ARAD. Litigiile pe care arădenii le au cu băncile de la care au accesat diferite tipuri de credite se termină, de cele mai multe ori, în instanţă, în faţa judecătorilor, iar pe fir intră de multe ori executorii judecătoreşti, care fac tot posibilul să recupereze prejudiciile băncilor cauzate de cei care nu îşi plătesc rate. De câţiva ani, însă, în această zonă a sistemului bancar a apărut un nou organism care poartă rolul de negociator între cele două părţi, respectiv băncile şi clienţii lor.
Cu toate că nu este încă foarte cunoscut la nivel naţional, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a ajutat zeci de arădeni în ultimii ani, în special în primul an de pandemie. Practic, consumatorii care nu îşi mai pot onora obligaţiile faţă de bancă sau simt că sunt „jupuiţi” de instituţiile bancare prin diferite comisioane sau dobânzi, au decis să apeleze la negociatorii de la CSALB. Iar în primul an de pandemie, în 2020, numărul unor astfel de cereri a fost mai mare decât ce a urmat apoi, respectiv cererile venite de la arădeni în perioada ianuarie 2021 – august 2022. Potrivit CSALB, pe parcursul anului 2020, au existat 26 de cereri venite de la consumatori din judeţul Arad, în timp ce în perioada ianuarie 2021 – august 2022 au fost depuse de către arădeni 20 de cereri.
Ce trebuie precizat este faptul că aproape toate cererile au fost soluţionate în favoarea arădenilor care au cerut ajutorul celor de la CSALB. „În 92 din 100 de negocieri consumatorii își rezolvă problemele cu băncile”, spune Cătălin Bălan, specialistul PR al negociatorilor, bazându-se pe datele pe care CSALB le-a adunat în ultimii patru ani de zile.
Acelaşi Cătălin Bălan ne-a oferit şi câteva cazuri de soluţii date în negocierile în care au fost implicaţi consumatori din Arad: „Comerciantul (banca comercială) va dispune pentru consumatorul M. A. din Arad ştergerea totală a datoriei creditului de consum cu ipotecă mobiliară reprezentată de sume curente şi restanțe (principal curent şi restant, dobânzi curente şi restante, penalități) în sumă de 8.094 LEI”.
Într-un alt caz, banca a decis să renunţe la comisionul de rambursare anticipată, stabilit în contractul dintre părţi, şi a luat act de faptul că a fost obţinut de către consumator un credit de refinanţare de la o altă bancă, astfel încât arădeanul a procedat la rambursarea anticipată a creditului iniţial, fără alte comisioane.
În sfârşit, un alt dosar de negociere dus la bun sfârşit de către cei de la CSALB a vizat următoarele: „În vederea stingerii pe cale amiabilă a litigiului din instanţă, comerciantul (banca comercială) oferă consumatorului un gest comercial în valoare de 770 de euro şi 3.000 de lei cheltuieli de judecată. Reclamanţii se obligă să renunţe la judecată, având în vedere că părţile au înțeles să soluţioneze litigiul pe cale amiabilă”.
Procent în creştere
Se pare că tot mai mulţi clienţi ai băncilor au decis să apeleze la Centrul de Soluţionare a Litigiilor, în loc să ajungă prin sălile de judecată. Rate, dobânzi, comisioane, toate chestiunile legate de un credit pot să fie rezolvate prin negociere. Statisticile celor de la CSALB indică faptul că “în prima jumătate a anului, numărul de negocieri dintre consumatori și bănci a crescut cu aproximativ 40% față de aceeași perioadă a anului trecut. Reducerea ratelor, trecerea de la ROBOR la IRCC, încheierea proceselor din instanță reprezintă măsuri pe care băncile și consumatorii le-au negociat în prima jumătate a anului în cadrul concilierilor”, spune Bălan.
Gata într-o lună
Cei de la CSALB susţin că s-a ajuns în situaţia în care soluţia unei negocieri este disponibilă într-o lună de zile de la demararea discuţiilor dintre negociator şi părţile implicate. “Timpul mediu de soluționare a unui dosar de conciliere a fost de 33 de zile, față de 59 de zile în 2020. Timpul scurt în care se ajunge la o soluție în cadrul unei negocieri vine pe fondul eficienței în negociere”, transmit cei de la CSALB. Aşadar, într-o lună de zile, litigiile consumatorilor cu băncile comerciale pot fi stinse.
Evitaţi amânarea ratelor
În altă ordine de idei, negociatorii spun că oamenii ar trebui să se gândească de două ori înainte să solicite amânarea ratelor la bănci, lucru care este posibil în urma unei hotărâri adoptate de Guvern. „Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării plății ratelor. În schimb, consumatorii sunt îndemnați să se adreseze băncilor, IFN-urilor și/sau CSALB dacă întâmpină dificultăți financiare care pot afecta derularea contractelor, pentru a găsi soluții personalizate care să se aplice pe toată perioada derulării creditului”, transmite responsabilul PR al CSALB.
Trimite articolul
XDaca tot vorbim de bănci
INTREBARE :
de ce omul daca isi vinde un aparament , sau un teren de ex. trebuie obligator sa-si primeasca banii de la cumparator printr-o bancă desigur care isi ia comisionul ?
De ce daca vand un teren o casă etc nu pot sa iau banii si sa ii pastrez sau sa ii cheltui unde si cum vreau eu si sunt obligat sa ii primesc intai intr-un cont in banca si apoi pot sa ii scot dupa ce dau comisionul catre banca respectiva? Lucru greu de inteles. Si ne mai miram ca bancile au profit mare fiind ajutate in acest fel.Nu mi se pare de loc corect fiind vorba de averea personala a fiecarui om cu care ar putea face ce doreste.
-
pt ca e mafie bancara in toata lumea bancile sunt controlate de mafie
prin ce ai descris tu ti se incalca niste drepturi garantate de constitutie ..intereseaza pe cineva?
-
ca e sau nu mafie nu conteaza , conteaza ca statul sa nu ma oblige sa fac ori ce cumparatura prin banca asa cum scrie unul aici la ora 8,31 Vanzarile si cumpararile intre persoane fizice trebuie sa fie liber nu sa dai obolul bancilor .Pt ce ?
sa aiba cei de acolo lefuri mari pe venitul meu ? Multam nu-s de acord cu asa ceva
-
-
Simplu. Daca imi aduc bine aminte, conform legii, nu pot fi operate in numerar tranzactii mai mari de 50.000 de lei pe zi de persoana daca este o tranzatie intre o persoana fizica si o persoana juridica si 10.000 lei pe zi de persoana intre persoanele fizice.
Asadar exista lege care te obliga sa faci tranzactiile mari prin banca.
Legi asemanatoare sunt in multe tari din lumea asta.
-
asta ca sa traiasca bine bancherii
sa publice cineva salariile bancherilor si va lamuriti
Daca voi vinde candva ceva voi cere plata in rate zilnice cash ca sa nu mai am de lucru cu bancile sa fie clar si voi fi in castig In rest fiecare faca ce vrea -
Păi da legea ii ajuta pe bancheri sa prospere nu pe omul de rând
-
Buna și asta.Aud foarte mult oameni cu propriri pe conturi care nu pot să facă mai nimic din lipsa banilor.Aud avocați care spun că un credit se prescrie după 3 ani oare acele firme de recuperări și mai ales Judecătorii executoresti oare nu știu acest lucru?Știu dar nu are cine săi opreasca să-și facă jocul.
Robor si Ircc sunt o hotie la adresa clientului.De ce sa platim mai mult decat era stabilita rata?Salariul veniturile s-au dublat,bat va dzeu de nesatuli?