De frica amenzilor şi mai mult forţaţi de lege, arădenii şi-au asigurat locuinţele anul trecut, atunci când asigurările obligatorii au intrat în vigoare. Cu toate că sumele ce trebuie achitate sunt de 10 sau 20 de euro pe an, arădenii se pare că nu mai doresc să îşi prelungească contractele cu firmele de asigurare şi au decis să trăiască în case fără asigurare.
Dacă la începutul anului vorbeam de peste 15.000 de locuinţe asigurate în tot judeţul, dintre care 7.869 în mediul rural, acum numărul caselor incluse într-o poliţă de asigurare de abia depăşeşte 12.500. Surprinzător este faptul că cei care au renunţat la asigurarea obligatorie a locuinţei sunt în principal din mediul urban, în timp ce arădenii din sate şi comune continuă să achite şi această taxă impusă prin lege.
Chiar dacă nu se poate vorbi despre anumite cauze concrete ce au dus la scăderea numărului de locuinţe asigurate, există suspiciuni cum că lipsa metodologiei privind aplicarea sancţiunilor i-ar fi încurajat pe arădeni să nu îşi mai reînnoiască contractele.
Locuiesc în sate sau comune, au venituri minime, dar educaţia financiară fără cusur de care au avut parte îi face să îşi achite toate obligaţiile din timp, pentru a nu depăşi prevederile legale. Este vorba despre arădenii din mediul rural care şi-au asigurat în număr mai mare casele de locuit decât arădenii din mediul urban.
Situaţia nu este, însă, singulară în judeţul Arad. La nivel de ţară cele mai multe locuinţe pentru care există în acest moment o asigurare în vigoare sunt din mediul rural.
Pierderi constante
În ceea ce priveşte numărul de asigurări pentru locuinţe încheiate în Arad, acesta este în cădere liberă înregistrându-se lună de lună pierderi constante. Dacă anul trecut, când a intrat în vigoare legea obligativităţii asigurării locuinţelor, exista un trend vizibil ascendent, de la începutul acestui an tot mai mulţi arădeni au renunţat la asigurarea caselor.
Astfel, s-a ajuns ca, după un an, numărul de locuinţe asigurate să fie aproximativ acelaşi – comparând lunile iunie 2011 cu iunie 2012, după declinul început în ianuarie 2012. Cu toate acestea, strict pe mediul rural numărul locuinţelor cu o asigurare este în creştere cu peste 2,5 mii faţă de iunie 2011.
Citiți principiile noastre de moderare aici!