Arădenii au cultivat tutun în mai multe localităţi din judeţ, însă, pe suprafeţe mai mici, depinzând de modalitatea de comercializare şi desfacere a acestui produs.
Lipseşte procesarea
„Nu au existat cazuri de însămânţări pe suprafeţe mari cu tutun pentru că fermierii nu au ce să facă cu el dacă nu au contracte stabilite. Cum în oraşul nostru nu mai există fabrică de prelucrare a tutunului, atunci este normal să nu se mai cultive întrucât tutunul necesită şi foarte multă muncă”, ne-a explicat director delegat DADR Arad, Monica Nadiu.
Soluţia de la vecini
În aceste condiţii, fermieri arădeni nu au avut altă soluţie decât să caute firme procesatoare de tutun în afara graniţelor. Astfel s-a ajuns ca tutunul crescut, îngrijit şi recoltat pe terenurile arădene să ia drumul vecinilor noştri din Ungaria. Cât despre zonele în care s-a cultivat tutun, Monica Nadiu ne-a declarat că nu există neapărat o zonă cu specific.
„Au existat câteva hectare pe ici, pe colo. Am avut tutun cultivat şi la Dorobanţi şi la Iratoşu, dar şi la Fântânele, Variaş sau Felnac. Totul a depins de abilitatea fermierilor de a găsi parteneri din Ungaria cu care să colaboreze pentru a-l putea valorifica”, a spus directorul delegat.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!