, deoarcere în aceasta zonă ghețarii se topesc câte 20 de metri în fiecare an. Studiile au fost efectuate de un grup de cercetători americani, care demonstrează că în următorii 50 de ani, acest ghețar va disparea și, firesc, va provoca multe neajunsuri comunității locale”, scriu alpiniștii în jurnalul de călătorie.
„Dorim să mulțumim partenerilor și sponsorilor care în decursul anilor ne-au susținut – International Alexander, Brenntag, Filip Spedition, Medinet Hygiene Consulting, Landisa Plant, Rubio Residence, Primăria Vladimirescu, Asociația Exploratorilor Pușcații și Asociația Speologică Speowest Arad –, cât și celor anonimi care nu au dorit să fie menționați”, încheie alpiniștii arădeni și timișoreni.
Trimite articolul
XCe-ti pasa Martianel
Bravo voua baieti curajosi !!!Sa va intoarceti sanatosi !