ARAD. Cancerul, această boală necruţătoare a secolului 21, loveşte tot mai puternic în locuitorii judeţului nostru, plasându-ne într-un dramatic top cinci la nivel naţional din punct de vedere al incidenţei. Cei mai mulţi dintre pacienţii arădeni pierd lupta cu boala.
Drept urmare, mulţi dintre locuitorii Aradului aleg să se trateze în marile oraşe universitare, cum ar fi Timişoara sau Cluj-Napoca, înscriindu-se pe liste de aşteptare interminabile. De multe ori, de prea multe ori, arădenii nici măcar nu mai ajung să se trateze.
Totuşi, există o parte a locuitorilor din judeţ care aleg să facă tot ce pot pentru a-şi salva viaţa. Chiar dacă acest demers vine cu cheltuieli considerabile. Reprezentanţii Grupul PremiQaMed, unul dintre cei mai mari operatori de spitale private din Austria și una dintre principalele destinații pentru turism medical din Europa, anunţă că a primit în unitățile sale medicale aproximativ 1.300 de pacienți români anul acesta, majoritatea pentru tratamente și investigații oncologice. Cifra reprezintă o creștere cu 45 la sută a numărului de pacienți români, comparativ cu anul trecut, şi aproape la fel de mulţi ca în 2019, anul dinaintea pandemiei.
„Austria se clasează printre țările cu cele mai bune șanse de recuperare în urma cancerului. La Universitatea de Medicină din Viena se desfășoară cercetări științifice semnificative și noi metode de tratament sunt introduse rapid în practica clinică. Mulți specialiști care lucrează la spitalele PremiQaMed sunt implicați în cercetare și au cariere internaționale. Cooperarea interdisciplinară este bine organizată, iar acest lucru este crucial pentru succesul tratamentului. Metodele moderne de chirurgie minim invazivă și noile terapii sunt aplicate pe scară largă. În plus, personalul vorbitor de limba română, care asigură managementul pacienților, le oferă acestora tot sprijinul de care au nevoie”, explică profesorul universitar dr. Johannes Drach, directorul medical al Spitalului Privat Confraternität din Viena, care aparține Grupului PremiQaMed.
Pe doi
Potrivit statisticilor celor de la PremiQaMed, România se clasează pe locul al doilea anul acesta, în ceea ce privește numărul de pacienți din afara Austriei care au ales spitalele acestui grup, în urma Ucrainei. Pe locurile trei, patru și cinci se află Germania, Rusia și Slovacia.
Ce caută românii în unităţile medicale din Austria?
„Unul dintre cele mai solicitate servicii medicale ale pacienților români este așa-numita <a doua opinie>. Aceasta nu necesită prezența fizică la spital a pacientului și poate fi efectuată de la distanță, atât timp cât documentația pacientului este furnizată în limba engleză sau germană. Dintre cele mai frecvent întâlnite tipuri de afecțiuni oncologice, pacienții românii se tratează la spitalele PremiQaMed din Austria pentru următoarele tipuri de cancer, în ordinea frecvenței: cancer pulmonar, cancer de sân și cancer de colon, limfoame și oncologie ginecologică”, transmit reprezentanţii grupului.
10 la sută din Arad
Am solicitat informaţii suplimentare de la PremiQaMed, informaţii referitoare la numărul arădenilor care aleg să se trateze de cancer în Austria. Ni s-a transmis faptul că, după Bucureşti, cel mai mare număr de pacienţi vin din partea de vest a ţării.
„Zona de Vest a României este a doua cea mai importantă pentru PremiQaMed, după Bucureşti, din punct de vedere al numărului de pacienţi. Astfel, din estimările Grupului, reiese că aproximativ 25-30 la sută din totalul pacienţilor români provin din judeţul Timiş, iar 10 la sută din judeţul Arad”, ne-au răspuns reprezentanţii spitalelor austriece.
Aşadar, un calcul simplu indică faptul că aproximativ 130 de arădeni au ales, în anul 2021, să se trateze de cancer în spitalele din Austria. Trebuie precizat faptul că grupul menţionat mai sus nu înglobează toate spitalele din ţara germanică. Totuşi, aceste date ne pot oferi un tablou al pacienţilor din Arad care îşi caută sănătatea peste hotare.
Se schimbă în bine?
