ARAD. Atunci când încep construcția unei locuințe, cei mai mulți arădeni o fac cu speranța că într-o bună zi se vor putea muta în noua casă. Din păcate, însă, situația economică este cea care le dă de cele mai multe ori planurile peste cap și terminarea lucrărilor se tot amână. Anul 2020 a început sub premisele unei stagnării pe piața locuințelor, ceea ce s-a resimțit și pe piața construcțiilor noi. Potrivit datelor Direcției Județene pentru Statistică Arad, în primul trimestru din acest an, numărul locuințelor terminate a fost cu aproximativ 50% mai mic decât cel din perioada similară anului trecut. Numeric, dacă în perioada ianuarie-martie 2019 au fost finalizate 168 de locuințe, în aceleași luni din acest an numărul locuințelor terminate, în județul Arad, a fost de doar 83. Totuși, speranța redresării de pe piața construcțiilor nu ar fi pierdută, dat fiind faptul că, potrivit statisticii din 2019, ultimul trimestru din an este cel în care se finalizează cele mai multe construcții. Comparativ, în perioada octombrie – decembrie 2019 au fost înregistrate ca locuințe terminate în Arad un număr de 348 imobile, așadar cu până la de patru ori mai multe decât în debutul lui 2020.
În ceea ce privesc tendințele de construcții în județul Arad, conform statisticii oficiale, mediul urban conduce detașat în preferințele arădenilor. Din totalul de 83 de locuințe terminate în primele trei luni din an, doar 17 sunt în meidul rural, restul de 66 fiind în mediul urban. Acest raport este păstrat în mai toate perioadele din an, însă anul trecut a existat și o situație mai puțin întâlnită. În cel de al treilea trimistru – iulie, august, septembrie 2019, din totalul de 159 de locuințe finalizate, 129 au fost în mediul rural.
În ceea ce privește intenția de a construi în perioada următoare și aici se constată o ușoară frânare. Dacă în luna aprilie a anului trecut erau eliberate 77 de autortizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în aceeași lună din acest an au fost eliberate cu 10 mai puțin. De asemenea, începutul de an a fost unul cu foarte puține solicitări, în lunile ianuarie, februarie și martie numărul autorizațiilor fiind de 36,38 și respectiv 44.
Punând aceste date în contextul unei creditări tot mai dificile a sectorului imobiliar, dar și a unei „înghețări” a pieței imobiliare până la depășirea perioadei de criză sanitară, cel puțin, este clar că sectorul construcțiilor și locuințelor se află într-o așteptare. Arădenii așteaptă, precuați după ultima criză imobiliară, să vadă încotro se îndreaptă prețurile, de la terenuri la materiale și forță de muncă.
Trimite articolul
XUn oras in decadere totala, adus in prag de faliment. Via carmina, westfield doua mari zone unde administratia orasului la marginalizat pe cetatean. Deviza administratiei locale este: salariu avem beneficiile curg in rest ne doare-n pula restul.
Eu am teren si asi construii casa. Doar ca nu ma lasa sa fac casa cum vreau eu, trebuie oblicatoriu pe front si cu poarta uscata fiind terenul ingust, cu acoperisul nu stiu cum… Asa ca nu mai construiesc nimica. Pe langa asta , pretul efectiv al casei de construit este minor, fata de cat costa toate aprobarile si toata birocratia.