Numărul de internări a scăzut considerabil, în ultimii doi ani, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, ceea ce nu e neapărat o veste bună. Mii de oameni cu alte afecţiuni decât COVID-19 şi-au amânat tratamentele sau intervenţiile chirurgicale, fie de teama de infectare în spital, fie pentru că autorităţile le-au limitat accesul la serviciile medicale.
Cifre pe şase ani
Datele obţinute de Jurnal Arădean şi www.aradon.ro de la Spitalul Judeţean arată diferenţe mari între cifrele din 2019 şi cele din perioada pandemiei, adică 2020-2021. De exemplu, la numărul de internări continue, scăderea este de aproximativ 30 la sută în ultimii doi ani. În 2019, când nici nu se ştia de existenţa SARS-CoV-2, cel mai mare spital din judeţ a avut 46.188 de internări continue, în timp ce în 2021 a avut 32.489. O diferenţă de 13.699 de pacienţi. Şi în primul an al pandemiei s-a simţit scăderea numărului de pacienţi, fiind înregistraţi 33.031, respectiv cu 13.157 mai puţini faţă de 2019.
La spitalizările de o zi, scăderea nu a fost la fel de puternică, fiind undeva la 17 procente. Adică de la 22.466 în 2019, la 18.260 în 2020 şi la 18.564 în 2021. Numărul consultaţiilor acordate în Ambulatoriul SCJU a fost de 139.694 în anul 2019 şi a scăzut la 93.035 în primul an al pandemiei sau la 102.491 în 2021. De asemenea, numărul investigaţiilor paraclinice efectuate la spital a scăzut de la 1.554.362 în 2019 la 1.169.495 în 2021.
La toate aceste capitole, comparaţia cu anul 2019 este relevantă în condiţiile în care internările continue, de o zi, consultaţiile în Ambulatoriul SCJU şi numărul investigaţiilor paraclinice sunt apropiate ca număr şi în anii 2018, 2017 şi 2016, pentru care am primit datele statistice.
Explicaţii
Responsabilii cu sănătatea publică din judeţ cred că sunt mai mulţi factori care au condus la aceste cifre, iar unul deloc de neglijat este acela că pacienţii cu afecţiuni cronice au evitat să meargă la spital. Te teama infectării cu SARS-CoV-2 pe holurile unităţilor sanitare, în cabinete, în saloane sau prin contactul cu alţi bolnavi şi personalul medical, mulţi şi-au amânat tratamentele. În plus, în perioadele cu număr mare de infectări cu SARS-CoV-2, chiar autorităţile au limitat accesul pacienţilor cu alte afecţiuni la serviciile medicale. Au blocat internările care nu erau urgente sau intervenţiile chirurgicale, iar anumite secţii au fost rezervate doar pentru tratarea celor bolnavi de COVID-19.
N-au lucrat mai puţin
Chiar dacă au fost mai puţine spitalizări, personalul medical nu a lucrat deloc mai puţin decât înainte de pandemie. Ba mai mult, angajaţii spitalului au lucrat peste program şi mulţi au fost transferaţi pe secţii în care erau internaţi pacienţii cu COVID-19, pentru că acestea au fost cele mai aglomerate în timpul “valurilor pandemice”. Deşi numărul pacienţilor a fost mai mic pe un an întreg, paturile spitalului au fost ocupate pe perioade mai lungi, unii dintre bolnavii de COVID-19 având nevoie de îngrijiri chiar şi câteva săptămâni sau luni. Spre comparaţie, la alte afecţiuni internările pot fi de două-trei zile, după care paturile se eliberează şi sunt ocupate de alţi bolnavi.
Înrijorări
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Horea Timiş, spune că după pandemie ne putem aştepta la un val de bolnavi cronici care nu şi-au făcut tratamentele la timp.
“Faptul că timp de doi ani întregul sistem sanitar a fost concentrat în jurul cazurilor COVID-19 şi s-au tratat doar urgenţele, ne va aduce în era post-COVID la un val de bolnavi cronici ale căror afecţiuni este foarte probabil să se fi agravat în acest timp. O să avem în sfera oncologică foarte multe cazuri depistate în ultimele faze al bolii, pentru că nu au avut şansa să fie depistate din timp, având în vedere că majoritatea cazurilor oncologice sunt depistate întâmplător din cauza simptomatologiei asemănătoare cu a altor patologii”, a spus Horea Timiş.
El consideră că este posibil ca în viitor mulţi copii de acum să afle că au afecţiuni direct legate de perioada de izolare faţă de societate, de la afecţiuni psihice la cele din sfera oftalmologică – având în vedere folosirea intensă a ecranelor digitale – dar şi afecţiuni din sfera ortopedică, cum ar fi tulburările de postură.
O altă problemă la care se aşteaptă medicii este legată de sechelele lăsate de COVID-19 la cei care au avut afectare pulmonară severă, unii riscând să rămână cu anumite grade de invaliditate.
Trimite articolul
XDin cauza idiotilor de antivaccinisti care s-au infectat si au ajuns in spital. Ar trebui sa plateasca tot, animalele nesimtite!