Poate că această situaţie se va schimba în perioada următoare, iar arădenii nu vor mai fi puşi pe drumuri. Cel puţin, nu în număr atât de mare. Consiliul Judeţean Arad construieşte o secţie nouă de Oncologie pe strada Vicenţiu Babeş, în fosta clădire a „Paşapoartelor”. Acolo ar urma să ia fiinţă o secţie modernă, care va beneficia de dotări de ultimă generaţie, inclusiv de un Centru de Radioterapie. Cu aceste servicii oferite de Spitalul Judeţean Arad, numărul pacienţilor din judeţul nostru care îşi caută salvarea prin alte oraşe sau în străinătate s-ar putea reduce consistent.
Trimite articolul
Xconteaza foarte mult si ce specialisti vor lucra acolo
Va invit sa ii investigati pe sotii Szekely, care sunt capusele sistemului oncologic Arad. Amandoi s-au tratat de cancere ghiciti unde?? In Austria desigur. Bolnavii mor pe capete in sectia oncologie din Arad. Conditii mizere, lipsa personal competent etc. Ca sa nu mai vorbim de modul in care sunt administrate doze de chimioterapie sau imunoterapie (asa ca un imbold, va invit sa mergeti fizic la sectia Oncologie pentru un interviu si va recomand sa intrebati despre administrarea de imunoterapie in combinatii, daca exista cineva care va poate explica aceasta practica medicinala. PS: nu exista). Ca sa nu mai vorbim de LIPSA INTERESULUI FATA DE PACIENTI! Daca nu cotizezi direct sotilor Szekely, esti mort de cum ai pasit pe usa de la intrarea in Municipal. Va stau la dispozitie cu un dosar al unei paciente care a sucombat din amalgamul acesta de factori mentionat anterior.
-
După cate stiu de la o asistenta de acolo, ( vecina cu mine) doamna dr Szekely s-a pensionat si in locul ei lucreaza si in spital si in policlinica sotul ei Dr Szekely Csaba…………….
-
Ai perfecta dreptate și problema este de 20 de ani cu ei!
-
Avem in Arad Clinica de oncologie Oncohelp, lânga Laser System pe strada Andrei Saguna, este cu totul alceva , conditii super , personal deosebit.
Esti tratat cum nu cred ca intalnesti undeva.-
este functionala clinica aceasta? sau urmeaza sa se deschida oncohelp?
-
-
1.Eu sunt pacient oncologic al dnei dr.Szekely de douazeci de ani dar niciodata nu mi-a cerut bani sau “cotizatie” cum spuneti dvs, ba mai mult am fost de multe ori la cabinetul dansei la policlinica cu plata si nu mi-a luat aproape niciodata bani.
Fara sa i-o cer, doamna dr mi-a dat nr dansei de telefon si a zis sa o sun oricand am nevoie, indiferent de zi sau ora. Cati medici mai fac asta?
2.Cladirea in care se afla sectia este foarte veche si degradata si nu se pot asigura conditii cu mult mai bune oricat s-ar dori, de aceea se construieste un spital nou de oncologie. Conditiile in spital nu sunt mizere, exagerati.
3. Stiati ca dl dr. Szekely a accesat un program european pt screening mamar gratuit?, probabil unic sau printre putinele din tara.
4.Ati stat vreodata o zi intreaga in sectia de oncologie Arad sa vedeti cat se munceste? comparativ cu aproape oricare sectie din spitalul Judetean.
Va inteleg durerea ca ati pierdut pe cineva drag si imi pare rau dar nu e corect sa aruncati asa cu noroi. Nu ma pricep la partea medicala si nu stiu ce s-a intamplat dar despre celelalte aspecte consider ca nu aveti dreptate.
Daca dispui de bani e in regula , ori mergi in Austria ori la Szeged in Ungaria conditiile de spitalizare analize si tratament sunt aceleasi.in ori ce domeniu medical…………….!
Doamna doctor Szekely Anna s-a pensionat si consultă doar la cabinetul particular din incinta policlinicii private de pe str Paris ( fosta policlinică specială) Pacientii ei se vor repartiza probabil la alti medici oncologi din policlinică.
Interesant si oarecum ironic momentul acestei reclame, dupa ce domnisoara in cauza: https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/ionela-a-luptat-pana-in-ultima-clipa-dar-boala-a-fost-mai-puternica-1469277/ a primit atat diagnostic gresit, cat si tratament neadecvat in Austria.
este funccionala clinica aceasta? sau urmeaza sa se deschida