ARAD. Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad le lansează spectatorilor săi o nouă provocare. Despre ce este vorba? Potrivit comunicatului remis de instituție este vorba despre „un spectacol de teatru experimental, realizat în colaborare cu Departamentul Regie al UNATC ,,I.L. Caragiale” București. Prima reprezentație a noului proiect teatral, construit pe texte de Iv cel Naiv, Vlad Isăilă și Monica Stoica, este programată pentru data de 18 decembrie, de la ora 18.00”.
Ce spune directorul teatrului arădean despre această provocare a publicului? „E un proiect care s-a născut în urma unei discuții cu regizorul teatrului nostru, Cristian Ban. El mi-a lansat ideea unui spectacol experiment în care să fie implicați foarte tineri creatori din zona regiei. Am apelat la Theodor Cristian Popescu pentru a ne pune la dispoziție niște studenți. Așa s-a născut, practic în câteva zile, echipa acestui proiect. Este spectacol performance-instalație, a cărui temă este singurătatea și în care publicul va trăi, în fiecare moment, o mare provocare dată atât de forma spectacolului, cât și de spațiul neconvențional în care acesta se desfășoară. El va fi itinerant în spații atipice unui spectacol: din holurile de la etajul al treilea, în foaier sau zona barului.”
Tinerii artiști implicați în construcția spectacolului „exist.exe” sunt Vlad Isăilă și Monica Stoica (studenți la Regie Teatru, anul III) și Sabina Reus și Ioana Groza (studente la Scenografie, anul III). Ei sunt coordonați de prof. univ. dr. Theodor Cristian Popescu. Distribuția este alcătuită din: Alina Vasiljiević, Angela Petrean Varjasi, Dorina Darie Peter, Oltea Blaga, Carmen Butariu, Liliana Balica, Cecilia Lucanu Donat, Oana Kun, Valentin Voicilă și Robert Pavicsits.
Echipa proiectului este completată de Cári Tibor (sound design), Emanuel Florescu (regie tehnică), Lucian Moga (light design), Cosmin Lupan și George Dancu (sunet), Alexandru Dancu și Sergiu Poenar (lumini), Adelin Ghionghioșan (videoproiecție), Kinga Brenda Basiszta (makeup), Florica Valea (recuzită), ing. Ion Stan (șef producție) și Carmen Ispas (impresariat artistic).
Pe pagina sa de facebook, directorul Bogdan Costea mai adaugă: „Spectacolul este secvențial și itinerant. Publicul va fi condus în 6 spații distincte pentru a urmări scene interpretate de actori diferiți din distribuție. Capacitatea este limitată la 35 de spectatori”.
Rămâne de văzut doar cum vor reacționa arădenii la teatrul experimental și ce impact va avea acest spectacol itinerant asupra zonei culturale arădene.
Trimite articolul
XProstie contemporană pe bani reali, vechi și munciți
Rușine vouă și guvernului laic
PUNCT.
-
Bine spuneti, Conservator. Nu am mai vazut un spectacol ca lumea la teatrul din Arad de ani si ani.Doar gaselnite si nechemati ce mutileaza operele dramaturgilor clasici. Copiii nici nu mai stiu ca exista clasici ai dramaturgiei romanesti si cum arata o piesa jucata ca lumea, cu decoruri, costume care sa iti icadreze actiunea in epoca respectiva, cu actori ce recita frumos rolurile, nu le răcnesc,nu injura si nu deverseaza trivialitati si violenta de limbaj si de miscare la scena deschisa. Voi cei de la Teatrul aradean, bateti joc de teatrul adevarat prin experimente de prost gust si de joasa factura.
-
Da mai nou sunteti mari critici de teatru? Vai de voi…. Mai plimbati-va si prin alte orase, ca nu intelege arta contemporana deloc si nici teatrul experimental. 🙂
-
Nu se dau bani tinerilor studenți….
Vorbiți fără a cunoaște locația instituției de teatru din oraș…concentrați vă pe sărmăluțe,salată de beouf,cozonaci…si covidel.