16 arădeni la suta de mii de locuitori. Acesta este procentajul sinucigasilor din judeţul nostru, conform informaţiilor primite de la Directia de Sanatate Publica Arad (DSP). Dintre cei 336 de sinucigasi înregistraţi la nivelul Aradului din anul 2005, peste 82 la sută sunt bărbaţi, respectiv 276 de persoane. Ştiinţific vorbind, încă nu s-au stabilit cauzele pentru care numărul bărbaţilor sinucigasi este atât de mare faţă de cel al femeilor. În urma studiului realizat de DSP, cei mai mulţi sinucigaşi au fost oamenii aflaţi la vârsta a doua. 78 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 54 de ani şi-au pus capăt zilelor. Urmează categoria de vârstă 35-44 de ani, cu 54 de sinucigaşi şi categoria 55-64 de ani, cu 53 de oameni care şi-au pus capăt zilelor. În mod ciudat, au fost înregistrate sinucideri inclusiv la copii cu vârsta cuprinsă între zero şi patru ani. Trei copii s-au sinucis, dar se pare că gestul lor ar fi fost involuntar.
Căsătoriţii, în top
O altă statistică se referă la starea civilă a sinucigaşilor arădeni. În top, pe primul loc, se află persoanele căsătorite. 109 dintre cele 336 de persoane care s-au omorât erau căsătorite, în timp ce 43 erau divorţate, iar 76 erau văduve. În ceea ce priveşte ocupaţia sinucigaşilor, pe primul loc se află chiar cei… fără ocupaţie. 94 dintre persoanele care şi-au încheiat socotelile cu viaţa nu aveau un loc de munca.
Au ales ştreangul
De departe, cea mai utilizată metodă de sinucidere este spanzuratoarea. 288 de sinucigaşi dintre cei 366 au ales că îşi pună ştreangul în gât. Pe locul doi, la o distanţă foarte mare de primul loc în ceea ce priveşte metoda de suicid, se află cei care s-au aruncat de pe clădiri sau de la etaj. 18 persoane au folosit această metodă pentru a-şi curma viaţa.
Alin Gherasim
Citiți principiile noastre de moderare aici!