ARAD. În anul 2011, oraşul nostru a fost implicat într-un scandal mare al furtului de gaz după ce angajaţii E.ON au descoperit zeci de contoare „măsluite”, care înregistrau mai puţin decât se consuma. Încă de atunci toate vocile spuneau că, cel mai probabil, cei care „aranjează” contoarele sunt specialişti în domeniu. Şi asta pentru că nu este chiar simplu să… te joci cu gazul. Însă, pe cât de mare a fost scandalul, pe atât de mic a fost ecoul. În fapt, ecou nu a mai existat deloc. Pentru că nimeni nu a prezentat un final al poveştii.
La trei ani distanţă, însă, arădenii nu s-au dezvăţat de acest obicei. Iar asta ne-o spun chiar cei de la E.ON care, în primele şase luni ale acestui an, au descoperit 11 cazuri în care s-a folosit „ocaua mică” la plata gazului natural. Locuitorii oraşului nostru care nu vroiau să plătească adevărata valoare a combustibilului şi-au angajat oameni care să le modifice contorul. Dar au fost prinşi. „În toate cele 11 cazuri depistate au fost depuse plângeri penale la Poliţie”, a anunţat Florentina Maghiar, purtătorul de cuvânt al companiei de gaze naturale.
Pericolele
Cei de la E.ON au ţinut să anunţe că „aceste intervenţii (n.r. intervenţia la contoare) pot cauza şi incidente grave cu impact major asupra vieţii, sănătăţii sau bunurilor consumatorilor. Prin modificarea şi/sau sustragerea de componente din instalaţiile de gaze naturale, se expun pericolelor de incendii şi explozii atât persoanele care comit asemenea fapte, cât şi cele care se află în vecinătatea acestor instalaţii”. Iar pentru a preveni măsluirea contoarelor, cei de la compania de furnizare a gazului natural spun că echipele lor efectuează în permanenţă verificări în teren.
Nu acceptaţi „ofertele”
Reprezentanţii E.ON vin şi cu un sfat pentru arădenii care nu vor să se aleagă cu dosare penale: „solicităm consumatorilor să nu accepte <ofertele> venite din partea anumitor persoane şi să nu permită accesul acestora la instalaţiile proprii sau ale distribuitorului de gaze naturale în vederea efectuării unor modificări de orice natură, menite a împiedica înregistrarea cantităţilor reale de gaze naturale consumate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!