Mangan peste limita maximă admisă de lege în localităţile Săvârşin, Tauţ, Prunişor, Tisa Nouă şi Şiclău. Fier peste limita maximă admisă de lege în localităţile Tauţ, Tisa Nouă, Şiclău şi Zerind. Amoniu peste limita maximă admisă de lege în localităţile Zerind şi Cărand. Vorbim despre calitatea apei potabile din judeţul Arad, despre depăşirea concentraţiilor maxime admise prin Legea nr. 458/2002 – Legea Apei Potabile. Rezultatele au fost evidenţiate de specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, în urma monitorizării de audit a calității apei potabile, în cursul anului 2015.
„Pentru verificarea respectării legislaţiei sanitare în domeniul apei potabile au fost efectuate 62 de controale la cele 44 staţii/ instalaţii de tratare şi potabilizare din judeţul Arad, pentru care au fost întocmite fişe de inspecţie. În cadrul acţiunilor de control, au fost prelevate şi 62 de probe de apă în vederea efectuării de analize fizico-chimice şi microbiologice din care necorespunzătoare fizico-chimic au fost 7 probe, iar microbiologic 4 probe” – se arată în raportul de activitate al DSP Arad pe anul 2015.
În privinţa parametrilor fizico-chimici necorespunzători, s-au depistat următoarele probleme: amoniu la uzina de apă Zerind; mangan la uzina de apă Tisa Nouă, uzina de apă Peregu Mic, uzina de apă Tauţ şi uzina de apă Săvârşin; fier la uzina de apă Peregu Mic, uzina de apă Tauţ şi uzina de apă Zerind; nitraţi la uzina de apă Şagu; turbiditate la uzina de apă Zerind. În ceea ce priveşte parametrii microbiologici necorespunzători, avem de-a face cu un enterococ (microb izolat din materiile fecale) la uzina de apă Sebiş (CR Sebiş şi CR Bârsa) şi uzina de apă Nădălbeşti (CR Igneşti).
„Pentru deficienţele constatate privind calitatea apei potabile, în anul 2015, a fost restricţionată folosirea apei distribuite pentru consum uman prin sisteme centralizate în opt zone, toate din mediul rural: Apateu (CAA), Săvârşin (CAA), Şiclău (Compania de apă Valea Crişurilor SA), Tauţ (CAA), Tisa Nouă (Primăria Fântânele), Zerind (Compania de apă Valea Crişurilor SA), Zerindu Mic (Primăria Mişca) şi Prunişor (Primăria Sebiş)” – se arată în raportul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!