ARAD. Spiritul apartenenţei regionale pare să îi caracterizeze pe arădeni, cel puţin atunci când vine vorba de alegerea unui nou oraş de reşedinţă. Deşi migraţia spre alte localităţi, fie din interes de serviciu, fie din interes personal, este tot mai des întâlnită într-o societate în care distanţele de până la 100 de km nu mai sunt considerate prea îndepărate, iar deplasarea se poate face rapid cu automobilele, arădenii nu se încumetă să părăsească zonele pe care le-au îndrăgit şi cu care s-au obişnuit. Este binecunoscut faptul că un arădean preferă să facă un drum până la Budapesta sau Viena decât unul până la Bucureşti sau Constanţa, iar această tendinţă se resimte şi în analizele privind mobilitatea şi mişcarea populaţiei din judeţ. Chiar dacă Capitala încearcă încă să atragă prin centrele universitare, salarii mai mari şi o viaţă mondenă foarte activă, doar 1% dintre arădenii care au părăsit judeţul au ales Bucureştiul. La polul opus se află judeţele din regiune – Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara, care i-au adoptat pe arădenii plecaţi din judeţ.
80 la sută dintre arădenii plecaţi din judeţ au decis că e mai bine pentru ei să rămână în zona de Vest, într-unul dintre judeţele din regiunea V de dezvoltare, respectiv Timiş, Caraş-Severin sau Hunedoara. Dezvăluirile au fost publicate în raportul Consiliului Consultativ pentru Regionalizare – CONREG, iar perioada analizată a fost 2006-2011. Revenind la situaţia din regiune, este de menţionat că în regiune Timişul este considerat centru de imigrare multiplă, acest judeţ primind masiv imigranţi din alte zone.
20% în alte regiuni
Din 100 de arădeni plecaţi din judeţul de baştină, 20 s-au îndreptat către alte regiuni decât cea de Vest, însă doar 1 arădean din 100 a decis să plece la Bucureşti. Lipsa interesului pentru Capitală caracterizează regiunea, niciun judeţ nefiind „exportator” de băştinaşi către Bucureşti. Singura situaţia care iese puţin din tiparul regiunii este cea a juţului Hunedoara, un judeţ apropiat regiunii de Centru, în care 37% dintre cei plecaţi au decis să îşi schimbe reigunea de domiciliu. În acest context, realizatorii studiului au ţinut să precizeze că există totuţi o oportunitate pentru a plasa judeţul Hunedoara din Transilvania în grupurarea Timiş-Caraş-Severin-Arad.
În ceea ce priveşte afluxul imigranţilor în Bucureşti, zonele cele mai active din acest punct de vedere sunt cele apropiate geografic Capitalei: Giurgiu, Călăraşi, Teleorman, Ialomiţa, Vrancea, Tulcea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!