Viena. Aproape 40.000 de români au optat la alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru votul prin corespondență. Dar, din păcate, în unele cazuri, sistemul nu a funcționat, în pofida asigurărilor date de toți. Printre cei care au votat degeaba prin corespondență se numără mai mulți arădeni care locuiesc de ani buni în Viena, care au votat mereu și care ne-au contactat pentru a ne relata pățania lor la alegerile din această iarnă.
La votul prin corespondență pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 s-au înscris, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, 39.244 de persoane. Românii din diaspora au putut să se înscrie online, prin email, pe listele electorale, pentru a-și exprima votul prin poștă, data limită fiind 3 decembrie.
Regulile votului prin corespondență la alegerile parlamentare erau simple iar arădenii despre care vă vorbim le-au respectat. Cei înscriși la acest vot urmau să fie notificați dacă votul lor a fost înregistrat sau nu, pentru că, în cazul celor cărora nu li s-a înregistrat votul prin corespondentă, a doua șansă le era oferită: să meargă la urne pe 5 sau pe 6 decembrie (diasporei i-au fost alocate două zile pentru exprimarea votului).
În pofida faptului că regulile legate de votul prin corespondență a fost respectat întru totul iar opțiunea a fost trimisă prin poștă cu mult înainte de data limită de 3 decembrie, mai mulți arădeni domiciliați în Viena au primit via email informarea că votul lor nu a fost înregistrat. „Plicul dumneavoastră cu votul pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din 6 decembrie 2020 NU A AJUNS la Biroul Electoral pentru Votul prin Corespondență. Vă rugăm să vă îndreptați către cea mai apropiată secție de vot. (…) Vă mulțumim că ați ales să votați prin corespondență!”, este mesajul primit de arădean vineri seara.
„Inițial am crezut că am greșit eu ceva la momentul completării, dar apoi am aflat că și alți prieteni de ai mei au pățit la fel, deși cu toții urmaserăm pașii recomandați de ei. Ceea ce e deranjat e faptul că, în mod normal, în 3 săptămâni, ajungea plicul acela și în Australia, dus de porumbel. Am ales să trimit plicul plătit de ei, nu să plătesc eu costuri suplimentare. Aveam de ales între a trimite plicul prin poștă, normal, sau prin ceva delegație guvernamentală, contra cost, dar ținând cont că era timp berechet ca plicul să ajungă la destinație, am zis că nu are rost să plătesc, pentru că mi-am exprimat opțiunea din timp”, ne-a mai povestit votantul.
Deși a urmat toți pașii recomandați, deși nu a lăsat totul pe ultima sută de metri, deși a primit răspund care se încheia cu mulțumiri pentru alegerea votului prin corespondență, românul din Viena, asemeni cunoștințelor sale, se va vedea nevoit să meargă duminică la vot și să-și exprime pentru a doua oară opțiunea, în condițiile în care prima variantă nu a fost de ajuns. „Duminică mă voi duce la vot aici. Sunt curios să văd cum s-au organizat pentru acest scrutin”, a conchis tânărul originar din Arad. O astfel de pățanie, însă, e posibil să-i determine pe alți români din Diaspora să abandoneze dreptul lor de a-și exprima votul, ținând cont și de faptul că numărul secțiilor de votare din străinătate este mic, cozile sunt de obicei lungi, iar pandemia e încă în floare în toată lumea.
Ce aleg cei din Diaspora
Cum va fi reprezentată Diaspora în noul Parlament după alegerile de duminică? Cei plecați din țară vor fi reprezentați de un număr foarte mic de parlamentari: de 4 deputați și 2 senatori. Cei șase parlamentari vor reprezenta, în fapt, nu mai puțin de 9,7 milioane de cetățeni.
Un lucru interesant de amintit este faptul că, în pofida pandemiei, numărul alegătorilor prin corespondență a fost mai mic decât la prezidențialele de anul trecut.
Trimite articolul
XBătaie de joc marca PNL-PDL, mai precis actualii guvernanți nu vor o preznță bună la vot ca să nu aibă surprize!
Frumos ar fi ca cei din diasporă să își mai vadă de treaba lor. Unii sunt plecați de zeci de ani, nu au nici o treaba cu România, dar la vot sunt mari patrioti și știu toate mai bine ca cei din țară.