ARAD. S-au împrumutat mai mult, dar s-au achitat cu prioritate de datoriile restante. Arădenii preferă, se pare, creditele în lei, în defavoarea celor în valută. Cam aşa se poate rezuma în câteva cuvinte situaţia comparativă a creditelor bancare pe lunile martie şi aprilie în judeţul Arad. Arădenii au recuperat din datorii, restituind, din creditele restante, mai mulți bani în luna aprilie, în condiţiile în care în ultimele luni ale anului, acestea înregistrau o creştere continuă. Datoriile vechi ale arădenilor la băncile din România au scăzut considerabil în decurs de o lună. Ne referim la creditele restante, în lei şi valută, raportate de Banca Naţională a României. „Sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întârzieri la plată de cel puţin o zi”, precizează conducerea BNR.
În luna martie, Aradul figura cu credite în lei în sumă totală de 1.257,5 milioane lei. Dintre acestea, 241,9 milioane lei erau credite restante. În aprilie, situaţia s-a îmbunătăţit, pe de o parte. Oamenii s-au împrumutat mai mult, dar şi-au plătit o mare parte din datoriile restante. Concret, valoarea totală a creditelor în lei accesate la nivelul judeţului este, în aprilie, de 1.281,9 lei. Suma totală a creditelor restante este de 235,7 milioane lei. Adică cu 6,2 milioane lei mai mică decât cu o lună în urmă.
Scădere la valută
În ceea ce priveşte contractarea de credite în valută, aceasta, se pare, nu a mai fost prima opţiune a arădenilor. Pentru că, într-o lună, valoarea totală a creditelor în valută a scăzut sensibil. În plus, şi din creditele restante s-au achitat mai mulţi bani.
Valoarea creditelor în valută (exprimată în lei) pe luna martie era de 1.797,6 milioane lei. Dintre acestea, creditele restante se ridică la un total de 274,9 milioane lei. La nivelul lunii aprilie, valoarea totală a creditelor în valută (exprimată în lei) a fost mai mică, de 1.794,3 lei. Creditele restante au fost şi ele mai mici, de 268,5 milioane lei.
CITESTE SI:
Cumparau bunuri in rate cu acte false
Citiți principiile noastre de moderare aici!