Unii şi-au jurat iubire veşnică, alţii şi-au abandonat jurămintele. Unii au pornit cu elan în căsnicie, alţii au decis să pună punct vieţii de cuplu. Aşa a fost dintotdeauna. Doar că anul trecut numărul celor care şi-au desfăcut căsătoria s-a apropiat foarte mult de numărul celor care au spus „da” în faţa ofiţerului stării civile.
Practic, numărul total al divorţurilor înregistrate în municipiul Arad se situează la nivelul a 80% din numărul total al căsătoriilor. Altfel spus, la 10 căsătorii au avut loc 8 divorţuri.
Potrivit datelor furnizate de Primăria Arad la solicitarea Jurnal arădean/ Aradon, 1.324 de căsătorii au fost înregistrate în 2018 la Serviciul de Stare Civilă. E vorba atât de căsătorii încheiate în municipiul Arad, cât şi de căsătorii oficiate în străinătate, recunoscute de noi (reprezentanţii Municipalităţii nu au putut însă preciza cu exactitate câte căsătorii s-au oficiat în Arad şi câte au fost doar recunoscute în Arad.) Spre deosebire de 2017, numărul celor care au spus „da” în faţa ofiţerului stării civile a fost mai mare în 2018. Practic, au fost încheiate cu 10% mai multe căsătorii de la un an la altul.
În ceea ce priveşte lunile în care s-au oficiat cele mai multe căsătorii, „tradiţia” a fost respectată şi anul trecut: iulie, august şi septembrie au fost preferatele mirilor, „vârful” fiind înainte şi după postul Sfintei Marii. Lunile cu cele mai puţine căsătorii oficiate în municipiul Arad sunt ianuarie, februarie, martie, noiembrie şi decembrie. Media de vârstă a însurăţeilor este de 20-35 de ani.
Dacă în cea mai mare parte, perechile cununate civil în Arad erau formate din cetăţeni români, Serviciul de Stare Civilă a avut, anul trecut, şi 37 de cazuri în care soţii aveau altă cetăţenie – maghiară, germană, britanică sau italiană.
3 divorţuri pe zi
Cum aminteam la început, divorţurile „vin” cu paşi repezi în urma căsătoriilor. Potrivit Primăriei Municipiului Arad, în cursul anului trecut au avut loc în jur de 1.100 de divorţuri. Adică o medie de 3 pe zi.
45 din totalul divorţurilor s-au produs pe cale administrativă, în faţa ofiţerului stării civile. Legea permite acest tip de desfacere a căsătoriei doar în cazul în care soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi. Alte aproximativ 500 de divorţuri au fost încheiate la notar. Conform prevederilor legale, în fața notarului, divorțul poate fi constatat dacă soții sunt de acord, necontând dacă aceștia au copii, din sau din afara căsătoriei. În cazul în care soţii nu se înţeleg asupra separării sau în cazul existenţei unei culpe (a unuia dintre soţi sau a amândurora), divorţul se mută în instanţă. Potrivit Primăriei, aproximativ 500 de divorţuri au fost pronunţate anul trecut de Judecătoria Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!