Numărul copiilor adoptaţi în judeţul Arad a crescut, anul trecut, cu 25% faţă de 2008. Această creştere se datorează, în parte, şi campaniei „Zilele adopţiei” pe care Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad o organizează cu rigurozitate de ani de zile. Această campanie este în plină desfăşurare şi în prezent (până la 8 martie), scopul ei fiind acela de a creşte gradul de informare a populaţiei cu privire la procedura adopţiei, la particularităţile şi importanţa fiecărei etape în parte.
Procedura adopţiei durează aproximativ nouă luni, atât cât e necesar şi pentru a avea un copil pe cale naturală. Cei mai importanţi paşi ce trebuie parcurşi pentru adopţia unui copil sunt:
*Evaluarea şi pregătirea familiei/persoanei adoptatoare în vederea atestării; perioada este de 60 de zile de la data depunerii cererii.
*Eliberarea atestatului de familie/persoană adoptatoare de către conducerea DGASPC Arad.
*Încredinţarea copilului în vederea adopţiei, pe o perioadă de minimum 90 de zile, de către instanţa judecătoarească, la propunerea DGASPC Arad.
*Încuviinţarea adopţiei de către instanţa judecătorească.
*Eliberarea noului certificat de naştere a copilului.
*Urmărirea adopţiei pe o perioadă de doi ani de la încuviinţarea adopţiei.
*Organizarea în mod regulat, de grupuri de suport pentru familiile şi copiii adoptaţi în vederea sprijinirii şi consilierii familiilor şi copiilor pe întreaga procedură a adopţiei şi după finalizarea adopţiei, de câte ori este necesar.
Arădenii interesaţi să adopte un copil pot obţine informaţii suplimentare adresându-se Serviciului adopţii din cadrul DGASPC Arad (str. 1 Decembrie 1918 nr.10-12) sau la telefonul 0257-253721, de luni până joi între orele 8.00-16.30, vineri între orele 8.00-14.00.
EVOLUŢIE
Anul Familii atestate Copii declaraţi adoptabili Copii încredinţaţi în vederea adopţiei
2008 27 26 22
2009 34 45 26
ianuarie-februarie 2010 4 11 7
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!