Suntem codaş, foarte codaşi, chiar pe locul trei de la coadă, în ceea ce priveşte plata rovinietei. Un top făcut la nivel naţional de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România arată faptul că judeţul nostru este unul plin de autovehicule fără rovinietă. Doar 37,1 la sută dintre arădeni şi-au achitat taxa de drum. Doar Satu Mare (cu 34,6 la sută) şi Maramureş (cu 35,5 la sută) se mai află în spatele nostru. În schimb, cel mai bun procentaj se întâlneşte în Ilfov, unde 61 la sută dintre autovehicule au taxa plătită.
Riscă amenzi mari
Rovinieta este o taxă care se plăteşte pentru folosirea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor. Aceasta poate fi eliberată pentru o săptămână, o lună, trei luni sau un an. Şoferii prinşi cu maşinile pe drumurile naţionale şi care nu au rovinieta plătită sunt pasibili de amenzi foarte mari, în funcţie de categoria de autovehicul pe care o conduc.
O rovinietă valabilă un an costă 28 de euro pentru autoturisme, 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masa mai mică de 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5 şi 7,5 tone, 560 de euro pentru vehiculele cu masa între 7,5 şi 12 tone, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone şi cel mult trei axe şi 1.210 euro pentru vehiculele cu o masă mai mare de 12 tone şi patru axe.
Amenzile sunt pe măsura taxelor, respectiv între 250 şi 500 de lei pentru autoturisme, între 750 şi 1.200 de lei pentru vehiculele cu masa maximă de 3,5 tone şi poate ajunge până la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone şi patru axe.
Fără abţibild
De mai bine de un an de zile încoace, rovinieta nu mai este reprezentată de un abţibild lipit pe parbriz. În urma implementării unui sistem informatic, toţi cei care plătesc taxa au datele maşinii introduse în sistemul cu pricina, fapt care atestă achitarea rovinietei.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!