Dreptul de asociereeste unul fundamental, menționat și în Constituția României, la Articolul 40: „Dreptul de asociere este un drept fundamental, social-politic, clasificat de regulă în categoria libertăţilor de opinie, alături de libertatea conştiinţei, libertatea de exprimare etc., cu care şi prin care se explică în ceea ce priveşte conţinutul său”. Iar arădenii profită din plin de acest drept. Numai la categoria „Asociații”, pe lista județului nostru se regăsesc peste 2.500 de astfel de organizații neguvernamentale.
În decursul anului 2022, conform datelor Ministerului Justiției – care păstrează Registrul Național al Organizațiilor Neguvernamentale – au fost înființate în județul Arad 118 asociații. Majoritatea au sediul în municipiul Arad, în timp ce la Lipova au fost înființate 10 asociații – mare parte asociații de proprietari, la Vladimirescu 4, iar la Sebiș 3.
Un caz interesant este la Șiștarovăț, comună cu puțin peste 350 de locuitori în care, anul trecut, au fost înființate două asociații, care se alătură altor trei ONG-uri din comună. Practic, la Șiștarovăț a fost înființată o asociație la fiecare aproximativ 70 de locuitori. Anul acesta au fost înfiinţate la Șiștarovăț Asociația Izvorul Elim – care are c ascop promovarea acțiunilor caritabile în spiritul moralei creștine, respectiv Asociația Ajutor pentru Refugiați – care are ca scop protecția, sprijinul și reprezentarea refugiaților în raport cu autoritățile
Asociațiile sportive conduc
Printre asociaţiile înfiinţate anul trecut în judeţul nostru se regăsesc organizaţii pentru protejarea sau promovarea patrimoniului, precum Asociația Palatul Neumann sau Asociația Cetatea Aradului (municipiul Arad), respectiv Asociația Cartierul Europa și Asociația Cartierul Florilor (comuna Vladimirescu). Totodată, au fost înființate zeci de asociații de proprietari din Arad și Lipova, asociații de părinți, sau asociații de pescuit și vânătoare. Dar cele mai multe sunt cluburi sportive, printre cele nou înființate regăsindu-se Clubul Sportiv Viitorul Apateu 2021, Asociația Club Sportiv Academia de Tenis de Masă Daniela Dodean (Arad), Asociația A.S. Atletic Club Sebiș, West Border Racing Club (Arad), Asociația Clubul Sportiv Atleții Arădeni (Arad), Asociația Club Sportiv Ronin MMA (Arad) sau Asociația Club Sportiv Calea Supleții (Sântana).
Asociații pentru…suflet
Nici asociațiile religioase nu lipsesc de pe lista celor nou înființate. Asociația Purtăm Vestea Mântuirii (Chelmac), Asociația Speranță în Nevoi (Arad), Asociația Bucurie în Ortodoxie (Arad), Asociația Centrul Creștin Ekklesia Timișoara (Zădăreni), Asociația Micul Eden (Lipova), Asociația Oastea Domnului Sâmbăteni, Asociația Soborul Sfinților Îngeri sau Asociația Scântei de Speranță sunt doar câteva dintre organizațiile înregistrate anul trecut, în județul Arad, în Registrul Național al ONG-urilor.
Pe lângă cele 118 asociații înființate anul trecut, în județul Arad mai există încă aproximativ 2.500 de astfel de organizații.
Doar asociații noi
Conform indexului persoanelor juridice fără scop patrimonial al Ministerului Justiției, în 2022 nu au fost înființate în județul nostru fundații, cea mai nou fondată fiind Fundația BNA-Humanitas, cu sediul în Zăbrani. Nici la capitolul „federații”, județul nu s-a îmbogățit anul trecut, cea mai recent înființată federație arădeană fiind Federația Dacan – Artele Marțiale Strămoșești, cu sediul în municipiu, înființată în 2017. Lista uniunilor a rămas și ea neschimbată, cea mai nouă uniune din județul Arad fiind Sindicatul „Unirea” Lipova, înființat în 2020.
Trimite articolul
XDa Fundatia B N A Humanitas lucrează dar cu oameni care sunt toți cu firme nu le ajunge timpul de câți oameni oare ar mai fi nevoie plus ca si copii doresc atât de multe încât ar trebui dezvoltat in breasla si o contabilitate care sa se ocupe de accesate ajutoare banesti ca si sprijin pentru elevi si părinți ……..multă neglijența este egal degeaba muncește omul dacă încredere in cel care nea creat e la nivelul in care nu știm sa ne creștem copiii
Da se afla in zabrani si este adevărat sunt bărbați necasatoritiii plini de saracie sper sa ne scape protecția copilului de aceste speci n-au copii dar pe a altora e drăcesc si îngrozitor sa ai așa ceva in jurul copiilor
Sa se sesizeze primăria din localitAte??????????????????????
Ardavar ghena drăceasca in care trăiți Creșteți copiii altora si ce va face sa fiți mai rai si mai nenorociți???
Dacă e Fundație clar doar pentru copiii defavorizații adică ceva de genul nu este nevoie de ceva care sa stabilizeze idioțenie ajutoarelor europene si cele legate de acei bani pentru persoanele defavorizatee in care aceasta Fundație impreuna cu primăria ar putea sa deconteze benzina?
Multe comentarii ar trebui reformulate intr-gramatica si imteles mult mai clar si descifrabil.