-
Si intzepatzii s-au infectat in aceeasi masura si transmit la fel de tare, nesimtitule!Ai vazut ,scriu doar nesimtit, nu-mi pemit sa jignesc,comparand dragalasele de animale cu un hoit!
Oamenii se tem nu doar de covid-ul din spitale ,ci si de INFECTIILE NOSOCOMIALE SI DE PERICOLUL INCENDIILOR DIN SPITALE, intamplate tot mai des in ultimii doi ani! Asta-i adevarul!
-
Gresesti, lighioana absurda. Esti un mistificator al realitatii. Intepatii sint si cei cu tatuaje, si au multe gauri in ei si otrava sub piele. Asa vorbesti de parca tu ai lucra in spital. Adica daca ti-e rau nu te duci in spital fiindca in fiecare zi e un incendiu? Oamenilor li se spune ca nu pot beneficia de servicii din cauza boilor nevaccinati care au imbicsit spitalele. Si lasa vraja ca cei vaccinati transmit la fel, toti transmit, dar proportia de novax in spitale e de 80% contra 20% de vaccinati.
-
Zapcea, intrebarea aici e de ce fuge lumea de spitalele din Ro?
Cat despre jignirea ta gratuita, sa stii ca nu m-am vaccinat, dar tot pot sa te las sa ma pupi unde nu rasare soarele…-
sa te pupe ma-ta acolo.. poate nu ai vaccin dar tatuaje da.. asta da coerenta
-
Lasa l ca iar e in crize , idiotul a neglijat sa isi ia pastilele 😂 … nu observi ca e atata ,, ceatza ,, in capul lui , incat nu vede pe unde calca ? … ce astpetari poti avea de la un schizofrenic ?
-
-
-
-
@Zapcea, cine a dat ordin sa se inchida spitalele?
-
Ia-ti pastilele si stai linistit. Altfel iti doresc un delir usor.
-
Esti prost rau mai tembelule, si consumi exigen de pomana.
Zapcea, mi-o zis ma-ta ca regreta ca nu o facut avort… -
La modul cel mai serios Zapcea,la iesirile pe care le ai tu esti cel care are nevoie de pastile.
-
-
-
@Zapcea, eu si familia mea ne-am infectat de la vaccinati si nu port pica sau ura. Si te rog mai usor cu jignirile ca nu se pot lua sau da drepturi separate pentru vaccinati sau nevaccinati creand discriminare, pentru astea exista constitutie si legi de care trebuie sa se tina cont si in HG-uri si OUG-uri. @aradon, chiar permiteti asemenea jigniri pline de ura?
Stai, cum? Pai nu erau spitalele neîncăpătoare și eroii din linia-ntai nu-și mai vedeau zilele de sudoare și efortul supraomenesc depus în schimbul unor lefe babane? Deci pandemia indusă și întreținută constant de politicieni, medici năimiți, mega corporațiile care au acaparat și mai mult capital și “presa” transformată în portavocea politrucilor, e posibil sa nu fi existat? Stai că vin sectanții COVID să spună că de fapt procentul mai mic cu 30% de spitalizări a avut loc în spitalele “covid”.. într-o adevărată pandemie și nu una artificială, nu e nevoie de propagandă și forțarea populației la restricții mizerabile, oamenii văd și realizează că e un pericol, acum cei amintiți mai sus au fost cei care ne-au terorizat 24/7, sa nu cumva sa uităm că e “pandemie” și că trebuie să ne fie frică..
-
Uite tiberiu… asta este arta subtila a dezinformarii, felicitari. Nu a articolului, a ta!
-
@Zapcea: eu n-am să intru în polemică cu tine pt că nu merită… Ești prea insignifiant!
Îți spun doar atât: EȘTI UN BOU !!! 😣
Să ai o zi la fel de frumoasă, ca “grija” pe care ne-o poartă autoritățile tale “mult-iubite”! 😉
-
-
Citește naibii articolul înainte să comentezi aiurea. Te.ai limitat la titlu și ai ratat explicația din articol.
-
Îți leșină neuronul dacă citești mai mult decât titlul🤣
“Fuga” de spital se datotează sistemului !
Cred că , nu ați uitat de arafat si izoletele lui.
Au renuntat la ele dar “criteriul”a ramas la fel.
Am avut pe cineva in gradiste spital covit=auschwitz !
Una mi au spus la telefon , altceva este consemnat pe scrisoarea medicală.
Medicul si asistextele au avut o atitudine nedemnă !
De aceea ” fug ” oamenii de doctori si spital. !
QED
Ce a mai proasta conducere de la revoluție încoace!!!!
Oamenii fug de medicii criminali din spitale, care in loc sa trateze pacientii de bolile avute, prefera sa ii omoare si sa ia mii de €uro pe fiecare cadavru pe care acesti asasini lacomi ii declara apoi “decedati de Covid”.
A se vedea marturia unui erou care a avut un destin fericit si care a reusit sa scape din ghearele mortii cauzate de acesti nemernici din spitale.
Marian Coşeri – Sechestrat printre morţii vii [2022]
( Jurnalul de A.T.I. al unui internat cu Covid la Arad )
https://www.youtube.com/watch?v=NM2300y3fgI