ARAD. Arădenii par foarte receptivi atunci când vine vorba de a investi prin titlurile de stat anunțate de Ministerul Finanțelor. Lună de lună, Fiscul anunță noi emisiuni de titluri de investiții pe care cei care doresc le pot cumpăra, titluri având dobânzi de până la 8 la sută. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice. Așadar, Statul face apel la cei care au economisit și vor să investească, în speranța că astfel se vor aduna sute de milioane de lei. Și răspunsul arădenilor a venit prompt.
La solicitarea Jurnal arădean/aradon.ro, Ministerul Finanțelor a transmis că doar în 2022 au fost subscrise 3.092 de titluri în Arad, cu o valoare totală de 156.315.033 lei. Cei mai mulți arădeni au preferat să facă subscrierile direct prin unitățile Trezoreriei Statului – 2.637 de subscrieri în valoare de 141.620.261 lei, în timp ce prin unitățile Oficiilor Poștale s-au făcut 455 de subscrieri cu o valoare de 14.694.722 lei.
Trebuie precizat, însă, că arădenii preferă să cumpere titluri de stat pe termen scurt, deși dobânda crește progresiv în funcție de perioadă. Așadar, cele mai multe subscrieri s-au făcut pe perioada unui an de zile, în timp ce perioada de 5 ani de zile a fost ultima în opțiunea arădenilor. În ceea ce privește dobânda anuală, dacă în februarie 2022 vorbeam de o dobândă între 4,5% și 5,35%, în funcție de perioada subscrierii, în noiembrie 2022 dobânda anuală a ajuns la 9,15% – pentru subscrierile pe 2 ani.
Subscrierile prin programul Tezaur au continuat și în acest an. Așadar, în prima lună a lui 2023 arădenii au făcut în total 198 de subscrieri, cele mai multe fiind din nou făcute prin Trezorerie. Punctual, au fost înregistrate 100 de subscrieri la Trezorerie pe perioada de 1 an cu o dobândă de 7,35%, 29 de subscrieri la Poștă pe aceeași perioadă, 12 subscrieri prin Trezorerie cu scadență la 2 ani și o dobândă de 7,60% și 53 de subscrieri la Trezorerie pe 3 ani cu o dobândă de 8%, acestora din urmă adăugându-li-se alte patru de la Poștă, tot pe perioada de 3 ani.
Potrivit Ministerului, Bucureștiul și Ilfovul conduc cele două clasamente, dar Clujul, Prahova, Argeșul sau Bacăul sunt județe care au comunități puternice de investitori în titluri de stat. Trebuie spus că dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!