Unul din cinci arădeni trăiește în zone defavorizate, referindu-ne aici strict la situația de pe municipiu și zona adiacentă Aradului. Datele Băncii Mondiale, publicate în raportul „Orașe-magnet, migrație și navetism în România”, relevă faptul că peste 20 de procente dintre arădeni își duc traiul în zone defavorizate, fie că vorbim de lipsa locuințelor sau lipsa accesului la un loc de muncă. „Orașele dinamice nu generează doar efecte pozitive, ci pot crea și mari decalajele existente. Din punct de vedere social, orașele care se dezvoltă într-un ritm foarte rapid, pot ajunge să excludă din economia locală grupuri întregi de oameni, din cauza prețurilor prea mari”, se explică în raportul Băncii Mondiale.
Practic, dacă într-un sector de activitate cresc veniturile, nefiind susținute și de o economie reală, se va ajunge ca prețurile, chiriile și traiul de zi cu zi să fie tot mai scump și să se ajungă la defavorizări sociale. În ceea ce privește Aradul, Banca Mondială susține că sunt nu mai puțin de 4.109 persoane marginalizate în municipiu, iar pe întreaga zonă de dezvoltare urbană numărul acestora depășește 7.400.
Mergând mai departe şi lărgind sfera, cea mai mare parte dintre cei defavorizați, mult mai mulţi ca număr – peste 14 mii de persoane, sunt incluși în categoria „defavorizați în materie de capital uman”, iar alții 12,5 mii sunt defavorizați în ceea ce privesc condițiile de locuit.
Ce se va întâmpla totuși cu aceste zone? Banca Mondială ne avertizează că nu ne vom putea considera un oraș cu adevărat dezvoltat și un pol de atracție economică până când vor exista, încă, persoane marginalizate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!