Numărul celor care aleg să împrumute cărți de la bibliotecile din județul Arad a scăzut și el simțitor. În 2010, Aradul avea 242 de biblioteci, dintre care 70 erau biblioteci publice: județeană, orășenești și comunale. Conform Institutului Național de Statistică (INS), instituție care a publicat recent datele definitive pentru anul 2020 privind bibliotecile din țară, județul mai avea anul trecut doar 196 de biblioteci, dintre care 53 publice. Numărul acestora a fost în scădere continuă din 1995 până în prezent.
Odată cu scăderea numărului de astfel de instituții, a scăzut automat și numărul volumelor existente în biblioteci. În această categorie intră cărțile, broșurile, colecțiile de ziare și reviste cu minimum 5 pagini, dar și materialele audiovizuale precum casetele, discurile, diafilmele, hărțile, graficele, reproducerile artistice șamd. În 2011, în bibliotecile din județul Arad erau 3.099.810 astfel de volume înscrise în registrele de inventar ale bibliotecilor. În 2013, numărul ajunsese la aproape 3.4 milioane, ca mai apoi să scadă continuu, ajungând în 2020 la doar 2.913.626. Cele mai multe dintre ele se află la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, principala instituție de profil din județ.
Tot mai puțini cititori
Probabil cea mai semnificativă scădere a fost cea a numărului cititorilor activi. Prin cititor activ se înțelege, conform INS, o persoană fizică „care a împrumutat pentru acasă sau a consultat în sediul bibliotecii, cel puțin o dată într-un an calendaristic, o carte, broșură sau o altă publicație aparținând unei biblioteci”. În 2011, numărul cititorilor activi fusese de 78.217. Și în cazul acesta, anul 2013 a fost cel mai „productiv”, cu 89.161 de cititori activi înregistrați de bibliotecile din județul Arad. În 2020, însă, numărul lor s-a înjumătățit, ajungând la 44.955. La această scădere a contribuit, însă, și pandemia care a închis pentru o perioadă ușile bibliotecilor. În 2019, numărul cititorilor activi a fost cu 10 mii mai mare decât anul trecut.
Numărul scăzut de cititori a dus implicit și la scăderea numărului volumelor eliberate de biblioteci. În 2011, bibliotecile împrumutaseră arădenilor peste 1.2 milioane de volume. Numărul a scăzut în 2020, comparativ cu 2011, cu peste trei sferturi, ajungând la doar 294.063 de volume eliberate.
Cu angajați mai mulți
Tipic instituțiilor publice din România, singurul număr care a crescut când vine vorba despre bibliotecile din județul Arad este cel al…angajaților. În anul 2011, cele 234 de biblioteci existente în județ erau deservite de 106 angajați. Anul trecut, în județ mai rămăseseră doar 196 de biblioteci, însă acestea aveau un număr de 156 de angajați. Cele mai multe persoane angajate în biblioteci au fost înregistrate în 2017, atunci când pe statele de plată ale celor 199 de biblioteci din Arad se aflau 169 de angajați.
Trimite articolul
XSincer la ce angajati acriti si plini de ifose, cine ar mai da pe acolo? 😉
-
sunt incredibil de scarboase verbal angajatele de acolo, m-au dat afara din sala de lectura scorpile ca vai ce le deranjam ca ma plimbam si cautam singura carti de care eram interesat.
scarbelor!!!, puse de rude pe posturile alea…
acum sunt multe cărți PDF… și le citești de pe telefon tabletă… nu e neapărat să stai la bibliotecă sa citești…
Dar cind au fost atrasi aradenii de lectura?In jurul meu se vorbeste ca la tara si vad numai taranoi dornici numai de clisa si cam atit.Ce cultura cind suntem un oras de tarani lintr-o contibua involutie.Cititi comentariile de pe forumuri sa vedeti ce specimene scriu si cum se adreseaza,sa nu mai vorbim de modul de gindire.In final vor disparea si aceste mici bogatii care ne-ar putea ….evolua.Traiasca Oborul,tirgul de masini cu mici si alte puncte de maxim interes pentru majoritatea aradenilor.
Pnl-iștii și urlătorii, nu citesc, iar votanții lor sunt mai proști decât ei. 169 de biblioteci au se pare un angajat. (sunt199 de biblioteci) 30 cum funcționează, cu ușile închise ??? Poate acolo citesc Cioncu, Igaș și alte somități din scursurile umane. P.S. măi eugen ( cu e mic ) unde vezi tu mulți angajați ???? ahaaa pentru inculți și un angajat la 199 de biblioteci e mult, scuze..
-
la ce mod de exprimare si ce limbaj “elevat” afisezi, sunt sigur ca nu dai pe la biblioteca nici tu.
-
Cu asemenea scursuri chiar am fost foarte amabil, doar cu unul dintrescursuri știe să citească (felicitări)și sare de cur în sus, e fix problema ta.
-
De ce sa te mai duci la biblioteca când poți avea o întreaga biblioteca online pe Kindle sau tableta și sa citești în liniște oricând.
Pana la urma și vizita la biblioteca este o experienta plăcută dar peste mana pentru cei ocupați.
Pai daca sunt multi de ce nu reduceti din nr de angajati?
Pai daca sunt multi de ce nu reduceti din nr de angajati?
Manele,seminte,soricioaca asta trebe la noii aradeni.
la sinicolaul mic nu a mai dat bibliotecara pe la biblioteca de cativa ani….oare salariul l-a luat??