Al treilea arădean implicat a primit închisoare cu suspendare. Fapta a avut loc în 3 decembrie 2011. Tribunalul Sibiu a dispus condamnarea lui Sebastian Gheorghe Braiţ în vârstă de 32 de ani (agent principal în cadrul Penitenciarului Arad), în prezent arestat în Penitenciarul Aiud, la opt ani închisoare şi a lui Karoly Domokos, de 46 de ani, în prezent arestat în Penitenciarul Aiud, la zece ani de închisoare. De asemenea, instanţa l-a condamnat pe Alin Teodor Cozmi, în vârstă de 38 de ani, în prezent arestat în Penitenciarul Aiud, la un an închisoare pentru nedenunţarea unor infracţiuni şi un an şi şase luni de închisoare pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.
Eliberat din închisoare
În cazul lui Alin Teodor Cozmi, instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate şi eliberarea acestuia din penitenciar. Sentinţa dată de Tribunalul Sibiu nu este definitivă, aceasta poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile. În ceea ce priveşte daunele produse prin incendierea clubului din Sibiu, judecătorii au stabilit că inculpaţii trebuie să plătească aproximativ 3,5 milioane de lei firmelor de asigurări sau direct păgubiţilor. În martie 2012, în baza unor informaţii deţinute de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Arad, şapte arădeni au fost reţinuţi în acest caz. Dosarul incendierii clubului din Sibiu a fost instrumentat de ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale Arad împreună cu poliţiştii din Sibiu.
Distrus în proporţie de 90%
Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, “din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că în noaptea de 2/3 decembrie 2011, cei trei inculpaţi s-au deplasat cu un autoturism BMW seria 5, înmatriculat în Arad, condus de Cozmi, cu intenţia de a incendia clubul Liquid din Sibiu, situat într-un imobil monument istoric, având cagule, lanterne, spray paralizant, mănuşi, benzină într-un recipient din material plastic şi o brichetă. Au ajuns în municipiul Sibiu în jurul orei 2.30-3.00, staţionând pe străzile din jurul clubului până în jurul orei 3.40, pentru a fi siguri că nu mai sunt în local sau în apropierea acestuia persoane care să îi poată vedea. Înainte de a ajunge la clubul respectiv, ei s-au deplasat în cartierul Terezian unde inculpaţii Sebastian Gheorghe Braiţ şi Alin-Teodor Cozmi au luat plăcuţele de înmatriculare de pe un autoturism asemănător, marca BMW 525, de culoare neagră, parcat pe stradă”.
Au schimbat plăcuţele de înmatriculare
În rechizitoriul procurorilor se mai arată că „aceiaşi doi inculpaţi au montat acele numere pe autoturismul lor, pentru a nu fi recunoscuţi şi identificaţi în cazul în care erau surprinşi de eventualele camere de supraveghere. La ora 03.45, conform înţelegerii dintre ei, inculpatul Braiţ Sebastian Gheorghe, având pe cap o cagulă din material de culoare închisă şi o lanternă fixată cu o bandă elastică, precum şi în buzunarele hainelor o brichetă, un tub conţinând spray paralizant şi într-o mână recipientul cu benzină, a sărit gardul despărţitor al curţii imobilului, pătrunzând în aceasta. Inculpatul Domokos Karoly, având şi el pe cap o cagulă din material de culoare închisă, s-a deplasat în apropierea respectivei porţi de acces pentru a-l alarma pe inculpatul Braiţ Sebastian Gheorghe, în cazul în care s-ar fi ivit vreun pericol. La rândul său, inculpatul Cozmi Alin-Teodor a rămas în autoturism, orientat cu faţa înspre altă stradă, la aproximativ 150 de metri de intrarea în clubul Liquid, pregătit să plece în cel mai scurt termen îndată ce ceilalţi doi inculpaţi s-ar fi întors. Acesta din urmă nu purta cagulă cu acea ocazie, dar avea pe cap o şapcă şi gluga hainei pe care o purta, de asemenea pentru a nu fi recunoscut în cazul în care i-ar fi văzut cineva”.
Agentul şi-a dat foc
Procurorii arată în actul acuzator că Braiţ a fost cel care a intrat în local, unde a vărsat recipientul cu benzină şi a dat foc, însă i s-au aprins ambele mâneci ale hainei şi mănuşile, acesta dându-şi jos cagula, haina, lanterna cu bandă elastică şi mănuşile cu scai pe care le avea în mâini, pe care le-a abandonat în curtea clubului.
„Cei trei au plecat împreună către Arad, folosind centura ocolitoare a Sibiului – DN 1, însă au oprit la un moment dat pentru a reînlocui numerele de înmatriculare. Astfel, ei au ajuns în Arad în jurul orei 08,00, unde Braiţ s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Clinic Judeţean din Arad, fiind înregistrat cu diagnosticul: “arsuri de gradul I şi II (benzină), la nivelul antebraţelor şi al şoldului drept”, se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Convorbirile telefonice îi plasează la locul faptei
De asemenea, potrivit procurorilor „în momentul comiterii faptei, Braiţ şi Domokos au avut câte un telefon mobil, având o convorbire între ei, care a durat 268 de secunde şi a fost înregistrată, ca loc de desfăşurare, în aria de acoperire a releului de comunicaţii ce deserveşte şi strada unde se afla clubul, exact la ora la care s-a comis fapta. Domokos a folosit telefonul respectiv doar în noaptea comiterii faptei şi doar pentru acea discuţie.”
Şapte persoane din Arad au fost reţinute, în total, în cazul incendierii clubului din Sibiu, însă doar trei au fost condamnate la închisoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!